Harrisová má potřebnou podporu k prezidentské nominaci, píší agentury

Kamala Harrisová vidí jako stěžejní téma své kampaně právo na potrat. Prohlásila to ve svém prvním vystoupení v rámci předvolební kampaně, v níž ji po svém odstoupení z voleb podpořil prezident Joe Biden. Harrisová zdůraznila, že chce po bezprecedentním Bidenově kroku sjednotit demokraty i celé Spojené státy. Podle agentur AP a Reuters má Harrisová pro zajištění demokratické nominace dostatečnou podporu. AP ale zároveň upozornila, že vzhledem k nestandardní situaci a možnosti svobodného rozhodování delegátů stále nepovažuje nominaci Harrisové za jistou.

Americký prezident prostřednictvím telekonference vyzval svůj volební štáb, aby přijal viceprezidentku Harrisovou, kterou si po svém ohlášeném odstoupení vybral jako svou nástupkyni pro očekávaný souboj s republikánským sokem Donaldem Trumpem. Prohlásil, že bude v kampani pracovat pro Harrisovou, a vyzval demokraty, aby se za ni postavili. Zdůraznil také, že cíl kampaně se nezměnil.

Harrisová, která v pondělí štáb Bidenovy volební kampaně navštívila, se nechala slyšet, že jejím záměrem je jít do boje, získat nominaci demokratické strany a vyhrát prezidentské volby. Joe Biden přislíbil, že udělá vše, o co ho Harrisová před listopadovými volbami požádá.

Podpora více než dvou tisíc delegátů

Podle propočtů AP má Harrisová podporu nejméně 2214 delegátů, což by jí stačilo k nominaci. „Jsem hrdá na to, že jsem si zajistila širokou podporu potřebnou k nominaci,“ uvedla politička v prohlášení krátce po oznámení počtu delegátů. „Těším se, že brzy formálně přijmu nominaci,“ dodala.

„Během několika příštích měsíců budu cestovat po celé zemi a mluvit s Američany o všem, co je aktuální. Mám v úmyslu plně sjednotit naši stranu, náš národ a v listopadu porazit Donalda Trumpa,“ doplnila také. V projevu hovořila i o své minulosti, kdy pracovala jako okresní státní zástupkyně v San Franciscu a ministryně spravedlnosti ve státu Kalifornie. „Znám ten typ lidí, jako je Donald Trump,“ prohlásila a následně hovořila o „podvodnících“ a „predátorech, kteří zneužívají ženy“.

„Tím nám přesně řekla, jaké bude téma její kampaně,“ míní profesor historie a mezinárodních vztahů na bostonské univerzitě Igor Lukeš s tím, že Harrisová jakožto osoba, která byla dlouhá léta zodpovědná za to, aby se dodržovaly zákony, poukazuje na Trumpa jako na odsouzeného zločince, který byl obviněn ve 34 bodech a kromě toho byl před občanským soudem uznán vinným ze znásilnění.

Profesor bostonské univerzity Igor Lukeš o kandidatuře Kamaly Harrisové (zdroj: ČT24)

Formálně Harrisová zatím nominaci ale jistou nemá a stále se hovoří i o možných dalších kandidátech. Postavila se za ni nicméně část významných demokratů včetně několika potenciálních soupeřů. „Taková rychlá podpora svědčí o tom, že v době, kdy jsme se dozvěděli, že Joe Biden nebude kandidátem pro příští období, tak za scénou už bylo rozhodnuto – přinejmenším týden,“ sdělil Lukeš s tím, že právě tato rychlost ukazuje na to, že celá řada věcí byla připravena ještě předtím, než se veřejnost o všem dozvěděla. „Rychlost, s níž viceprezidentka dokázala získat podporu velké většiny delegátů na srpnový sjezd, také ukazuje, že strana je hladová dát se do boje a zvítězit v listopadových volbách,“ domnívá se expert.

Už první den po Bidenově odstoupení také získala od přispěvatelů 81 milionů dolarů (1,88 miliardy korun), informoval její volební tým, podle něhož jde o rekordní částku vybranou od dárců za jediný den. Podle prohlášení kampaně současné viceprezidentce přispěli zejména drobnější dárci. Web Axios uvedl, že ji podpořilo přes 880 tisíc přispěvatelů. Na šedesát procent z nich darovalo peníze demokratické kampani vzápětí po odstoupení Bidena vůbec poprvé v letošním roce. Několik desítek tisíc lidí se zavázalo k tomu, že budou kampaň finančně podporovat každý týden.

Možní kandidáti na viceprezidenta

Objevují se také spekulace o tom, koho by si mohla Harrisová vybrat jako kandidáta na viceprezidenta. Podle agentury Reuters paří k možným kandidátům guvernér státu Kentucky Andy Beshear, americký ministr dopravy Pete Buttigieg, guvernér Severní Karolíny Roy Cooper, senátor Arizony Mark Kelly, guvernér Pennsylvánie Josh Shapiro, guvernér státu Illinois Jay Robert Pritzker či guvernérka Michiganu Gretchen Whitmerová.

„Pokud umí demokraté politicky kalkulovat, tak by si měli vybrat muže jménem Mark Kelly – je to vojenský hrdina, pilot, který nalétal tisíce hodin v boji, člověk, který se poté stal astronautem a je nyní senátor za stát Arizona, ve kterém Biden v minulých volbách vyhrál jen o 10 450 hlasů – to byl nejtěsnější výsledek, kterého demokraté dosáhli, přitom Arizona je jedním z klíčových států, který je potřeba vyhrát, pokud jedna či druhá strana chce uspět ve volbách,“ podotkl Lukeš.

Demokratická strana plánuje podle předsedy Demokratického národního výboru Jaimeho Harrisona uspořádat elektronické hlasování delegátů, z něhož bude jasné jméno kandidáta nejpozději do 7. srpna, tedy dvanáct dní před začátkem nominačního sjezdu. O kandidátovi rozhodnou čtyři tisícovky delegátů, jejichž jasnou většinu měl po primárkách zajištěnu Biden.

Alespoň 300 delegátů

„Můžeme být a budeme jak rychlí, tak féroví při výkonu tohoto procesu,“ řekl podle AP novinářům Harrison o výběru kandidáta. Demokratický výbor bude podle něho rozhodovat o detailech ve středu. Návrh počítá s tím, že do konečného hlasování se dostanou kandidáti, které v transparentní volbě podpoří alespoň tři sta delegátů. Pokud takový bude pouze jeden, mohlo by jeho jméno být známo do 1. srpna, dodal Harrison.