Trump svolil k předání moci. Podle Bidena jsou USA připraveny zaujmout roli globálního lídra

Události: Předávání prezidentské moci v USA (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump pověřil svůj tým, aby zahájil předání moci nově zvolenému prezidentovi Joeu Bidenovi. Trump ale pokračuje v právní bitvě zpochybňující výsledky prezidentských voleb. Biden již dříve varoval, že neochota předat moc může mít důsledky pro boj s koronavirovou pandemií. Stát Pensylvánie mezitím potvrdil výsledky tamních prezidentských voleb, podle nich je vítězem Biden. Ten na úterní tiskové konferenci oznámil, že jsou Spojené státy připraveny zaujmout roli globálního lídra.

Ke svému rozhodnutí dosavadní šéf Bílého domu podle agentury AP dospěl poté, co „utrpěl další právní a procedurální porážky ve své, jak se zdá, marné snaze zvrátit výsledek hlasování nepodloženými tvrzeními o volebních podvodech“. Podle AP vývoji předcházela několikatýdenní Trumpova snaha testovat „limity americké demokracie“.

Stávající prezident zareagoval na pondělní oznámení šéfky Správy obecných služeb (GSA) Emily Murphyové, která Bidenovi řekla, že Trumpova administrativa zpřístupňuje federální zdroje pro jeho převzetí prezidentské funkce. GSA je americká vládní agentura, která musí formálně souhlasit se zahájením příprav na převzetí úřadu nově zvoleným prezidentem.

Trumpem jmenovaná Murphyová dříve zřejmě kvůli jeho neochotě uznat porážku odmítala udělit formální souhlas se zahájením příprav na převzetí úřadu Joem Bidenem. Trump vzápětí její oznámení na Twitteru potvrdil.

Krok přichází téměř tři týdny poté, co se prezidentské volby ve Spojených státech konaly. Trump přesto dál odmítá výslovně uznat, že jej Biden 3. listopadu porazil.

Dopis od GSA byl odeslán po zamítnutí dalších Trumpových žalob a po oficiálním potvrzení volebních výsledků v Michiganu. Stát Georgia potvrdil Bidenovo těsné vítězství již v pátek a ke konečnému potvrzení výsledků se blíží také Pensylvánie. Snahy Trumpovy kampaně oddálit potvrzení výsledků byly v řadě států zamítnuty, jelikož právní tým republikánského prezidenta neposkytl žádné důkazy svědčící o rozsáhlých volebních podvodech, píše CNN. Navzdory tomu ale Murphyová dosud odmítala dopis podepsat.

Murphyové bylo podle Trumpa vyhrožováno

Tým nově zvoleného prezidenta Bidena v úterý „klidné předání moci“ přivítal. Uvedl, že s federálními úředníky nyní začne jednat o postupu v koronavirové pandemii a o otázkách národní bezpečnosti. 

Biden už dříve varoval, že pokud se jeho tábor včas nedostane k informacím o distribuci vakcíny, může se očkování Američanů zpozdit až o několik měsíců. Neochota předat moc podle něj může mít smrtelné důsledky. „Toto není hra na to, kdo s kým mluví. To, že nemůžeme vyhodnotit agendu, může mít vážné dopady na naši zemi,“ doplnil v této souvislosti jeden z mluvčích Bidenova týmu Yohannes Abraham.

Demokrat Biden má podle projekcí amerických médií na své straně 306 volitelů a republikán Trump 232; ke zvolení prezidentem jich je potřeba nejméně 270. Hlasování volitelů, které potvrdí nového prezidenta Spojených států, se má konat 14. prosince.

„Budeme pokračovat ve spravedlivém boji a věřím, že zvítězíme!“ napsal Trump v úterý na Twitter. „V nejlepším zájmu naší země nicméně doporučuji, aby Emily a její tým udělaly, co je třeba udělat, a řekly mému týmu, aby udělal totéž,“ pokračoval prezident a dodal, že Murphyové prý bylo vyhrožováno a byla pod tlakem. Šéfka GSA nicméně v dopise Bidenovi podle agentury AP napsala, že ke svému rozhodnutí dospěla nezávisle na podkladě faktů a zákona a že nebyla pod tlakem.

Joe Biden a Kamala Harris
Zdroj: Jim Bourge/Reuters



CNN s odkazem na dva nejmenované poradce prezidenta napsala, že lidé v Trumpově okolí tweety vnímají jako de facto uznání porážky. Podle jednoho z nich zároveň Trump chce zajistit další prostředky od dárců k financování svých žalob ohledně výsledků.

Později Trump na Twitteru své stoupence ujistil, že hodlá v právních bitvách pokračovat. Napsal přitom, že „předběžná spolupráce“ GSA s demokraty nic nemění na jeho záměru zpochybnit výsledky voleb.

