Harrisová nabídla příběh změny a vyzve Trumpa

Události: Kamala Harrisová přijala prezidentskou nominaci (zdroj: ČT24)

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v projevu na závěr sjezdu demokratů ve čtvrtek pozdě večer (v pátek ráno SELČ) formálně přijala nominaci své strany do listopadových prezidentských voleb a voličům vzkázala, že mají šanci vytyčit „novou cestu vpřed“. Americký exprezident, republikán Donald Trump projev své volební soupeřky zkritizoval a prohlásil, že když nynější viceprezidentka zvítězí v listopadových volbách, „nebudeme mít zemi“.

„Jménem všech, jejichž příběh se píše v největším národě na Zemi, přijímám vaši nominaci na prezidenta Spojených států,“ prohlásila Harrisová za nadšeného jásotu více než dvaceti tisíc účastníků celonárodního sjezdu na stadionu v Chicagu.

Ve snaze vymezit se vůči polarizující rétorice republikánského protikandidáta a někdejšího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa Harrisová přislíbila, že bude prezidentkou všech Američanů, a zavázala se k mírovému předání moci.

Představitelé Demokratické strany, z nichž si mnozí veřejně zoufali nad kandidaturou 81letého prezidenta Joea Bidena po jeho katastrofálním výkonu v televizní debatě s Trumpem, nyní jásají jak nad historickou povahou kandidatury Harrisové, tak nad vzkříšenými nadějemi demokratů do letošních voleb po červencovém odstoupení Bidena z volebního klání, píše agentura AP.

Projev kandidátky na prezidentku Kamaly Harrisové na Demokratickém sjezdu (původní znění) (zdroj: Reuters/Host Broadcast)

„Nová cesta vpřed“ a kritika Trumpa

„V těchto volbách má náš národ vzácnou, prchavou příležitost překonat hořkost, cynismus a rozdělující bitvy minulosti,“ uvedla Harrisová v projevu, který trval asi čtyřicet minut. „Šanci vytyčit novou cestu vpřed. Ne jako členové jedné strany nebo frakce, ale jako Američané,“ prohlásila.

„Donald Trump je v mnoha ohledech neseriózní člověk, ale důsledky navrácení Donalda Trumpa do Bílého domu by byly nesmírně seriózní,“ řekla dále. V narážce na rozdělující rétoriku, kterou Trump používá v kampani, dodala, že „bude prezidentkou všech Američanů“. Vůči Trumpovi se také vymezila naléhavou výzvou k ukončení války v Pásmu Gazy a k boji proti tyranii na celém světě.

Harrisová: Nesmlouvala bych s tyrany a diktátory

„To, co se stalo v Gaze za posledních deset měsíců, je zničující. Tolik nevinných ztracených životů, zoufalí hladoví lidé, kteří zas a znovu prchají do bezpečí. Rozsah jejich utrpení je srdcervoucí,“ uvedla dále. „Prezident Biden a já se snažíme ukončit tuto válku tak, aby Izrael byl v bezpečí, rukojmí byla propuštěna, utrpení v Gaze skončilo a palestinský lid mohl realizovat své právo na důstojnost, bezpečnost, svobodu a sebeurčení,“ řekla současná viceprezidentka.

V prohlášení ke své zahraniční politice, podle Reuters jednom z jejích dosud nejvýraznějších, Harrisová řekla, že v prezidentském úřadu podnikne veškeré nezbytné kroky k obraně amerických zájmů proti Íránu a že nebude smlouvat s tyrany a diktátory. Takoví vůdci, včetně severokorejského vládce Kim Čong-una, „fandí Trumpovi“, dodala.

Harrisová také slíbila, že bude stát na straně Ukrajiny, která se brání ruské agresi, a na straně spojenců v Severoatlantické alianci.

Devětapadesátiletá Harrisová také hovořila o svém životě dcery jamajského otce a indické matky a představila své plány na řešení rostoucích životních nákladů a prosazování osobních svobod, včetně práva žen na potrat. Jako prezidentka by usilovala o snížení daňové zátěže střední třídy, z něhož by podle ní mělo užitek přes sto milionů Američanů.

Je možné přijímat přistěhovalce a zároveň zabezpečit hranici, zaznělo v projevu

Z domácích témat se kromě ekonomiky výrazněji věnovala také imigrační politice, přičemž navázala na rétoriku prezidenta Joea Bidena svými slovy, že USA mohou přijímat přistěhovalce a zároveň „zabezpečit naši hranici“. Slíbila, že uzákoní kompromisní imigrační reformu zablokovanou republikány na začátku roku, ačkoli nebylo jasné, proč by napříště měla Kongresem projít. Nejasné zůstávají mnohé aspekty programu Harrisové, její projev například zahrnoval jen letmou zmínku o klimatické změně.

