TÉMA

Nálet

Nálet u Aleppa zabil syrské vojáky a členy Hizballáhu, podle Damašku šlo o izraelský útok

Přes čtyřicet lidí zemřelo při náletech u Aleppa na severu země, uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Většinu z obětí tvoří podle ní syrští vojáci, zemřelo i několik členů libanonského teroristického hnutí Hizballáh. Syrské bezpečnostní složky útok připisují Izraeli. Podle SOHR mířil Jeruzalém na sklady zbraní. Izrael údery v této sousední zemi většinou nekomentuje. Cílem podobných náletů se stávají proíránské milice. Podle Damašku zemřeli u Aleppa i civilisté, není ale jasné, zda se nestali oběťmi jiného útoku.
29. 3. 2024Aktualizováno29. 3. 2024, 18:08|

Při izraelském náletu na Rafáh a uprchlický tábor Nusajrát zemřelo dvacet lidí, uvedli zdravotníci

Při izraelském vzdušném útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně dvacet Palestinců. Nálety mířily na město Rafáh na jihu a uprchlický tábor Nusajrát ve středu Gazy. Podle agentury Reuters to oznámili zdravotníci působící v oblasti, kde proti sobě od října bojuje izraelská armáda a palestinské teroristické hnutí Hamás. Izrael podle agentury v noci vypálil i několik raket na vojenské cíle u syrského hlavního města Damašku. O míru v regionu chce jednat americký ministr zahraničí Antony Blinken během návštěvy Saúdské Arábie a Egypta, ke které má dojít tento týden.
19. 3. 2024Aktualizováno19. 3. 2024, 13:29|

Rusko poslalo drony na Kyjev. Ukrajina uvádí, že se všechny podařilo sestřelit

Kyjev se v noci na sobotu stal terčem dalšího ruského útoku bezpilotními letouny. Ve městě byla slyšet řada explozí, uvedla agentura Reuters s odvoláním na svědky. Žádné zprávy o obětech či škodách kyjevské úřady nezveřejnily, sdělily pouze, že se všechny bezpilotní letouny podařilo sestřelit. Proruské úřady v Ruskem kontrolované části Chersonské oblasti tvrdí, že při sobotním ukrajinském raketovém útoku na jednu z místních vesnic byli zabiti dva civilisté a další dva utrpěli zranění. Ruské úřady také informovaly o útocích v Kurské oblasti, která se nachází u hranic s Ukrajinou.
16. 12. 2023Aktualizováno16. 12. 2023, 18:38|

Kyjevská oblast hlásí raněné, nálety pokračovaly šestým dnem

Ukrajina již šestý den v řadě čelila nočním ruským útokům. Letecký poplach byl v zemi vyhlášen poté, co ruské bombardéry nad Kaspickým mořem vypustily střely s plochou dráhou letu mířící na ukrajinská města. Výbuchy se opět ozývaly i v Kyjevě. Protivzdušné obraně se podařilo sestřelit více než třicet dronů a raket. Kyjevská oblast hlásí dva zraněné včetně jednoho dítěte.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 12:53|

Izraelci bombardují Gazu, palestinská raketa zasáhla dům u Tel Avivu

Raketa vypálená zřejmě z palestinského Pásma Gazy zasáhla ve čtvrtek večer obytný dům ve městě Rehovot na okraji Tel Avivu, jeden člověk zemřel a několik dalších utrpělo zranění, informují izraelská média. Jde o první oběť ostřelování na izraelském území, na něž palestinští radikálové vysílají rakety v reakci na operaci izraelské armády. Ta zahájila v úterý bombardování Pásma Gazy, kde zabila už tři desítky lidí, včetně civilistů, ale také pěti předních členů teroristického hnutí Islámský džihád, na nějž tato izraelská operace cílí.
11. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 18:56|

USA podnikly odvetné nálety na proíránské skupiny v Sýrii, útoku poté čelila i americká základna

Spojené státy podnikly v Sýrii několik náletů proti skupinám napojeným na Írán, které viní z útoku dronem, při němž přišel ve čtvrtek o život jeden člověk pracující pro Američany a dalších šest osob bylo zraněno. Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že při amerických útocích zahynulo jedenáct proíránských bojovníků. Raketovým útokům poté čelila i americká základna na severovýchodě Sýrie, obešly se bez obětí.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 15:27|

