Utekli z přísně střežené izraelské věznice. Začalo rozsáhlé pátrání po šesti teroristech

Události: Útěk Palestinců z vězení v Izraeli (zdroj: ČT24)

Šest Palestinců odsouzených za teroristické útoky uprchlo v noci z věznice v severním Izraeli. Je mezi nimi i bývalý velitel Brigád mučedníků od al-Aksá. Další jsou napojení na hnutí Palestinský islámský džihád. Izraelská policie i armáda po nich spustily velkou pátrací akci.

Útěk začal pod umyvadlem vězeňské cely. Šachtou se vězni dostali do kanalizačního systému. Odtud pak ven z areálu a noční tmou pryč. Venku zůstalo oblečení a plastové obaly. 

„Nejednalo se o tunel v pravém slova smyslu. Spíše byla využita konstrukční závada v podlaze, v podobě mezery pod vězeňskou celou,“ komentoval okolnosti útěku regionální ředitel Izraelské vězeňské služby Arik Jaakov.

Věznice patří k nejpřísněji hlídaným

Nápravné zařízení Gilboa přitom patří v Izraeli mezi nejpřísněji hlídané. Často tu jsou drženi Palestinci odsouzení za teroristické útoky. Mezi šesticí uprchlých je i Zakaríja Zubajdí, který jako velitel brigád Mučedníků od al-Aksá řídil za druhé intifády útoky včetně těch sebevražedných.

Věznice stojí v zemědělské krajině na severu Izraele, na úpatí pohoří Gilboa, nedaleko Bejt Šean s 20 tisíci obyvateli. „Ve městě Bejt Šean, Afula a dalších obcích jsou nyní velké policejní síly. Žádám obyvatele, aby ve svých bydlištích věnovali zvýšenou pozornost vůči čemukoliv podezřelému,“ vyhlásil regionální policejní ředitel Šimon Ben Šabo.

Poblíž jsou dvě hranice

Věznice se zároveň nachází pouhých pět kilometrů od palestinských území na Západním břehu. Izraelská armáda v předtuše, že právě sem mohla směřovat trasa útěku, posílila hraniční ostrahu. Stojí tu bezpečnostní plot a senzory, uvedl zpravodaj ČT v Izraeli David Borek. Ale dodal, že úsek měří desítky kilometrů, často v nepřehledném terénu.

Ministr obrany nařídil posílení ostrahy hraničních přechodů i pásu podél hranice. Armáda je připravena provést jakoukoliv akci s cílem dopadení teroristů, uvedlo izraelské ministerstvo obrany.

Patnáct kilometrů od místa útěku je navíc hranice mezi Izraelem a Jordánskem. Také sem zamířily pátrací týmy a posily. Celá věc je citlivá i proto, že v pondělí začínají oslavy židovského nového roku. A Izraelci tak budou usedat ke sváteční večeři s vědomím, že někde je na útěku šestice mužů, kteří jsou zoceleni v útocích proti židovskému státu, dodal Borek.