Viceprezidentka byla uplynulé čtyři roky odpovědná za migrační politiku Spojených států. Její výsledky byly široce kritizovány, proto tento aspekt často zdůrazňuje i Trumpova kampaň.

Harrisová je první ženou tmavé barvy pleti a první osobou jihoasijského původu, která přijala prezidentskou nominaci jedné ze dvou hlavních politických stran v USA. V případě vítězství ve volbách se stane první ženou v čele Spojených států.

Kamala Harrisová na sjezdu Demokratické strany
Zdroj: Reuters/Mike Segar

Její vítězství by byl konec USA, reagoval rozhořčený Trump

Americký exprezident Donald Trump ve dvojici rozhovorů zkritizoval projev své volební soupeřky a prohlásil, že když nynější viceprezidentka zvítězí v listopadových prezidentských volbách, „nebudeme mít zemi“. Kandidát Republikánské strany byl zjevně rozladěný, uvedla americká média, když čelil mimo jiné dotazu na růst preferencí demokratky Harrisové. Reagoval na něj nepravdivým tvrzením, že má v průzkumech navrch.

Ve skutečnosti ale exprezident v preferencích nyní mírně zaostává. V průměrech průzkumů, které sestavují různé zdroje, má aktuálně Harrisová náskok o jeden až tři procentní body. Ve státech USA, které budou pravděpodobně pro celkový výsledek voleb rozhodující, je pak situace zcela vyrovnaná.

Trump během závěrečného projevu viceprezidentky na předvolebním sjezdu Demokratické strany také publikoval desítky příspěvků na své sociální síti Truth Social, v nichž Harrisovou mimo jiné obvinil, že nenávidí Izrael a že způsobila útok teroristického hnutí Hamás ze 7. října. Bezprostředně po konci jejího vystoupení v Chicagu pak po telefonu živě promluvil do vysílání televize Fox News, kde řekl, že jeho soupeřka ignorovala důležitá témata, jako je Čína nebo „invaze“ imigrantů.

Exprezident v rozhovorech mimo jiné uvedl, že lidé ve Spojených státech dnes „nemohou podnikat, nikdo si nemůže půjčit peníze“, a opakoval svá tvrzení o tom, že cizí země posílají k americko-mexické hranici trestance z vězení a pacienty z psychiatrických léčeben. „Nebudeme mít zemi, když ji zvolí,“ prohlásil o Harrisové.

Harrisová prolamuje skleněné stropy, říká její přítelkyně

Zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal na sjezdu Demokratické strany hovořil s Eleni Kounalakisovou, osobní přítelkyní Kamaly Harrisové, která byla velvyslankyní USA v Maďarsku a nyní je viceguvernérkou Kalifornie.

„Myslím, že je docela jasné, jaký kontrast panuje mezi viceprezidentkou Harrisovou a jejím přístupem k zemím zasaženým ruskou ilegální invazí na Ukrajině versus Donald Trump, který pokračuje v blahopřání Vladimiru Putinovi a jen navyšuje svůj obdiv k němu. Takže je extrémně důležité pro naše spojenectví v NATO, transatlantický vztah, pro Ukrajinu i svobodný svět, aby viceprezidentka Harrisová byla zvolena,“ míní.

Události: Zpravodaj ČT v USA o závěru sjezdu Demokratické strany (zdroj: ČT24)

Zpravodaj se ptal i na to, jaká je Harrisová jako osobní přítelkyně. „Kamala Harrisová byla první po celý svůj život v tom, jak prolamovala skleněné stropy. Jednou mi řekla: ‚Víš, bolí to, když prorazíš hlavou skleněný strop, ale posílí tě to.‘ Je velmi silná a dokáže zvládnout ten druh osobních útoků. Má zkušenost a odhodlání sloužit své zemi, a také řešit složité problémy, které před ní budou stát.“

„Jako její osobní přítelkyně vám mohu říct, že je připravená, zkušená a i s tou tíhou, jakou pozice vrchního velitele přináší, bude připravena přinést radost a naději do této funkce, čímž bude nás samé inspirovat k tomu nejlepšímu,“ dodala Kounalakisová.

