TÉMA

Jakub Dopieralla

Harrisová nabídla příběh změny a vyzve Trumpa

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v projevu na závěr sjezdu demokratů ve čtvrtek pozdě večer (v pátek ráno SELČ) formálně přijala nominaci své strany do listopadových prezidentských voleb a voličům vzkázala, že mají šanci vytyčit „novou cestu vpřed“. Americký exprezident, republikán Donald Trump projev své volební soupeřky zkritizoval a prohlásil, že když nynější viceprezidentka zvítězí v listopadových volbách, „nebudeme mít zemi“.
23. 8. 2024Aktualizovánovčera v 12:04|

Nominaci Harrisové podpořilo 99 procent demokratických delegátů

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová získala v hlasování o nominaci do prezidentských voleb ve Spojených státech hlasy 99 procent delegátů sjezdu Demokratické strany. Po skončení pětidenního on-line hlasování to podle agentury AP uvedlo stranické vedení.
6. 8. 2024Aktualizováno6. 8. 2024, 11:52|

„Je tedy Indka, nebo černoška?“ tázal se Trump na Harrisovou na sjezdu černošských novinářů

Republikánský kandidát do listopadových prezidentských voleb v USA Donald Trump ve středu na Národním sdružení černošských novinářů v Chicagu zpochybnil rasovou identitu jeho pravděpodobné demokratické protikandidátky Kamaly Harrisové. Ta podle něj nejdříve zdůrazňovala svůj asijsko-americký původ, v nedávné době se však podle Trumpa „stala černoškou“ a zneužívá to pro kampaň. „Takže opravdu nevím, je Indka, nebo černoška?“ ptal se na mítinku. Viceprezidentka je dcerou jamajského otce a indické matky. Trumpovy výroky ohledně její rasové identity označila jako již známé rozdělování lidí a neúctu.
1. 8. 2024Aktualizováno1. 8. 2024, 22:10|

Nový průzkum ukazuje mírný náskok Harrisové před Trumpem

Kamala Harrisová vidí jako stěžejní téma své kampaně právo na potrat. Prohlásila to ve svém prvním vystoupení v rámci předvolební kampaně, v níž ji po svém odstoupení z voleb podpořil prezident Joe Biden. Republikánský kandidát a bývalý prezident Donald Trump zdůraznil, že je připraven s demokratickou političkou debatovat a absolvovat více než jednu diskuzi. Z nového průzkumu Reuters/Ipsos vyplývá, že Harrisová má před Trumpem nepatrný náskok dvou procentních bodů.
23. 7. 2024Aktualizováno23. 7. 2024, 21:48|