TÉMA

Hostomel

Za zničení největšího letadla světa v Hostomelu může vedení ukrajinského leteckého závodu, tvrdí rozvědka

Zničení ukrajinského nákladního letadla Mrija v prvních dnech ruské invaze loni v únoru zavinilo vedení ukrajinského leteckého závodu Antonov, uvedl zpravodajský web BBC News s odkazem na ukrajinskou tajnou službu SBU. Vedení podniku totiž podle SBU neumožnilo ukrajinské národní gardě, aby zajistila obranu letiště Antonov u Kyjeva, kde letadlo stálo.
10. 3. 2023|

Rusko vstoupilo do jiné války, než jaká ho čekala. Z chyb se ale poučilo

Rusové v únoru 2022 překvapili svět vlastní neschopností. Armáda, o níž se hovořilo jako o druhé největší síle na světě, nedokázala rychle porazit menšího soupeře a předvedla částečně zpackanou operaci. Důvody však neleží jen v samotné armádě. Ta se sice potýká s mnoha problémy, zůstává však ve světovém srovnání poměrně kvalitní a mohutnou. Ostatně i v počátku války dokázala hlavně na jihu Ukrajiny předvést velmi zručně provedenou operaci a dobýt velké území. Základní příčinou debaklu u Kyjeva bylo, že Vladimir Putin poslal své muže do úplně jiného boje, než který na ně čekal.
19. 2. 2023Aktualizováno20. 2. 2023, 07:02|

Kyjevan se pokusil ukrást Banksyho dílo z Hostomelu. Hrozí mu dvanáct let vězení

Až dvanáct let může strávit za mřížemi obyvatel Kyjeva, který je podezřelý, že na počátku prosince zorganizoval na předměstí Hostomel pokus o krádež jednoho z protiválečných děl britského umělce Banksyho. Z fasády domu vyřízl obrázek ženy v natáčkách a plynové masce a s hasicím přístrojem v rukou. O obvinění podezřelého a možném trestu v případě odsouzení informovala rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda (RFE/RL) s odvoláním na generální prokuraturu.
3. 1. 2023|

Pomohli ubránit letiště Hostomel. Národní garda je symbolem modernizace ukrajinské armády

Vybombardovanou krajinou šedé zóny pronikají příslušníci rozvědky Národní gardy za nepřátelskou linii. Cílem jejich mise je zaměřit ruské pozice. Videa, která nahrála osobní kamera jedenadvacetiletého vojáka s přezdívkou Escobar, získal do své reportáže z Ukrajiny zpravodaj ČT Andreas Papadopulos. Mluvil s ním o výcviku, kterým procházejí, nebo také o roli ozbrojených sil při ubránění letiště Hostomel hned v první den ruské invaze na Ukrajinu.
14. 11. 2022|

Lipavský jednal se Zelenským i Kulebou. Česko prý přesvědčuje partnery o nutnosti větší podpory Ukrajiny

Ve středu dorazil český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) společně se svým rakouským protějškem Alexanderem Schallenbergem na návštěvu Kyjeva. Politici se setkali s šéfem ukrajinské diplomacie Dmytrem Kulebou i prezidentem Volodymyrem Zelenským. Lipavský navštívil město Irpiň a leteckou základnu Hostomel, kde měl mimo jiné možnost prohlédnout si zničený letoun An-225 Mrija. Účastníci kyjevského jednání se shodli, že Ukrajina musí válku s Ruskem vyhrát a že demokratický řád musí zvítězit.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 19:24|

Největší letadlo planety překonalo dvě stě světových rekordů, ruská invaze ho zničila

Největší letadlo světa Antonov 225 vzniklo v jediném exempláři a mělo transportovat sovětské raketoplány Buran. Za třicet let služby překonalo dvě stě světových rekordů. Schopnost pojmout skoro 250 tun nákladu se osvědčila i v době pandemie, létající kolos transportoval masky a testy z Číny do Evropy.  Stroj se ale nyní stal obětí ruského útoku na Ukrajinu.
21. 4. 2022|

Z největšího letadla na světě zbyly trosky. Štáb ČT natáčel na zničeném letišti Hostomel

Ukrajinská armáda po ústupu Rusů od Kyjeva postupně obsazuje zpět okolní vesnice a města. Na začátku války se největší boje sváděly především o letiště Hostomel, které se nachází na okraji Kyjeva. Mělo ruským jednotkám posloužit k výsadkům další techniky a vojáků, kteří měli za úkol co nejrychleji dobít Kyjev. I když Rusové nakonec letiště obsadili, jeho plné využití už nebylo možné. Nyní je letiště opět pod kontrolou Ukrajinců a na místo, které bylo kdysi domovem největšího letadla světa, Antonov-225 Mrija, se vypravil i štáb České televize.
6. 4. 2022|

Hostomel a Borodjanka hlásí stovky mrtvých či ztracených lidí. Ostřelování pokračuje hlavně na východě