Události, komentáře: Ondřej Benešík (KDU-ČSL) a Radek Vondráček (ANO) o nominaci Kamaly Harrisové (zdroj: ČT24)

Delegáti sjezdu byli z projevu nadšení a namotivovaní

Zpravodaj ČT Bohumil Vostal se na sjezdu také zeptal delegátů Demokratické strany, jak hodnotí projev Kamaly Harrisové.

„Jsem naprosto nadšená. Šťastná jako blecha. Všechny ty možnosti, které budeme mít s první paní prezidentkou. Je prostě úžasná. Všechny ty příběhy, co říkali. Mluvili o ekonomickém vývoji, bydlení, vytváření láskyplného domova,“ komentovala delegátka z New Jersey Verlina Reynold Jacksonsová.

Jednoznačně hovořil i Patrick Wells z Iowy: „Definitivně Trumpa porazí, protože se všichni dáme do práce a uděláme to.“

90' ČT24: Závěr sjezdu Demokratické strany (zdroj: ČT24)

Joe Stutler z Demokratického národního výboru pro veterány a vojenské rodiny vyzdvihl vztah Harrisové k vojákům a veteránům. „Jsem invalidní veterán. Zaplatil jsem cenu za službu své vlasti. A udělám to znova, protože Amerika za to stojí. Ten její projev mi připomněl, že Amerika opravdu miluje naše vojáky, veterány a rodiny.“

Také zdravotní sestra z Texasu Tawana W. Cardienová si všímala postoje kandidátky k ozbrojeným silám. „Jako zdravotní sestra mám přátele ve vojsku, můj otec byl v armádě a armáda říká: Sloužit všem. Opravdu věřím, že viceprezidentka Harrisová, až se stane prezidentkou Harrisovou, bude absolutně sloužit všem Američanům, ať je to venkovská nebo městská oblast nebo na předměstích.“

I člena státního výboru Demokratické strany v New Jersey Iana D. Mosleyho řeč viceprezidentky silně motivovala. „Dotkla se každé otázky, kterou nyní Američané prochází. A to i mezinárodních otázek. Nabudila mě, jsem připravený vstát a udělat vše pro to, aby byla v listopadu zvolená.“

Senátor za Deleware a spojenec prezidenta Joea Bidena Chris Coons rovněž upozornil na mezinárodní souvislosti: „Viceprezidentka Harrisová velmi jasně vidí, jakou hrozbu (ruský vůdce Vladimir) Putin a putinismus představuje pro Západ, svobodu a naši bezpečnost.“

Politolog: Harrisová se představila jako zástupkyně Američanů ze střední třídy

Kamala Harrisová se efektivně dokázala představit jako zástupce Američanů, kteří pocházejí ze střední třídy, zhodnotil její projev pro ČT politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jakub Dopieralla. „Tím se sama sebe snažila kontrastovat vůči Donaldu Trumpovi.“ Dodal, že z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že to může některé nerozhodnuté voliče ovlivnit. Podle něj projev dosáhl svého cíle strategicky motivovat voliče.

Dopieralla také upozornil, že Harrisová zatím ve svých vystoupeních nešla do příliš velkých detailů ohledně svého programu. Zatím jí to u voličů stačí, jak si i vyhodnotil její volební štáb. „Změna může nastat v televizní debatě 10. září, kde bude vystavena kritice moderátorů, kteří se budou doptávat na konkrétní politiky. Otázkou také je, zda do té doby poskytne velké, komplexní interview některému médiu, což se dosud také nestalo“.

Studio 6: Jakub Dopieralla o projevu Kamaly Harrisové (zdroj: ČT24)

Republikánský rival zatím reaguje jen osobními útoky

Politolog Dopieralla zmínil, že Trump zatím reaguje na vývoj osobními útoky na Harrisovou, i když se ho od toho snaží jeho poradci odrazovat. „Nicméně Donald Trump si za tím stojí, i když výzkumy veřejného mínění ukazují, že tyto útoky nefungují. Trend vzestupu Harrisové je postupný, zatímco Trump dál neroste.“

Dopieralla poznamenal, že vzhledem ke korespondenční volbě začnou prezidentské volby v jednotlivých státech USA již kolem 13. září. „Současné apely kandidátů tak už mohou reálně ovlivňovat voliče.“ S odkazem na historické zkušenosti upozornil také na to, že na přelomu září října se objevuji kontroverzní materiály na jednotlivé kandidáty.

Možné ukončení prezidentské kandidatury nezávislého kandidáta Roberta F. Kennedyho mladšího a jeho případná podpora Trumpovi bude mít podle politologa na voliče spíše jen minimální vliv.

