Evropská unie, Británie, USA a Kanada oznámily nové sankce vůči Bělorusku. Absurdní, zní z Minsku

Evropská unie, Británie, Spojené státy a Kanada ve středu uveřejnily rozsah nových sankcí vůči Bělorusku. Režim Alexandra Lukašenka viní z opakovaného porušování lidských práv a organizování migrace do EU, píše agentura AFP. Sankce zasáhnou prominentní politiky nebo aerolinie Belavia. Minsk to označil za absurdní.

„Opět vyzýváme Lukašenkův režim, aby okamžitě a úplně zastavil organizaci nelegální migrace přes své hranice s EU,“ zdůraznily země ve společném prohlášení.

Nové sankce dříve navržené Evropskou komisí nyní potvrdily členské státy EU. Vztahují se na dalších sedmnáct osob a jedenáct subjektů, včetně prominentních představitelů justice a „propagandistických“ kanálů, které přispívají k „pokračující represi občanské společnosti, demokratické opozice, nezávislých médií a novinářů“.

Na sankčním seznamu jsou rovněž vysoce postavení političtí představitelé režimu, firmy, cestovní kanceláře a hotely, které podle Komise pomáhaly organizovat nelegální přechody z Běloruska na území Unie. Je mezi nimi i běloruská letecká společnost Belavia.

Americké ministerstvo financí rozšířilo sankce proti Bělorusku o dvacet lidí a dvanáct právnických osob, včetně Lukašenkova syna. Washington zároveň omezil obchodování s novými běloruskými dluhopisy.

Západ při uvalení sankcí spolupracuje

Britské sankce se podle agentury Reuters vztahují také na společnost Belaruskali, která v Bělorusku patří k největším státním podnikům. Firma má významný podíl na světovém trhu s uhličitanem draselným.

„Tyto sankce se nadále zaměřují na důležité zdroje příjmů Lukašenkova režimu a zavádějí přísná omezení vůči osobám odpovědným za některé z nejhorších protidemokratických činů v Bělorusku,“ uvedla britská ministryně zahraničí Liz Trussová.

Kanada označila nové sankce proti Bělorusku za protest proti útokům na lidská práva a represím. Kanadská vláda podle prohlášení ministerstva zahraniční své kroky koordinuje se Spojenými státy, Evropskou unii a Británií.