Občané EU budou moci od půlnoci z Británie domů. Unie do konce roku získá 12,5 milionu vakcín

Hranice mezi Francií a Británií se od půlnoci otevřou pro Francouze i občany všech členských zemí EU, pokud předloží negativní test na koronavirus. Zavřené byly kvůli novému kmeni koronaviru, který se na Ostrovech objevil. Ředitel společnosti Pfizer věří, že vakcína z dílny této firmy a partnera BioNTech bude účinná i proti němu. V úterý firmy slíbily, že do konce letošního roku dodají Evropské unii 12,5 milionu dávek.

Podle rozhodnutí francouzské vlády se přes hranice do Francie dostanou už v noci na středu i řidiči mezinárodní přepravy. Negativní test na koronavirus nesmí být starší než tři dny a celníci budou započítávat výsledky PCR i antigenních testů. Od středečního rána začne mezi Británií a Francií opět fungovat letecké, lodní i železniční spojení a otevře se tunel pod Lamanšským průlivem.

Tisíce řidičů kamionů na obou stranách Lamanšského průlivu strávily už druhou noc v kabinách svých aut. „Jsme naštvaní a nevíme, proč musíme být v této situaci,“ řekl agentuře Reuters na jihu Anglie rumunský řidič kamionu Dan Jinca. Ať už se Británie a Francie rozhodnou jakkoli, nestihne Jinca podle svých slov dojet domů včas, aby oslavil s rodinou Vánoce. „Nedávají nám jídlo, nedávají nám pití, nemáme přístup k sociálnímu zařízení,“ postěžoval si také španělský řidič Sergio Robles. Situaci, ve které se řidiči ocitli, označil za „nelidskou“. 

Více než 40 zemí světa, včetně Česka, kvůli nové mutaci koronaviru omezilo dopravní spojení s Británií. Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí uvedla, že zatím neexistují žádné důkazy o tom, že by způsobovala vážnější průběh covidu-19. Podle britských odborníků se ale výrazně rychleji šíří. Variantu viru odhalili už i v Dánsku, Itálii či Belgii.

Evropská komise vyzvala členské státy Unie, aby na novou mutaci reagovaly koordinovaně. Podle ní je důležité přijmout opatření proti šíření viru, od uzavření hranic by se ale mělo ustoupit. Komise doporučila, aby se co nejvíce omezily zbytné cesty, nákladní doprava by se ale měla opět obnovit.

Vakcína

Společnosti stojící za jednou z vakcín proti koronaviru –⁠⁠ americký Pfizer a německý BioNTech –⁠ doufají, že jejich látka bude účinná i proti nové mutaci. Slíbily, že do konce letošního roku dodají Evropské unii 12,5 milionu dávek. Objem přislíbených vakcín je více než poloviční v porovnání s 20 miliony očekávaných dodávek do Spojených států, řekl v úterý obchodní ředitel firmy BioNTech Sean Marett.

Očkování vyžaduje dvě dávky podané v rozmezí tří týdnů, počáteční dodávka pro Unii tak vystačí pro 6,25 milionu lidí. Do 26. prosince by měla být vakcína dodána do všech zemí EU, které o to požádají, aby mohlo o den později začít očkování, uvedl BioNTech. Vakcíny jsou v současnosti uskladněny v továrně Pfizeru v belgickém Puursu, kde se také na evropské půdě vyrábějí.

Úterní oznámení firmy následuje po pondělním podmínečném schválení vakcíny Pfizer/BioNTech na trhu EU ze strany Evropské komise. Americký regulátor souhlas vydal s desetidenním předstihem oproti EU.

Závod v Marburgu bude vyrábět 750 milionů vakcín ročně

Podle finančního ředitele Sierka Poettinga německá firma nyní zkoumá možnosti, jak co nejvíce rozšířit výrobu a uspokojit tak globální poptávku po svém preparátu. V únoru by se produkce měla rozšířit do závodu v německém Marburgu, který bude schopen vyrábět 750 milionů dávek vakcíny ročně. Celkově hodlají Pfizer a BioNTech vyrobit v příštím roce 1,3 miliardy kusů své vakcíny.

Podle šéfa společnosti BioNTech Ugura Şahina je „velice pravděpodobné“, že vakcína bude účinná i proti nové a nakažlivější mutaci koronaviru, která se objevila v Británii. V opačném případě je BioNTech schopen do šesti týdnů vyvinout nový preparát, který by působil i proti této nové variantě, dodal Şahin s dovětkem, že další čas by patrně zabral schvalovací proces ze strany regulátorů. 

Şahin rovněž odhaduje, že do podzimu příštího roku by mohlo být naočkováno 60 až 80 procent světové populace. Průběžně schvalovány jsou vakcíny i od dalších výrobců, jako je americká Moderna.