Letiště Hostomel u Kyjeva se stalo klíčovým bojištěm. Ukrajina se obává pokusu o zajetí vedení země

Ukrajinská armáda ve čtvrtek svedla těžké boje s ruskými silami u vojenského letiště Hostomel, které se nachází třicet kilometrů od Kyjeva. Rusové letiště podle prezidenta Volodymyra Zelenského dobyli, ukrajinská armáda jej však získala zpět pod svou kontrolu. Ukrajinské úřady vznesly obavu, že by se u letiště vysazení vojáci mohli pokusit proniknout do vládní čtvrti v Kyjevě, uvedla agentura Reuters. Zvuky bojů dolehly až do centra města, ze kterého prchají davy obyvatel. Starosta Kyjeva zavedl noční zákaz vycházení.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Ukrajinský prezident Zelenskyj podle agentury AFP připustil, že Rusové letiště na kyjevském předměstí Hostomel dobyli. Vyjádření hlavy státu následovalo po zprávě ukrajinské Národní gardy, že vojáci bránící letiště sestřelili tři ze 34 nepřátelských vrtulníků útočících na Hostomel a že ruský výsadek na místním letišti je pod dělostřeleckou palbou. „Výsadek je obklíčen. Dal jsem rozkaz jej zničit,“ řekl podle Interfaxu Zelenskyj ve videoposelství ve čtvrtek odpoledne.

Po 21:00 středoevropského času informovala agentura Reuters o znovuzískání kontroly nad letištěm ukrajinskými silami. Cvičné letiště Hostomel je jedním z menších letišť u Kyjeva, běžně jej používá společnost Antonov, která vyrábí stejnojmenná letadla. „Nejsou kolem něj vybudovány žádné velké stavby nebo struktury (…) V tomto konkrétním případě, v tuto konkrétní noc, tyto konkrétní dny je to naprosto klíčový bod celé ruské operace,“ uvedl zpravodaj ČT na Ukrajině Andreas Papadopulos.

Pokud by se podařilo ruským silám Hostomel ovládnout, měly by „prakticky otevřenou cestu k ovládnutí metropole“, popsal Papadopulos. Na místo klíčových bojů během dne seskočili ruští parašitisté, kteří měli po ovládnutí letiště pokračovat právě do hlavního města Ukrajiny.

„Je možný pokus proniknout do vládní čtvrti. Jedním z cílů by bylo zajmout nejvyšší vedení země,“ řekl už dříve poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Doporučil novinářům v tiskovém středisku ukrajinského parlamentu, aby pokračovali v práci ve svých redakcích. Na sociálních sítích se objevily zprávy o údajně probíhající evakuaci poslanců.

Americký činitel: Cílem ruské ofenzivy je „setnout hlavu“ vládě v Kyjevě

Vysoce postavený americký činitel ve čtvrtek řekl médiím, že ruský vpád na Ukrajinu se zdá být úvodní fází rozsáhlé invaze, jejímž cílem je svrhnout vládu v Kyjevě a nahradit ji proruskou silou. Jeho jméno média nemohla publikovat. „Stále se domníváme, takové je naše hodnocení, že mají plně v úmyslu v zásadě setnout hlavu vládě a dosadit vlastní systém vládnutí,“ uvedl.

Ruské jednotky podle tohoto zdroje postupují ve třech směrech, z nichž jeden míří na Kyjev. „Je pravděpodobné, že budeme sledovat vývoj ve vícero fázích. Kolik jich bude a jak dlouhé, to nevíme, ale aktuálně pozorujeme úvodní fáze invaze ve velkém měřítku,“ citovala činitele CNN. Ofenziva podle něj začala salvami raket z pozemních a námořních systémů, především na vojenské cíle a letiště. Ruská armáda údajně do útoku zapojila na 75 letadel, důkazy o nasazení obojživelných sil prý nebyly k dispozici.

Ruská invaze na Ukrajinu
Zdroj: ČT24

Nedaleko metropole se ve čtvrtek také zřítilo ukrajinské vojenské letadlo se 14 lidmi na palubě, pět osob zahynulo, uvedl server RBK Ukrajina s odvoláním na úřad pro řešení mimořádných situací.

Týdeník Newsweek tvrdí, že jakmile začne pozemní válka, lze očekávat dobytí Kyjeva v rámci dnů. Poté podle týdeníku bude ukrajinský odpor vůči ruským vojskům „neutralizován“.

Obyvatelé Kyjeva se snaží z města odjet

V třímilionové metropoli byly před svítáním a po celé dopoledne slyšet výbuchy. Ozývala se střelba, houkaly sirény, popisuje Reuters. „Ten mrazivý zvuk musel probudit takřka celý Kyjev, protože se rozléhal centrem města,“ popsal ranní ostřelování ruskou armádou zpravodaj ČT Papadopulos.

Řada Kyjevanů se rozhodla metropoli opustit, kolony aut však silnice zablokovaly. „Na západních předměstích se vytvořil špunt aut, který lidem dovolil pohybovat se tří až pětikilometrovou rychlostí. Někteří za patnáct šestnáct hodin v autě ujeli sotva třicet čtyřicet kilometrů,“ vylíčil.

Zpravodaj ČT Papadopulos o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Další se pokusili odjet hromadnou dopravou. Autobusové zastávky a vlaková nádraží tak byla obsypána lidmi, na které už místo v dopravních prostředcích nezbylo. „Tisíce lidí dnešní noc přečkají ve stanicích metra, které slouží také jako protiletecké kryty,“ popsal zpravodaj ve čtvrtečních Událostech.

Starosta Kyjeva Vitalij Klyčko vyhlásil od 22:00 noční zákaz vycházení, je podle něj nutný pro bezpečí obyvatel.

Rusové útočí podél celých hranic

Podle Podoljaka, poradce prezidentské kanceláře, se ve čtvrtek odpoledne válčilo prakticky podél celé ukrajinské hranice s Ruskem. Cílem ruského bombardování ukrajinských měst je podle něj nejen zničit infrastrukturu, ale hlavně vyvolat paniku.

Ukrajinské síly podle prezidenta úspěšně kladou odpor nepříteli útočícímu v Donbasu na východě země. Nejkomplikovanější situace se podle něj vytvořila na jihu Ukrajiny, kde pokračují úporné boje na předměstích přístavu Cherson u ústí Dněpru do Černého moře. Ukrajinští vojáci jsou tam pod tlakem ruských sil z anektovaného Krymu, jež se pokoušejí postoupit k Melitopolu v Záporožské oblasti. Na severu se podle prezidenta podařilo postup nepřítele zpomalit.

„Ano, jsou ztráty, ano, podařilo se zajmout Rusy. Některé – ty, co se vzdali – ošetřili naši lékaři. Zničili jsme mnoho letecké a obrněné techniky,“ prohlásil Zelenskyj.

Rusko ráno zahájilo pozemní, námořní i vzdušný útok na Ukrajinu, který je největším útokem jednoho státu proti druhému v Evropě od druhé světové války, upozornila agentura Reuters. Na ukrajinská města dopadají rakety, do země se podle svědků přes hranice z Ruska a Běloruska valí kolony ruských vojenských vozidel, na pobřeží Černého a Azovského moře se další ruské síly vyloďují.