Pandemie ve světě: Německo pokračuje v rozvolňování. Polsko otevřelo zahrádky restaurací

Zatímco v Německu klesá počet nových případů nakažených a země pokračuje v rozvolňování protikoronavirových opatření, Polsko otevřelo zahrádky restaurací, do kterých někteří lidé zamířili hned po půlnoci. Vláda na ostrově Tchaj-wan naopak zvýšila stupeň ohrožení v zemi, jelikož se tam za poslední den objevilo 180 případů infikovaných.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Německo za poslední den zaregistrovalo 7894 nových nakažených a 177 úmrtí infikovaných pacientů. Před týdnem byl přitom údaj o přírůstku infekčních případů prakticky dvojnásobný. Úřady nicméně upozorňují, že během státního svátku 13. května zaznamenaly pokles počtu testovaných lidí.

Země tak vzhledem k dlouhodobému oslabování pandemie pokračuje v uvolňování opatření. Spolková země Bádensko-Württembersko například od soboty zmírnila zákazy platící pro gastronomii a turistiku. Platí také celostátní nařízení, jenž umožňuje krátkodobé cesty do Německa a osvobozuje přijíždějící očkované či uzdravené osoby od nutnosti testů či karantény.

V Polsku se otevřely zahrádky restaurací

Protikoronavirová opatření zmírňuje i Polsko. Tam se otevřely zahrádky restaurací i kaváren. Lidé, kteří se tohoto okamžiku nemohli dočkat, se v nich přitom usadili hned po půlnoci. V pátek také skončilo zdejší povinné nošení roušek venku. Obyvatelé si je musí nasazovat jen ve vnitřních prostorách. Od pondělka se do polských škol vrátí žáci druhého stupně, zatím je ale čeká rotační výuka.

„Rozhodli jsme se, že budeme odpočítávat jako na Silvestra. Je to pro nás svátek normality,“ řekli v noci na sobotu portálu onet.pl lidé, kteří čekali na otevření zahrádek. Mezi stolky na zahrádkách restaurací musí být rozestupy 1,5 metru, obsazený může být jen každý druhý.

obrázek
Zdroj: ČT24

Varšavský primátor Rafal Trzaskowski podle portálu gazeta.pl nadšencům rozvolňování opatření vzkázal, aby nové svobody „využívali s rozumem“, a vyzval je, aby dále mysleli na bezpečnost.

Podle údajů polského ministerstva zdravotnictví první dávku vakcíny dosud získalo zhruba 11,33 milionu lidí, plně očkovaných je 4,4 milionu. Vakcinace rovněž čeká šestnáctileté a sedmnáctileté, jejich registrace začne v pondělí.

Portugalsko umožní turistické lety z některých zemí

Portugalsko umožní turistické lety ze zemí Evropské unie s nízkou mírou nákazy, při příletu bude stačit ukázat negativní test. Povolení ke vstupu se bude týkat států s méně než 500 novými případy na sto tisíc obyvatel denně. V Česku je tato hodnota aktuálně na čísle 74.

Lidé ze zemí s vyšší mírou nákazy mohou do Portugalska přicestovat ze závažných důvodů. Po příletu je ale čeká povinná čtrnáctidenní karanténa. Turisté musí na letišti předložit negativní test ne starší než 72 hodin. Pokud aerolinky dovolí vstup na palubu cestujícím bez negativního testu, hrozí jim za každého pasažéra pokuta.

Portugalské úřady v pátek oznámily, že od pondělí smí do země přiletět turisté z Británie. Podobné ustanovení platí pro příchozí z Lichtenštejnska, Norska, Islandu a Švýcarska. Úřady dosud povolovaly lety pouze z profesionálních, studijních, rodinných a zdravotních nebo humanitárních důvodů.

V Maďarsku se mohou nechat očkovat mladiství

V Maďarsku začali očkovat lidi od šestnácti let a cizince. Jednu dávku vakcíny přitom dostala už více než polovina dospělých, obě každý třetí. Pro lidi, kteří podstoupili vakcinaci, padla velká část omezení, mohou do restaurací, hotelů nebo za kulturou či sportem. Opatření nadále platí pro ty, kteří se nechtějí očkovat, a to až do srpna.

„Maďarsko je první evropskou zemí, kde je možné se vrátit k normálnímu životu. To ale neznamená, že pandemie skončila,“ prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán. Země, jako jediná v Evropské unii, používá neregistrované preparáty z Číny a Ruska.

Události: Koronavirus v Maďarsku (zdroj: ČT24)

Třetí vlna nákazy si ale vyžádala krutou daň, Maďarsko se potýká s masivním nárůstem počtu mrtvých s koronavirem, kterých je 29 tisíc. Část expertů tvrdí, že vláda uvolňování příliš uspěchala. Imunitní průkazy sice dávají lidem pocit bezpečí, ti po první dávce ale nemusejí být plně chráněni.

Tchaj-wan přitvrzuje

Na Tchaj-wanu naopak začne platit povinné nošení roušek ve venkovních prostorách. Tamní vláda navíc v metropoli Tchaj-peji a jejím okolí vyhlásila na dva týdny četná omezení. Nezasáhnou ale školy, restaurace ani kanceláře. Zavřít naopak budou muset kina a sportovní zařízení. Rodinná setkání se nově omezí na pět lidí v uzavřených prostorách a deset venku.

Vláda již dříve zakázala provoz barů a nočních klubů. Po vládním oznámení v pátek večer však mnoho univerzit spontánně zareagovalo přechodem na distanční výuku a studentům doporučilo, aby se zdržovali mimo kampus. V Tchaj-peji se rozhodla zavřít také muzea včetně tamní zoologické zahrady.

Opatření neovlivní výrobu nedostatkových čipů

Rostoucí komunitní infekce tento týden znepokojila také místní akciový trh. Předseda vlády Su Čen-čchang ale uvedl, že ekonomické základy ostrova zůstávají dobré. Vláda ujistila investory, že nová omezení zasáhnou zejména cestovní ruch, ale nedopadnou na místní výrobu čipů ani polovodičů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Od začátku pandemie se na asijském ostrově objevilo 1500 nakažených. Velká většina případů jsou lidé, kteří do země s infekcí přicestovali. V poslední době se však objevilo několik případů komunitní nákazy, což obyvatele znepokojilo. Dosud na ostrově totiž neplatila téměř žádná omezení.

Tchaj-wan si objednal miliony dávek vakcíny od společností Moderna a AstraZeneca. Dosud ale na ostrov dorazilo jen naprosté minimum očkovacích přípravků. Větší objemy se čekají v červnu.

Počet úmrtí v Indii klesl pod čtyři tisíce

Indie v sobotu oznámila dalších 326 098 nových nakažených za poslední den, ve stejnou dobu tam kvůli nákaze zemřelo také 3890 lidí. Tento týden se v jihoasijské zemi vyskytlo 1,7 milionu nových případů a více než dvacet tisíc úmrtí, informovala agentura Reuters.

Vysoce nakažlivá mutace koronaviru, která byla poprvé objevena právě v Indii, se prudce šíří nejen subkontinentem, ale také po celém světě. Varianta s označením „B.1.617“ se objevila i ve Spojených státech, Kanadě či Evropě.