Katarský lid poprvé volí část parlamentu, jeho členy dosud vybíral emír

V Kataru se v sobotu konají první volby do Poradní rady, která má v této konstituční monarchii funkci parlamentu a jejíž členy dosud vybíral katarský emír. Ten bude dál vybírat patnáct z 45 členů tohoto orgánu, informovala agentura AFP, podle níž jde o neobvyklou událost v oblasti Perského zálivu, která nicméně výrazně neovlivní absolutní moc vládnoucí dynastie v této zemi.

Volební místnosti se otevřely v osm ráno a zavřou se v šest večer místního času (17:00 SELČ). Výsledky budou známy v noci. Muži a ženy hlasují odděleně, uvedla agentura Reuters.

„S možností volit (parlament) se podle mě otevírá nová kapitola a jsem velmi šťastná z počtu ženských kandidátek,“ citoval Reuters jednu z voliček, autorku knih pro děti, která se ale představila jen jako Muníra. Mezi necelými třemi stovkami kandidátů jsou tři desítky žen, uvedla katarská televize al-Džazíra.

Už referendum o změně ústavy v roce 2003 schválilo, že dvě třetiny členů Poradní rady mají vybírat voliči. Volby se ale zatím nekonaly a všechny členy vybíral emír. Poradní rada přijímá zákony, interpeluje ministry či schvaluje rozpočet. Katařané dosud volili jenom do místních rad. Politické strany v Kataru nejsou.

V Kataru žije na 2,8 milionu lidí a jenom asi desetina z nich jsou Katařané, zbytek tvoří zahraniční dělníci. Ne všichni lidé však mohou volit. Podle agentury Reuters mohli v sobotu jít volit jen ti, jejichž rodiny žily v zemi před rokem 1930. Proti této podmínce, kterou kritizovala i organizace Human Rights Watch, se v létě konaly v zemi demonstrace, při nichž bylo zatčeno několik lidí.