Po inauguraci požádám veřejnost, aby sto dní nosila roušky, uvedl Biden

Události: Sílící epidemie v USA (zdroj: ČT24)

Zvolený prezident USA Joe Biden v rozhovoru se stanicí CNN uvedl, že v den své inaugurace 20. ledna požádá Američany, aby po dobu sto dní nosili roušky a pomohli tak omezit šíření koronaviru. Budoucí šéf Bílého domu zároveň prohlásil, že se rád nechá veřejně očkovat proti covidu-19, jakmile odborník na infekční choroby a člen krizového štábu Bílého domu Anthony Fauci řekne, že je to bezpečné.

„První den, kdy budu inaugurován, požádám veřejnost o sto dní v rouškách. Jen sto dní v rouškách – nikoliv navždy, jen sto dní. A myslím, že uvidíme významné snížení (v šíření viru),“ prohlásil příští americký prezident.

Biden zároveň uvedl, že Fauciho požádal, aby zůstal součástí příští administrativy a působil jako hlavní zdravotnický poradce i člen týmu pro covid-19, napsala agentura AP. Fauci je už několik desetiletí ředitelem Národního institutu pro alergie a infekční onemocnění (NIAID) a sloužil již šesti americkým prezidentům.

Současný prezident Donald Trump ještě před volbami naznačil, že by v případě svého vítězství Fauciho, s nímž se v poslední době rozcházel v názorech ohledně řešení nákazy, ze svého týmu vyhodil. Trump nebezpečí plynoucí z koronaviru opakovaně zlehčoval, tlačil na otevření ekonomiky a rušení restrikcí namířených proti šíření viru. Brojil například i proti nošení roušek.

Biden se chce nechat naočkovat

Biden dále uvedl, že se rád nechá veřejně očkovat proti koronaviru, aby rozptýlil případné obavy Američanů ohledně bezpečnosti a účinnosti vakcíny. „Je důležité sdělit Američanům, že je to bezpečné,“ řekl nastupující americký prezident. Podle průzkumů si mnoho lidí v USA nechce nechat aplikovat nové vakcíny kvůli obavám z rychlosti jejich vývoje či kvůli obecné nedůvěře v reakci amerických úřadů na šíření koronaviru.

Server stanice CNN ve čtvrtek napsal, že veřejně se očkovat jsou ochotni rovněž exprezidenti Barack Obama, George Bush mladší a Bill Clinton, aby pomohli rozptýlit obavy veřejnosti ohledně bezpečnosti těchto látek. USA v současnosti zažívají zatím nejhorší vlnu pandemie od letošního jara. Za poslední den zaznamenaly dosud nejvyšší denní přírůstek nových případů, a to více než 217 tisíc.

Podle informací agentury Reuters se Biden chystá do čela svého týmu pro boj s koronavirem jmenovat podnikatele Jeffreyho Zientse, který bude mít na starosti především koordinaci distribuce stovek milionů dávek vakcín široké veřejnosti.

Server magazínu Politico rovněž informoval, že Bidenův poradce Vivek Murthy by se měl vrátit do úřadu šéfa zdravotnické služby, který zastával už za vlády Trumpova předchůdce Baracka Obamy. Marcella Nunezová-Smithová, která je místopředsedkyní týmu odborníků, který Biden sestavil krátce po volbách, rovněž dostane klíčovou roli v budoucí administrativě. Soustředit se bude na to, jak virus nepoměrně více zasahuje některé menšiny v USA.

Biden: Soukromě mi gratulovali někteří republikánští senátoři

V prvním společném rozhovoru Bidena a jeho viceprezidentské kandidátky Kamaly Harrisové zvolený prezident také řekl, že mu soukromě gratulovali někteří republikánští senátoři. Ti dosud veřejně neuznali jeho vítězství v listopadových prezidentských volbách, aby nepopudili současného šéfa Bílého domu.

„Více než několik současných republikánských senátorů mi soukromě volalo a blahopřálo,“ uvedl příští americký prezident. Zákonodárci jsou podle něj ve složité situaci. Jakmile ale takzvaní volitelé volbu Američanů 14. prosince potvrdí, významná část republikánského vedení podle něj jeho vítězství uzná.

Biden podle částečně potvrzených výsledků vyhrál letošní volby, současný prezident Trump však porážku odmítá a v několika státech volí soudní cestu.

Joe Biden rovněž okomentoval nepotvrzené, šířící se zprávy o tom, že se Donald Trump chystá v následujících týdnech udělit řadu „preventivních“ prezidentských milostí svým spojencům i sám sobě. Minulý týden už udělil milost svému někdejšímu bezpečnostnímu poradci Michaelu Flynnovi, který se v minulosti přiznal, že dvakrát lhal federálním vyšetřovatelům. „Znepokojuje mě to z hlediska toho, jaký precedens to stanovuje a jak nás vidí jako zemi práva a spravedlnosti zbytek světa,“ nechal se slyšet budoucí šéf Bílého domu.

Na otázku, zda je podle něj důležité, aby se Trump zúčastnil jeho inaugurace 20. ledna, odpověděl, že je to důležité pro Spojené státy jako symbol klidného předání moci mezi politickými rivaly. „Je to naprosto jeho rozhodnutí. Na mě to nemá žádný osobní dopad, ale má ho na zemi,“ dodal.