Češi budou moci do 9. srpna jet na Slovensko po první dávce vakcíny bez karantény

Slovensko hodlá v příštích dnech otevírat menší hraniční přechody se sousedními zeměmi, které v úvodu tohoto týdne zavřelo kvůli epidemii covidu-19, uvedl tamní ministr vnitra Roman Mikulec. Týkat by se to mělo třeba hraničního přechodu Brumov-Bylnice/Horné Srnie, který je od pondělí uzavřený. Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) zároveň oznámil, že od 9. července do 9. srpna budou moci Češi na Slovensko cestovat ihned po první dávce vakcíny.

Lidé po první dávce vakcíny nebudou ani muset nastoupit do karantény, řekl Kulhánek ČTK. Slovensko přitom nedávno oznámilo, že bude od pátku až na výjimky vyžadovat při vstupu do země karanténu od cestujících, kteří nejsou plně očkováni.

Kulhánek napsal, že následující měsíc je přechodnou dobou, je tedy možné, že po 9. srpnu se podmínky zpřísní. Na brífínku ministr také uvedl, že se Slovenskem jedná o možném zmírnění podmínek pro pendlery a pro lidi bydlící blízko hranic. 

Uzavření přechodů nicméně způsobilo problémy na česko-slovenských hranicích. Zatímco běžně to mají lidé z centra Brumova-Bylnice do sousední slovenské obce Horné Srnie zhruba 15 kilometrů, nyní musejí využívat hraniční přechody Střelná/Lysá pod Makytou nebo Starý Hrozenkov/Drietoma, které zůstávají průjezdné.

To znamená cestu dlouhou zhruba 70 kilometrů. Místní avizovali, že proto dávají dohromady oficiální stížnost, kterou pošlou na ministerstvo zahraničí a ministerstvo vnitra České republiky. 

Stížnosti

Obdobnou nótu směřovanou slovenským orgánům podle starosty Brumova-Bylnice Kamila Macka (KDU-ČSL) připravovala i obec Horné Srnie. „Je to silnice první třídy, jezdí tudy mnoho lidí do práce, jsou tady propojené rodiny. Dokonce v úterý došlo k tomu, že lidé nemohli hranici přecházet ani pěšky. Máme evropský covid pas a na co nám je? Takže absurdní situace,“ uvedl starosta.

O uzavření hraničního přechodu podle něj slovenská strana samosprávy s předstihem vůbec neinformovala. „Velmi nás to šokovalo, absolutně nic jsme o tom nevěděli, nikdo nám nedal žádnou informaci. Přijeli, zatarasili jedničku třídu. Nikoho nezajímá, jestli tudy budou potřebovat projet hasiči nebo sanitka. Jezdí tudy lidé na dovolenou, točí se tu mnoho aut, nevědí o tom. Je to naprostý dopravní chaos spojený s tím, že lidé se nemají jak dostat do práce,“ řekl Macek.

K cestám do práce nebo za rodinou v nejbližším okolí hranic podle něj využívají přechod Brumov-Bylnice/Horné Srnie desítky až stovky lidí denně.

Od pondělí slovenská policie v souvislosti s dřívějším rozhodnutím vlády začala na vybraných hraničních přechodech kontrolovat, zda cestující dodržují povinnosti ohledně elektronické registrace při vstupu do země či splnění podmínek pro výjimky z karantény. Menší hraniční přechody Slovensko uzavřelo. 

Po středečním jednání tamní vlády, která vyčlenila na kontroly dodržování epidemických opatření další pracovníky, nicméně slovenský ministr vnitra Mikulec informoval, že hodlá všechny hraniční přechody znovu otevírat.

Před nyní přístupnými hraničními přechody, kterými se lidé dostanou ze Zlínského kraje na Slovensko, se ráno kolony netvořily. Průjezdné zůstávají hraniční přechody Střelná/Lysá pod Makytou a Starý Hrozenkov/Drietoma. „Kolem deváté hodiny byl na obou přechodech provoz plynulý, bez problémů,“ řekl policejní mluvčí Petr Jaroš.

Komplikace se sklárnou

Uzavření přechodu komplikuje výrobu ve sklárně v Květné, která je částí Strání. Sklárna má 85 zaměstnanců, šest jich dojíždí ze Slovenska. Pokud využijí objížďku přes otevřený hraniční přechod Starý Hrozenkov/Drietoma, zabere jim teď cesta do práce a z práce mnohem víc času, řekl ředitel sklárny Marek Mikláš.

„Nikdo nic oficiálně neoznámí a ráno ve čtyři volají lidi, že se nedostali do práce a co mají dělat. Objížďka znamená 1,5 hodiny sem a 1,5 hodiny zpátky. Takže na rozdíl od pěti minut jako vždycky jsou to tři hodiny navíc. U nás zaměstnanci jezdí nepravidelně, někteří chodí na ranní, někteří na odpolední, někdo chodí na noční,“ uvedl Mikláš.

K uzavření česko-slovenského hraničního přechodu se vyjádřil i starosta Strání Antonín Popelka (Nestraníci) – označil to za nepovedený vtip. Z centra Strání do středu Moravského Lieskového je to zhruba 12 kilometrů. Nejbližší otevřený hraniční přechod je nyní Starý Hrozenkov/Drietoma, přes který je cesta mezi oběma obcemi dlouhá 65 kilometrů.