Polky potřetí zkusily blokovat Varšavu kvůli omezení potratů. Policie zadržela několik lidí

Řada Polek a Poláků vyšla do ulic na třetí blokádu Varšavy. Protestovali tak proti říjnovému rozhodnutí ústavního soudu významně omezujícímu právo ženy na přerušení těhotenství. Policie podle webu liberálního listu Gazeta Wyborcza byla připravena a krátce po zahájení akce kolem čtvrté hodiny odpoledne zadržela první demonstranty.

„Bojí se nás, proto nás bijí. Bijí nás, protože se bojí. V pondělí opět zablokujeme Varšavu, protože se nebojíme,“ ohlásily aktivistky z hnutí Stávka žen, které protesty organizují. Reagují tak na páteční akci, na níž policisté v civilu zaútočili teleskopickými obušky, čímž se zřejmě snažili vyprovokovat násilnosti.

Pokus o blokádu se konal na třech místech: na Łazienkowském mostě, na třídě Jana Chrystiana Szucha a před ministerstvem školství. Tam policie zadržela několik lidí, někteří se přivázali ke dveřím. Demonstranti požadovali demisi ministra Przemysława Czarneka, který patří k silně konzervativním politikům. Chtějí také, aby úřad přestal vyhrožovat vědcům a učitelům podporujícím protesty finančními a disciplinárními postihy.

Mezi zadrženými byla i novinářka Agata Grzybowska, která si vyslechla obvinění z napadení policistů. To vyvolalo velkou vlnu kritiky z řad opozice a médií, podotkl zpravodaj ČT ve Varšavě Lukáš Mathé. „Policie postupuje vždy podobně. Když jsou demonstrace menší, tak se je snaží obklíčit a potom jednotlivé lidi vytahuje z davu a zadržuje,“ popsal s tím, že demonstrace jsou podle policie nelegální kvůli pandemii.

Státní televize TVP podporující vládu připomněla, že protest se konal „navzdory hrozbě koronaviru“. Kabinet dlouhodobě kritizuje demonstranty za nezodpovědný přístup. Opačným směrem míří obvinění, že soud schválně načasoval své rozhodnutí do doby, kdy je konání hromadných akcí rizikové.

Vývojové vady

Nebývalé protesty se na různých místech Polska i přes pandemii covidu konají od 22. října, kdy ústavní soud označil za protiústavní tu část zákona o potratech, která dovoluje přerušení těhotenství v případě vážných vývojových vad plodu.

Na interrupci kvůli vážným vývojovým vadám plodu v minulých letech připadalo 98 procent legálních potratů v Polsku. Nově mají zůstat povoleny interrupce v případě ohrožení života či zdraví matky, anebo pokud je těhotenství důsledkem znásilnění či incestu. Rozhodnutí zatím v platnost nevstoupilo.

Liberální kritici rozhodnutí upozorňují, že k němu dospěli soudci jmenovaní převážně konzervativní vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS). Obviňují je ze závislosti na vládě a katolické církvi, která proti potratům vystupuje dlouhodobě.