Pandemie ve světě: Ve Francii a Austrálii se demonstrovalo, Vietnam uzavřel Hanoj

Události: Protesty proti covidovým opatřením (zdroj: ČT24)

Tokio po zahájení olympijských her ohlásilo dalších 1128 případů nákazy covidem-19. Podle agentury Reuters nákaza v Japonsku v posledních týdnech sílí. Kvůli šíření koronaviru Vietnam dokonce uzavřel svou metropoli Hanoj. V Austrálii zase lidé protestovali v ulicích proti přísným opatřením. Podobná situace byla také ve Francii, kde demonstrovaly desetitisíce lidí proti covidpasům a povinnému očkování. Spojené státy zaznamenaly nejvyšší počet nakažených za poslední měsíce.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Ve městech napříč Francií se konaly demonstrace proti opatřením zaváděným v boji proti koronaviru v situaci, kdy nových infekcí každým dnem přibývá. Zapojilo se do nich přes 160 tisíc lidí, z toho 11 tisíc v Paříži, uvedlo ministerstvo vnitra. Původně se odhadovala celková účast kolem 110 tisíc lidí. V metropoli a v Lyonu se demonstranti střetli s policií, která použila slzný plyn.

Už dopoledne se pochodovalo v Dunkerku, Narbonne nebo v Pau. Tisíce nespokojených lidí vyšly do ulic v Marseille, Lille či ve Valence, na čtyři tisíce účastníků protestovalo ve Štrasburku. Stovky demonstrantů hlásí Lyon, Auxerre či Grenoble, uvedla agentura AFP. Ministerstvo vnitra oznámilo, že jednotlivých protestů bylo celkem 168.

V Paříži byly naplánovány tři demonstrace. Akce jsou prezentovány jako pochody „za svobodu“ nebo „proti zdravotnické diktatuře“ a úřady předpokládaly, že se do nich zapojí zhruba 110 tisíc lidí. Policie podle stanice BFM několikrát zakročila a použila i slzný plyn – například proti lidem, kteří se pokoušeli překonat zábrany u třídy Champs-Élysées, nebo proti demonstrantům, kteří vytlačovali policisty na motorkách poblíž nádraží Saint-Lazare. Slzný plyn použili policisté i v Lyonu, kde po nich demonstranti házeli kamení a dalšími předměty. 

Demonstrovalo se i v Itálii a Řecku

Demonstrovalo se ale i v Itáli. Tamní organizátoři protest nazvali pochodem za svobodu, protože nová pravidla přijatá vládou premiéra Maria Draghiho považují za „zdravotní diktaturu“, která je má donutit k očkování, napsala agentura APA.

Kabinet tento týden schválil nařízení, podle kterého budou muset lidé od 5. srpna při vstupu do vnitřních prostor restaurací, do kin, divadel, muzeí, posiloven či do bazénů předkládat tak zvané zelené pasy. Ty potvrzují, že jejich majitel absolvoval nejméně jednu dávku očkování proti covidu-19, prodělal tuto nemoc v předchozím půlroce či má negativní test na koronavirus starý maximálně 48 hodin.

Vláda chce tímto krokem motivovat lidi k očkování, a podle agentury DPA se díky němu skutečně začalo k vakcinaci registrovat více obyvatel. V Itálii je zatím plně očkováno asi 55 procent lidí starších 12 let.

Také před řeckým parlamentem v Aténách během soboty demonstrovaly asi čtyři tisíce lidí, kterým vadí nařízení o povinném očkování proti covidu-19, jež má za několik týdnů začít platit pro zdravotníky a zaměstnance pečovatelských domů. Stejně jako při středečním protestu tam policie použila vodní děla a slzný plyn poté, co někteří účastníci manifestace házeli po policistech pyrotechniku. 

Protesty v Austrálii

Tisíce lidí vyšly do ulic Sydney a dalších australských měst vyjádřit nesouhlas s přísnými restrikcemi, které úřady zavádějí za zhoršené epidemické situace způsobené koronavirovou variantou delta. Demonstrace se neobešly bez střetů s policií, ta některé účastníky zatkla, informovala agentura AP. Jen ze Sydney byly hlášeny desítky zadržených.

