Proti komunismu či migraci. Orbán, Morawiecki a Salvini chtějí novou evropskou frakci

Za začátek procesu, který má nabídnout alternativní pohled na „byrokratickou a občanům vzdálenou“ Evropskou unii, označil předseda italské protiimigrační Ligy Matteo Salvini čtvrteční schůzku s premiéry Maďarska a Polska. Podle agentury Reuters šlo o pokus položit základy pro nové politické uskupení v EU. Salvini se s Mateuszem Morawieckým a Viktorem Orbánem dohodli na tom, že se znovu sejdou příští měsíc.

Evropa podle nich potřebuje renesanci, aby se dostala ze současné zdravotní a ekonomické krize. „Mnoho milionů evropských občanů nemá v Evropě odpovídající a fungující politické zastoupení,“ řekl šéf Fideszu Orbán. Proto chtějí tito tři pravicoví politici navrhnout společný program. „Stojíme za tradiční rodinou, bráníme se proti komunismu, antisemitismu a ilegální migraci,“ uvedl Morawiecki, člen polské národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost.

Orbán Morawieckého se Salvinim pozval na schůzku do Budapešti poté, co jeho Fidesz odešel z Evropské lidové strany (EPP). Ta se podle něho posunula příliš doleva a už dostatečně nezastupuje hlasy křesťanských demokratů. Fidesz měl v EPP již od předloňského roku na neurčito pozastavené členství kvůli krokům, které posilují jeho moc v Maďarsku a v EU vyvolávají obavy o demokracii a o respektování zásad právního státu.

Dvanáct europoslanců Fideszu nenáleží k žádné frakci a na tom se nic nemění ani po čtvrtku, poznamenala agentura DPA. Dříve se spekulovalo o tom, že Fidesz by se mohl připojit ke Straně evropských konzervativců a reformistů (ECR). Jejím nejsilnějším členem je Právo a spravedlnost (PiS), dále do ní patří třeba česká Občanská demokratická strana.