TÉMA

Právo na potrat

Voliči v Kansasu v referendu odmítli omezení či rušení potratových práv

Voliči v americkém státě Kansas v referendu zamítli návrh na změnu ústavy, který by umožnil většinově republikánským zákonodárcům omezit, nebo zcela zrušit právo na potrat. Jde o první referendum o potratech v USA od chvíle, kdy nejvyšší soud v červnu anuloval ústavní právo na ukončení těhotenství.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 08:54|

Americký nejvyšší soud zrušil právo na potrat dané verdiktem z roku 1973

Nejvyšší soud Spojených států v pátek zrušil právo na potrat dané verdiktem z roku 1973. Ženy v celých USA podle něj měly právo na interrupci zhruba do třiadvacátého týdne těhotenství. To, že se vrcholová instance, v níž nyní převažují konzervativní členové, rozhodla verdikt zrušit, se označuje za historický obrat. Neznamená to, že budou interrupce považované za nelegální, ale rozhodování o nich bude na jednotlivých státech. Podle agentury AP se dá očekávat, že možná až polovina amerických států interrupce zakáže.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 22:36|

Polky potřetí zkusily blokovat Varšavu kvůli omezení potratů. Policie zadržela několik lidí

Řada Polek a Poláků vyšla do ulic na třetí blokádu Varšavy. Protestovali tak proti říjnovému rozhodnutí ústavního soudu významně omezujícímu právo ženy na přerušení těhotenství. Policie podle webu liberálního listu Gazeta Wyborcza byla připravena a krátce po zahájení akce kolem čtvrté hodiny odpoledne zadržela první demonstranty.
23. 11. 2020Aktualizováno23. 11. 2020, 23:09|

„Nechtějí být vnímány jako inkubátory,“ tvrdí polský opoziční politik o ženách

„Naprosto ignoruje právo na život a rozhodnutí ženy,“ kritizoval radní Varšavy Marek Szolc v Událostech, komentářích rozhodnutí ústavního soudu zakazující potraty v případě vážných vývojových vad plodu. Polská vláda ho prozatím ve sbírce zákonů nezveřejní. Proti zákonu se ve městech už druhým týdnem konají rozsáhlé demonstrace.
7. 11. 2020|