Austrálie aktuálně eviduje nejvyšší počty nově zachycených nákaz od konce loňského léta a více než polovina ze zhruba 25 milionů obyvatel tento týden žila pod karanténními uzávěrami. V metropolitní oblasti města Sydney trvá takzvaný lockdown už čtyři týdny, přičemž obyvatelé mají povoleno opouštět domov jen z vážných důvodů.

Protesty v Sydney proti opatřením
Zdroj: Mick Tsikas/AP/ČTK

Uzavřená Hanoj

Japonsku byl ve čtvrtek ohlášen nejvyšší denní přírůstek od ledna, a to 1979 nových případů. Od začátku pandemie se nakazilo přes 850 tisíc lidí, více než 15 tisíc pacientů zemřelo. 

Rychlý růst počtu případů hlásí v Asii rovněž Malajsie. Její ministerstvo zdravotnictví informovalo o 15 902 nově nakažených, což je nejvíce od začátku pandemie. V Malajsii se nakazilo celkem přes 996 tisíc lidí a zemřelo 7718.

Vietnam ve snaze zpomalit šíření koronaviru uzavřel svou osmimilionovou metropoli Hanoj. Na veřejných místech tam platí zákaz shromažďování více než dvou lidí, otevřeny jsou jen vládní úřady, nemocnice a obchody se základním zbožím.

Policie hlídá uzavření Hanoje
Zdroj: Hieu Dinh/AP/ČTK

V pátek úřady hlásily za den sedm tisíc nových případů nákazy koronavirem, což je třetí nejvyšší denní přírůstek. Celkově má tato asijská země skoro 87 tisíc potvrzených případů a 370 mrtvých.

Další asijskou zemí, která má problémy, je Indonésie. Na turisty vyhledávaném ostrově Bali se nedostává pro pacienty s covidem-19 kyslík. V neděli tam má skončit přísná uzávěra a úřady rozhodují, zda ji prodlouží.

„Dostatek kyslíku nemáme od 14. července a situace se zhoršuje, protože každý den přibývají nové případy,“ řekl šéf zdravotnických úřadů na Bali Ketut Suarjaya. Podle něj bylo pro všechny hospitalizované ve čtvrtek potřeba přes 113 tun kyslíku, přičemž nemocnice ho měly k dispozici 40,5 tuny.

Indonésie má potvrzeno více než tři miliony nakažených, na komplikace po nákaze covidem-19 tam zemřelo 80 598 pacientů. Podle organizace Our World in Data je úmrtnost v Indonésii ve srovnání se světovým průměrem třikrát vyšší. 

USA hlásí nejvyšší nárůst nakažených

Spojené státy v pátek zaznamenaly nejvyšší nárůst počtu případů nákazy koronavirem za poslední měsíce. Dál pokračoval také nárůst počtu pacientů s covidem-19 v nemocnicích, kde podle federálních i regionálních úřadů v naprosté většině případů končí lidé, kteří ještě neabsolvovali očkování. Guvernérka státu Alabama Kay Iveyová v pátek prohlásila, že je čas „začít vinit neočkované lidi“.

Podle deníku The New York Times (NYT) v pátek v zemi se zhruba 330 miliony obyvatel přibylo 81 732 nahlášených případů infekce koronavirem. Univerzita Johnse Hopkinse hlásí dokonce téměř 120 tisíc nových nákaz, v předchozích dnech ovšem uváděla nižší počty než NYT. U obou zdrojů byl páteční přírůstek tím nejvyšším za posledních asi pět měsíců.

Denní součty na úrovni celých USA rostou asi tři týdny a stále jsou výrazně nižší než na vrcholu zimní vlny epidemie. Některé státy už ale evidují hodnoty blízko těch rekordních a podle šéfky amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenské se „některé nemocnice v některých oblastech“ dostávají na hranici svých možností.