Obránci Mariupolu se odmítají vzdát. Po náletech na Charkov zemřelo nejméně pět lidí

Ukrajinské jednotky bránící Mariupol se podle tvrzení ruského ministerstva obrany odmítají vzdát. Vojáci jsou ukryti v areálu oceláren Azovstal. Moskva už dříve vydala ultimátum, v němž říká vojákům, že pokud se vzdají, zůstanou naživu. Rusové mezitím podnikají na Mariupol další nálety. V Kyjevě se ráno ozvaly výbuchy. Starosta města Brovary, které leží nedaleko ukrajinské metropole, potvrdil, že ráno u nich dopadly rakety. Ruské ministerstvo obrany následně uvedlo, že střely zničily továrnu na výrobu munice. Při náletech na město Charkov na severovýchodě Ukrajiny nejméně pět lidí zahynulo a dalších třináct utrpělo zranění.
17. 4. 2022Aktualizováno17. 4. 2022, 21:10|

Ázerbájdžánská vojska napadla cíle v Náhorním Karabachu. V zemi vyhlásili válečný stav

Ázerbájdžánská vojska za pomoci bezpilotního letounu Bayraktar podnikla čtyři nálety na síly arménských separatistů v Náhorním Karabachu, kde jsou rozmístěny i ruské mírové jednotky, uvedla agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Velení ruského kontingentu podle ministerstva podniká kroky k uklidnění vyhrocené situace a vyzvalo ázerbájdžánskou stranu ke stažení vojsk. V Náhorním Karabachu byl podle agentury Interfax vyhlášen válečný stav.
26. 3. 2022Aktualizováno26. 3. 2022, 23:46|

Při náletu na uprchlický tábor v Tigraji zahynulo přes padesát lidí, píše Reuters

Při pátečním náletu na uprchlický tábor ve státě Tigraj na severu Etiopie zahynulo zřejmě 56 lidí a nejméně třicet jich utrpělo zranění. Agentuře Reuters to v sobotu sdělili dva pracovníci mezinárodní pomoci. Odvolávali se přitom na tigrajské úřady i na očité svědky. Etiopská vláda ani armáda však zatím zprávy o incidentu nekomentovaly. Podle Reuters není jasné, kdo nálet podnikl, schopnost útočit ze vzduchu však mají v oblasti pouze etiopské vládní síly.
8. 1. 2022Aktualizováno8. 1. 2022, 22:14|

Izraelská letadla podle syrských médií zaútočila na přístav Latákíja

Syrská armáda ohlásila, že izraelské letouny v noci na úterý odpálily střely na přístavní město Latákíja na západě země, aniž by způsobily ztráty na životech. Mluvčí izraelské armády podle agentury Reuters věc odmítl komentovat.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 09:26|

Izrael po středečních raketových útocích podnikl v Libanonu nálety

Izraelské letectvo se přihlásilo k prvním náletům v Libanonu za posledních několik let. Cílem přitom byla odpaliště raket, informuje agentura AFP. Nálety později během dne odsoudil libanonský prezident Michel Aún. Na severní Izrael byly z Libanonu ve středu odpáleny tři rakety. Útok si nevyžádal oběti.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 12:19|

Izrael v odvetě za odpálení raket ostřeloval Pásmo Gazy. Palestinci považují dohody s Emiráty a Bahrajnem za zradu

Letadla izraelské armády v noci zasáhla cíle v palestinském Pásmu Gazy, odkud radikálové na izraelské území vypálili několik raket. Islamistické hnutí Hamás tak reagovalo na dohody o navázání plnohodnotných diplomatických vztahů s Izraelem, které podepsali v úterý zástupci Spojených Arabských Emirátů a Bahrajnu. Z Gazy ani z Izraele podle Reuters nebyli hlášeni mrtví.
16. 9. 2020|

„Nemohli jsme poznat své město.“ Tragické bombardování na konci války zasáhlo Kralupy