Za 35 dní okupace ukrajinské obce Hostomel ruskými invazními vojsky se ztratilo přes čtyři sta lidí, prohlásil šéf tamní vojenské správy. Očití svědci podle něj potvrdili smrt některých z nich, část lidí se pohřešuje. Stovky lidí zabili okupanti ve městě Borodjanka, uvedl šéf humanitárního štábu Kyjevské oblasti. V Dněpropetrovské oblasti hlásí úřady zásah ropného zásobníku, ostřelování pokračovalo v Charkově či na Donbasu. Z oblastí bojů se v úterý podle ukrajinské vlády podařilo evakuovat přes tři tisíce osm set lidí, na patnáct set z nich z Mariupolu.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 20:03|

Ukrajina tvrdí, že Kyjevskou oblast osvobodila od Rusů. Ti útočí na jihu a východě země

Ukrajinské síly získaly podle náměstkyně ministra obrany Hanny Maljarové zpět kontrolu nad celou Kyjevskou oblastí a osvobodili ji od Rusů. Raketové údery na významné cíle na jihu a východě země ale neustávají a ruský tlak tam naopak narůstá. Ukrajinský armádní generální štáb tvrdí, že Rusko mobilizuje své jednotky v moldavském Podněstří. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj také prohlásil, že Rusko chystá nové útoky v Donbase a Charkově.
2. 4. 2022Aktualizováno2. 4. 2022, 22:16|

Ruští vojáci rozehnali střelbou protest v Chersonu, bombardování zasáhlo kyjevské obchodní centrum

Ruští vojáci rozehnali střelbou a za pomoci zábleskových a ohlušujících granátů demonstraci Ukrajinců v Chersonu proti okupaci města. Ukrajinská média s odvoláním na očité svědky z místa hlásí raněné. Dvě lodě ruského námořnictva ostřelovaly jihoukrajinský přístav Oděsa, informují ukrajinská média s odvoláním na místní úřady. Při bombardování obchodního centra v severní části Kyjeva zemřelo osm lidí, uvedla generální prokuratura. Město opět vyhlásilo zákaz vycházení. Postup ruských vojsk ke Kyjevu ze severovýchodu se podle Londýna zastavil, těžké boje pokračují na severu města. Ze závodu v Sumách unikl v důsledku ruské agrese amoniak, později se únik podařilo zastavit.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 19:45|

Rusové zaútočili z našeho území na Bělorusko, chtějí ho vtáhnout do války, tvrdí Ukrajina

Ruské letadlo zaútočilo z Ukrajiny na běloruskou vesnici, tvrdí ukrajinská armáda. Je to podle ní provokace, která má vtáhnout Minsk do války. Ukrajinské analytické centrum následně oznámilo, že běloruské jednotky mohou zaútočit již v pátek po deváté hodině, píše agentura Unian. Poprvé od začátku invaze také Rusové ostřelovali ukrajinská města Luck a Dnipro. Na východě podle Moskvy dobyli Volnovachu severně od obléhaného Mariupolu. Ruský konvoj, který byl naposledy spatřen severozápadně od Kyjeva, se podle satelitních snímků pořízených ve čtvrtek převážně rozptýlil a přeskupil. Ukrajinská vojenská rozvědka také tvrdí, že Putin nařídil přípravu teroristického útoku na jadernou elektrárnu v Černobylu.
11. 3. 2022Aktualizováno11. 3. 2022, 21:58|

Ukrajina evakuovala 48 tisíc civilistů. Ruský nálet zasáhl dětskou nemocnici

Ukrajina během středy evakuovala 48 tisíc ohrožených civilistů. Moskva přiznala účast branců při invazi na Ukrajinu, někteří padli do zajetí. Rusko má plnou kontrolu nad Záporožskou jadernou elektrárnou. Bez proudu se ocitla dle ukrajinských úřadů černobylská elektrárna. Mezinárodní agentura pro atomovou energii však oznámila, že ztratila spojení se zařízením sledujícím bezpečnost v obou elektrárnách. Ruský nálet zasáhl v Mariupolu dětskou nemocnici –⁠ je to válečný zločin, shodli se premiér Petr Fiala a ministr zahraničí Jan Lipavský. Britské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská armáda potvrdila použití termobarických (vakuových) bomb.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 23:56|

Letiště Hostomel u Kyjeva se stalo klíčovým bojištěm. Ukrajina se obává pokusu o zajetí vedení země

Ukrajinská armáda ve čtvrtek svedla těžké boje s ruskými silami u vojenského letiště Hostomel, které se nachází třicet kilometrů od Kyjeva. Rusové letiště podle prezidenta Volodymyra Zelenského dobyli, ukrajinská armáda jej však získala zpět pod svou kontrolu. Ukrajinské úřady vznesly obavu, že by se u letiště vysazení vojáci mohli pokusit proniknout do vládní čtvrti v Kyjevě, uvedla agentura Reuters. Zvuky bojů dolehly až do centra města, ze kterého prchají davy obyvatel. Starosta Kyjeva zavedl noční zákaz vycházení.
24. 2. 2022Aktualizováno24. 2. 2022, 23:12|