Chce být novým Obamou, zhodnotil Kozák

„Harrisová chce vyvolat podobnou vlnu optimismu a radosti z politiky, jako se to povedlo v roce 2008 Baracku Obamovi. Ten byl tehdy všemi podceňovaný a dokázal to. Mluvil tenkrát o tom, podobně jako nyní Harrisová, že chce být prezidentem všech Američanů,“ řekl pro ČT amerikanista Kryštof Kozák z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Upozornil, že je to v kontrastu s exkluzivní ideou republikánů a jejich „křesťanské, konzervativní Ameriky“. Takže Harrisová se ze sebe nyní snažila udělat nového Baracka Obamu, vypíchl amerikanista. „A myslím, že se jí to celkem podařilo.“

Dodal, že větu o tom, že chce být prezidentem všech Američanů, řekne někdy každý kandidát na prezidenta USA. „Ano, byly tam floskule, byly tam fráze, ale celkově si myslím, že Kamala Harrisová zanechala poměrně dobrý dojem. Dokázala být přiměřeně energická i přiměřeně osobní.“

Její vymezení vůči Trumpovi spočívalo podle amerikanisty v tom, že zatímco republikánský kandidát je typ „autoritářského vůdce“, ona představuje jiný typ vůdcovství. „Správný vůdce není definovaný tím, co všechno nesnáší a jak dokáže urážet lidi kolem sebe, ale vůdcovství může být pozitivní. Správný vůdce naopak pozvedává lidi kolem sebe.“

Ve svém projevu nebyla úplně konkrétní, chtěla spíše ukázat Demokratickou stranu jako stranu naděje a radosti, domnívá se Kozák. „A to formou hollywoodské show se spoustou zajímavých řečníků.“ Její volební štáb ví, že pokud by uvedla některé detaily například ke zvládání inflace či potlačení nelegální migrace, tak by na sebe mohla přitáhnout konkrétní nepříjemné dotazy.

Boháček: Sázka na příběh o změně vychází

Analytik Asociace pro mezinárodní otázky Petr Boháček se domnívá, že Harrisová je uvěřitelná, když se na sjezdu prezentovala jako žena střední třídy. „Představila se jako jeden z neuvěřitelných silných amerických příběhů“. Domnívá se, že její voliči to příznivě vnímají jako „obnovení amerického snu“.

Hlavní vektor její kampaně nebude nutně konkrétní politika, ale vytvoření zajímavého příběhu o změně, soudí analytik. Sjezd v Chicagu pak zásadně posílil pocit Demokratické strany, že může vyhrát volby. Ještě před měsícem přitom kolem Harrisové panovalo spoustu pochyb, ale nyní, i se změnou mediálního prostředí, došlo k posunu o 180 stupňů a „nálada je obrovská a velice pozitivní“. Upozornil, že jde zatím o krátkodobý jev a do voleb zbývá ještě poměrně dost času. 

„Pokud se demokratům bude dařit držet tuto bublinu dlouhou dobu nafouklou, tak to může být efektivní strategie,“ usuzuje analytik. Výměna Bidena byla velkou ranou pro kampaň Trumpa, který nyní neví, jak na novou soupeřku reagovat, dodal.

Analytik Petr Boháček o nominaci Kamaly Harrisové (zdroj: ČT24)

Boháček očekává, že hlavní karty oba kandidáti odhalí 10. září, kdy se mají utkat v první televizní debatě. „Může to Harrisovou i posílit. Ukázalo se, že do své role dorostla a může být velmi dobrým debatérem a soupeřem Trumpovi.“

Analytik dodal, že Harrisové se překvapivě daří, zvláště u mladých voličů, prezentovat se jako „změna“, přestože byla uplynulé čtyři roky součástí establishmentu.

Výrazný projev, hodnotí Reuters

Agentura Reuters ve stručné analýze napsala, že šlo o výrazný projev pro kandidátku, která během své krátké kampaně ještě nestihla plně formulovat svou vizi pro zemi a zároveň čelila smršti osobních útoků ze strany Trumpa, který se mimo jiné vysmíval jejímu černošskému a jihoasijskému původu a označil ji za slabou na zahraniční scéně.

Harrisová v projevu vyložila některé obecné zásady zahraniční i domácí politiky, ponechala však bez odpovědi konkrétní detaily, k jejichž formulování by mohla být dotlačena v následujících týdnech, píše Reuters.