Trump: Ani před čtyřmi lety nebylo předání hladké

Členové Bidenova týmu se dosud nemohli nastěhovat do vládních kanceláří a zabezpečených prostor, v nichž by mohli diskutovat utajené skutečnosti a prověřovat uchazeče o vrcholné vládní posty. Tým demokratického vítěze voleb se nemohl scházet s lidmi z ministerstev, aby získal přehled. Souhlasem Murphyové se dosud zaklínal například Pentagon.

Na hladké předání moci apelovali i bezpečnostní experti, analytici i někteří demokratičtí a republikánští politici. Apely nebyly bezdůvodné – komise vyšetřující útoky z 11. září 2001 například ve svých závěrech konstatovala, že zkrácené přechodné období mezi Clintonovou a Bushovou administrativou mohlo přispět k zranitelnosti Spojených států ze strany teroristů. Naproti tomu dobře zvládnuté předání moci mezi Bushem a Obamou přispělo k rychlým ekonomickým opatřením, která zkrotila finanční krizi.

Trump se svými spojenci dosud bránil své obstrukce tvrzením, že před čtyřmi lety rovněž nedošlo k předání moci hladce. „Je nutné pamatovat na to, že tomuto prezidentovi se nikdy nedostalo řádného předání moci. Jeho prezidentství nebylo nikdy akceptováno,“ prohlásila kupříkladu mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová.

Trump svolil k předání moci (zdroj: ČT24)

Jak ale upozorňuje agentura AP, letošní situace je od té z roku 2016 odlišná. Clintonová před čtyřmi lety uznala Trumpovo vítězství a vstřícný ke zvolenému prezidentovi byl i Barack Obama. Ostatně Trump při své inaugurační řeči v lednu 2017 poděkoval Obamovi i jeho ženě Michelle za „laskavou pomoc během předání moci“.

Chaos v přechodném období mezi Obamovou a Trumpovou administrativou do značné míry způsobily změny, které činil sám Trump ve svém týmu – například když propustil Chrise Christieho, šéfa týmu, který měl na bezproblémovou předávku politické štafety dohlédnout. Jiní členové tohoto týmu ignorovali kvanta dat, která jim připravili jejich předchůdci v Bílém domě, zdůrazňuje AP.

Pensylvánie potvrdila výsledky voleb, vyhrál Biden

Biden se rovněž oficiálně stal vítězem prezidentských voleb v Pensylvánii. V úterý to oznámil guvernér tohoto státu Tom Wolf, informují agentury. Podle oficiálních výsledků získal Biden spolu s kandidátkou na viceprezidentku Kamalou Harrisovou v Pensylvánii 3,46 milionu hlasů, Trump spolu se svým viceprezidentem Mikem Pencem 3,38 milionu hlasů, libertariánku Joanne Jorgensenovou podpořilo 79 tisíc hlasů.

Těsným vítězstvím v Pensylvánii získal Biden na svou stranu dvacet volitelů, což z tohoto státu dělá jedno z klíčových míst souboje o Bílý dům. Pro vítězství v něm musí kandidát získat 270 z celkem 538 volitelských hlasů.

Federální soudce v sobotu zamítl žalobu Trumpovy kampaně, kterou chtěla zablokovat uzavření výsledků prezidentských voleb v Pensylvánii. Prezidentův právní tým si stěžoval na to, že s hlasy demokratických voličů se zacházelo jinak než s hlasy republikánů, čímž nebylo zajištěné rovné volební právo dané ústavou. Soudce ale uvedl, že soudu byly předloženy slabé a neopodstatněné právní argumenty a spekulativní obvinění.

Atmosféra v amerických ulicích během sčítání hlasů prezidentských voleb
Zdroj: Reuters

Biden: USA jsou připraveny zaujmout roli globálního lídra

Spojené státy jsou připraveny zaujmout roli globálního lídra a budou posilovat vztahy se svými spojenci v oblasti Atlantiku a Pacifiku. Nehodlají přitom vstupovat do zbytečných konfliktů. Na tiskové konferenci to v úterý řekl nastupující prezident USA Joe Biden, který rovněž potvrdil nominaci Antonyho Blinkena do funkce ministra zahraničí ve své vládě.

Biden také označil za jedno ze zásadních témat své administrativy boj s klimatickými změnami, který bude mít na starosti bývalý šéf americké diplomacie John Kerry. V nastupující vládě bude mít pozici na úrovni ministra, poznamenal demokrat Biden. Ministrem zahraničí se podle něho má stát Antony Blinken, který jako diplomat a bezpečnostní poradce pracoval už pro tři prezidenty.

Americkou státní kasu má hlídat první žena v historii –⁠ Janet Yellenová. Do čela ministerstva vnitřní bezpečnosti míří Alejandro Mayorkas, jedná se o prvního Hispánce a někdejšího imigranta na této pozici.