Izraelské letectvo bombardovalo kvůli zápalným balonům Pásmo Gazy

Izraelské letectvo podniklo v noci na úterý útoky na Pásmo Gazy. Vojenská operace je odvetou za zápalné balony, které Palestinci vypustili z oblasti na území židovského státu, uvedla agentura AFP. Podle palestinských zdravotnických úřadů si nálety nevyžádaly oběti na životech.

Izraelské letectvo informovalo, že jeho stíhačky zaútočily na cíle v jižní části Pásma Gazy. Podle armády se jednalo o objekt, kde radikální hnutí Hamás vyrábí rakety, které pak vypouští směrem na území židovského státu. Letadla také zaútočila na vojenský areál, který rovněž využívá hnutí Hamás.

V pondělí hasiči uhasili tři požáry porostů u izraelských sídlišť. Oheň podle tamních úřadů způsobily palestinské zápalné balony.

Hamás nálet izraelského letectva potvrdil. Podle něj se jedná o reakci na to, že se židovskému státu nepodařilo zlomit odboj. Ve svém prohlášení Hamás také zmiňuje pondělní útěk šestice Palestinců z přísně střežené věznice v severním Izraeli. Čtyři z nich si odpykávali doživotní tresty za útoky na Izraelce.

Vysílání balonků s hořlavinou přes hranice Pásma Gazy na území jižního Izraele je jedním ze způsobů tlaku na tamní úřady, které se Palestinci snaží donutit, aby uvolnily blokádu a povolily zasílání většího objemu humanitární pomoci. Kvůli tomu také opakovaně demonstrovali u hranic s židovským státem. Protesty doprovázely střety s izraelskými vojáky.

Mezi Izraelem a hnutím Hamás vypukl otevřený konflikt v květnu, a to kvůli sporům o izraelské osady v Jeruzalémě. Následoval konflikt, který trval jedenáct dnů a který nepřežilo zhruba 260 lidí. Většinou se jednalo o Palestince.