V Hongkongu padl první rozsudek na základě bezpečnostního zákona. Čtyřiadvacetiletý mladík dostal devět let

Soud v Hongkongu poslal na devět let do vězení čtyřiadvacetiletého Tchung Jing Kita. Ten je tak prvním člověkem odsouzeným na základě bezpečnostního zákona, jenž ve své poloautonomní provincii prosadil Peking přes protesty tamních obyvatel i řady zemí. Soud bývalého číšníka a prodemokratického demonstranta shledal už v úterý vinným z podněcování k separatismu a terorismu, nyní rozhodl o výši trestu, informovaly agentury Reuters a AP.

Čtyřiadvacetiletý Tchung Jing Kit loni 1. července – den po zavedení bezpečnostního zákona – najel na motorce do hloučku policistů. V ruce přitom držel transparent s nápisem „Svobodu pro Hongkong, revoluce naší doby“. Podle soudu právě tento text vyzývá k odtržení Hongkongu od Číny, a muž je proto podle soudu vinen z podněcování k separatismu.

Tchung odmítl obvinění z terorismu, nabádání k separatismu i nebezpečného řízení.

Podle agentury AP je trest vyšší, než požadovala prokuratura – ta Tchunga chtěla poslat do vězení na tři roky. Verdikt určil směr, jakým by se mohly ubírat další případy, poznamenal server BBC News.

Tong Ying Kit
Zdroj: ČTK/AP/Vincent Yu

Zákon platí kritice navzdory

Kontroverzní bezpečnostní zákon prosadili čínští komunisté v Hongkongu po mohutných prodemokratických protestech, které propukly v poloautonomní provincii v roce 2019. Učinil tak navzdory hlasité místní i mezinárodní kritice. Norma začala platit na konci loňského června a trestá cokoli, co Čína pokládá za podvratnou činnost, separatismus, terorismus a paktování se zahraničními silami. Těm, které soudy shledají vinnými, hrozí až doživotní trest vězení.

Kritici upozorňují, že cílem zákona je umlčet opozici a omezit základní svobody. Od chvíle, co zákon vstoupil v platnost, zatkla policie v Hongkongu přes sto lidí, kteří na soud čekají.

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila pod čínskou správu v roce 1997. V současné době má být podle pekingského závazku spravován podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Peking ale svými kroky, včetně zavedení bezpečnostního zákona a změn hongkongského volebního systému, svobody postupně omezuje. Oficiální představitelé kritiku odmítají a tvrdí, že Peking obnovuje pořádek.