Izraelská letadla podle syrských médií zaútočila na přístav Latákíja

Syrská armáda ohlásila, že izraelské letouny v noci na úterý odpálily střely na přístavní město Latákíja na západě země, aniž by způsobily ztráty na životech. Mluvčí izraelské armády podle agentury Reuters věc odmítl komentovat.

Syrská státní média citovala nejmenovaného vojenského představitele, který uvedl, že několik střel zasáhlo kontejnerovou část přístavu, kde zapálily několik kontejnerů. Žádné další podrobnosti nedodal.

Státní televize uvedla, že v přístavu bylo slyšet pět výbuchů, po kterých následoval velký požár v kontejnerové části přístavu, kam vyrazily hasičské vozy. Nálet byl podle státní agentury SANA podniknut těsně před půl druhou ráno místního času. Syrská protivzdušná obrana podle ní na izraelskou agresi odpověděla.

Město Latákíja je největším syrským přístavem, přes který je do válkou postižené země dopravováno jídlo a další nezbytné zásoby. V blízkosti se nachází hlavní ruská letecká základna Humajmím. Útok na životně důležitý přístav, přes který prochází většina dovozu do válčící země, označila agentura AP za vzácný.

Agentura SANA zveřejnila snímky, na nichž je vidět požár v kontejnerové části přístavu a hasičský vůz. Guvernér Latákíje Ismáíl Hilál uvedl, že hasiči plameny uhasili a pracují na ochlazení místa požáru.

Izrael od vypuknutí občanské války v Sýrii v roce 2011 již podnikl stovky útoků na cíle nacházející se na území kontrolovaném vládou syrského prezidenta Bašára Asada, ale jen zřídka takové útoky přiznává či o nich diskutuje.

Některé nálety v minulosti mířily na letiště v Damašku. Izrael nicméně přiznává, že si za cíl bere základny milicí spřátelených s Íránem, jako je libanonské hnutí Hizballáh, které vysílá bojovníky do Sýrie, kde válčí na Asadově straně. Izraelští politici opakují, že nedovolí Sýrii, aby se stala předmostím Íránu jako úhlavního nepřítele Izraele.