Už od jara 1944 byla česká průmyslová města terčem náletů spojeneckých letadel. Cílem se stávaly velké podniky, železniční uzly a zejména továrny na výrobu a skladování pohonných hmot. Mezi nejznámější akce patří bombardování Ústí nad Labem nebo plzeňské Škody v dubnu 1945. Tragickým příkladem je také nálet na rafinerii v Kralupech nad Vltavou, který 22. března 1945, tedy právě před 75 lety, na místě zabil 248 lidí, z toho 145 českých obyvatel. Část letadel navíc shodila svůj náklad na nedaleké Neratovice, kde bomby usmrtily 52 lidí.
22. 3. 2020Aktualizováno22. 3. 2020, 15:15|

Nebyl to úmysl, Američané se spletli, míní historici 75 let po náletu na Prahu

Americká osmá letecká armáda bombardovala před tři čtvrtě stoletím Prahu. Historici, kteří o náletu ze 14. února 1945 hovořili v 90' ČT24, jsou přesvědčeni, že cílem Spojenců v žádném případě nebylo zabíjet civilisty v centru Prahy a ničit obytné domy a historické budovy. Podle Michala Plavce z Národního technického muzea i Jana Zdiarského z muzea letecké bitvy nad Krušnohořím je jasně prokázáno, že bombardéry mířily nad Drážďany a jejich posádky se zmýlily.
14. 2. 2020|

152 tun bomb během devíti minut. Americké pumy před 75 lety připravily o život sedm stovek Pražanů

Před 75 lety proběhl nálet na Prahu, jehož se zúčastnilo 62 amerických bombardérů B-17. Poškozeno bylo 2500 domů, zahynulo 701 lidí a dalších 1184 utrpělo zranění. Praha přitom vůbec neměla být cílem tohoto útoku.
14. 2. 2020|

Krvavá sobota v Sýrii. Lidé umírali při explozi na tržišti a ruském náletu

Nejméně třináct mrtvých si vyžádal výbuch na tržišti syrského pohraničního města Tall Abjád. Oznámilo to turecké ministerstvo obrany. Šest obětí má podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) nálet ruského letectva v Idlibu. Dalších osm lidí utrpělo zranění. Podle SOHR je to za poslední dva měsíce poprvé, co si útoky ruských letadel bojujících na straně prezidenta Bašára Asada vyžádaly takové množství civilních obětí.
2. 11. 2019|

Desítky lidí zemřely při náletu saúdské koalice na věznici v Jemenu

Až sto lidí zahynulo při nedělním náletu koalice vedené Saúdskou Arábií ve městě Dhamar na jihozápadě Jemenu a dalších zhruba padesát jich bylo zraněno. Informoval o tom Červený kříž. Původní bilance hovořila o šedesáti obětech. Podle zdrojů agentury AP byla cílem útoku univerzita, jejíž objekt povstalečtí Húsíové využívají jako věznici. Válka je jednou z nejhorších humanitárních katastrof současnosti.
1. 9. 2019Aktualizováno1. 9. 2019, 15:14|

V Bejrútu se zřítily dva drony, jeden explodoval. Harírí obvinil Izrael z otevřeného útoku na Libanon

Na jihu Bejrútu v neděli spadly dva drony, jeden z nich vybuchl a poškodil mediální centrum radikálního hnutí Hizballáh. Několik lidí údajně utrpělo lehká zranění. Libanonský premiér Saad Harírí považuje incident za útok Izraele na svrchovanost země. Židovský stát mezitím přiznal, že letouny izraelské armády v sobotu udeřily u syrského Damašku na íránské síly. Íránci se údajně chystali vypustit ozbrojené bezpilotní letouny na cíle v Izraeli.
25. 8. 2019Aktualizováno25. 8. 2019, 13:53|

Při náletu na centrum pro migranty v Libyi zemřely desítky lidí. Válečný zločin, reaguje OSN

Desítky obětí si vyžádal nálet, který zasáhl detenční středisko pro migranty na předměstí libyjského Tripolisu. Podpůrná Mise OSN (UNSMIL) hlásí nejméně 44 mrtvých a 130 raněných. V centru byli především Afričané. Podle mezinárodně uznávané vlády podnikly síly libyjského polního maršála Chalífy Haftara útok úmyslně. Představitel Haftarovy armády to odmítá a viní naopak milice blízké Tripolisu. Podle úřadu OSN zatím není jasné, kdo za útokem stojí. Velvyslanec OSN v Libyi považuje nálet za válečný zločin. Sejde se kvůli němu Rada bezpečnosti.
3. 7. 2019Aktualizováno3. 7. 2019, 14:10|