Pomohli ubránit letiště Hostomel. Národní garda je symbolem modernizace ukrajinské armády

Události ČT: Ukrajinská národní garda (zdroj: ČT24)

Vybombardovanou krajinou šedé zóny pronikají příslušníci rozvědky Národní gardy za nepřátelskou linii. Cílem jejich mise je zaměřit ruské pozice. Videa, která nahrála osobní kamera jedenadvacetiletého vojáka s přezdívkou Escobar, získal do své reportáže z Ukrajiny zpravodaj ČT Andreas Papadopulos. Mluvil s ním o výcviku, kterým procházejí, nebo také o roli ozbrojených sil při ubránění letiště Hostomel hned v první den ruské invaze na Ukrajinu.

Podle vojáka s přezdívkou kolumbijského narkobarona provádí uskupení průzkum bojem. „Nejdříve začne pracovat dělostřelectvo, pak jdou naši chlapci nebo potichu postupujeme my, pročišťujeme oblast a útočíme na nepřátele,“ upřesňuje.

Národní garda je symbolem modernizace ukrajinských ozbrojených sil. Její výcvik od roku 2015 probíhá zcela podle standardů Severoatlantické aliance. „Získali jsme mnoho zkušeností. Přijeli k nám i chlapi z Česka nebo Kanady a učili nás různým postupům, taktice nebo třeba jak provést první pomoc,“ říká Escobar.

K elitní jednotce se těsně před válkou přidal i Dobryňa – devětadvacetiletý veterán z bojů o Donbas. „Naučili nás vše. Standardy NATO se liší od sovětských učebnic, které počítají jen s frontálním útokem v jedné linii. Začali jsme od začátku; jak používat zbraně, jak se k nim chovat, jak se chovat ke spolubojovníkům, jak by se měli chovat velitelé k vojákům a opačně,“ vzpomíná ukrajinský voják na výcvik.

Bitva o Hostomel

Na těchto útvarech se nešetří, mají nejlepší vybavení, dostatek zásob. Do týla nepřítele vyrážejí z utajovaných základen a mise trvají i několik dní. Umístění základny je přísně střeženým tajemstvím. Ta, ve které natáčel štáb ČT, se nachází asi deset kilometrů vzdušnou čarou od Bachmutu, tedy od těch nejtvrdších bojů. Příslušníci tam čelí žoldákům z takzvané Wagnerovy skupiny a v udržení linie hrají klíčovou roli.

Tu sehrála Národní garda také hned zkraje této války 24. února, kdy čelila na letišti Hostomel poblíž Kyjeva útoku padesáti ruských bojových vrtulníků. „Nepřítel překročil vodní plochy kolem Kyjeva, nespatřily ho naše radary a personál ho zaznamenal, až když se vrtulníky objevily nad nimi,“ vysvětluje velitel hostomelské brigády Národní gardy Arťom Iluchin.

Právě s podobnými případy jejich výcvik počítá. Pětinu vrtulníků tehdy sestřelili, postup Rusů však za cenu velkých ztrát (na životech i v podobě zničení legendárního letadla Mrija) zpomalili a metropoli ze severozápadu ubránili.