Demokraté potvrdili na sjezdu nominaci Harrisové

Události: Demokraté potvrdili nominaci Harrisové (zdroj: ČT24)

Američtí demokraté během druhého večera stranického sjezdu v Chicagu v noci na středu středoevropského času opět potvrdili Kamalu Harrisovou jako svou prezidentskou kandidátku do listopadových prezidentských voleb. Bývalý prezident USA Barack Obama na akci prohlásil, že USA jsou připraveny na prezidentku Harrisovou, která bude pracovat pro všechny Američany.

Delegáti ze všech států a amerických teritorií odevzdali své hlasy pro 59letou kandidátku ve slavnostním hlasování za doprovodu hudby, světelných efektů a krátkých projevů zástupců strany. Viceprezidentka Harrisová již začátkem srpna v on-line hlasování získala hlasy 99 procent ze zhruba 4500 delegátů Demokratické strany.

Atmosféra na sjezdu podle agentury AP během symbolického jmenovitého hlasování připomínala večírek, při němž zazněly písně z jednotlivých amerických států. Jakmile hlasování skončilo, Harrisová na předvolebním mítinku ve Wisconsinu, na stejném stadionu, kde minulý měsíc přijal republikánskou nominaci do voleb exprezident Donald Trump, voličům vzkázala, že „vytyčí novou cestu kupředu“.

Obama: Trump by znamenal chaos

Spojené státy jsou připraveny na prezidentku Kamalu Harrisovou, která bude pracovat pro všechny Američany, uvedl během druhého dne demokratického sjezdu v Chicagu bývalý prezident Barack Obama. 

Vítězství republikánského exprezidenta Donalda Trumpa v listopadových prezidentských volbách by naopak podle Obamy znamenalo další čtyři roky chaosu, jelikož Trumpovi jde prý pouze o vlastní zájmy. Obama, který vystoupil po své manželce Michelle, zároveň varoval, že demokraté zatím nemají vyhráno, že souboj bude těsný a že Spojené státy jsou nyní rozdělené, přičemž apeloval na Američany, aby přišli k volbám.

Sestřih projevu bývalého prezidenta Obamy na Demokratickém sjezdu (originální znění) (zdroj: Reuters/Host Broadcast)

„Kamala Harrisová je na tuto funkci připravena. Je to člověk, který celý život bojoval za lidi, kteří musejí být vyslyšeni,“ zdůraznil Obama a poukázal na to, že Harrisová dlouhodobě bojuje za přístup Američanů k rovným příležitostem, dostupnému zdravotnictví, práva žen na potrat a rovnost před zákonem, přičemž odkázal na její působení ve funkci viceprezidentky a dříve generální prokurátorky Kalifornie.

Trumpovi naopak podle Obamy jde pouze o vlastní zájmy, chce zdanit střední třídu a pomoci sobě a svým bohatým přátelům. Republikánského exprezidenta přitom označil za „78letého miliardáře, který si stěžuje jen na své potíže“, používá dětinské nálepkování a šíří konspirační teorie. „Jsme připraveni na prezidentku Kamalu Harrisovou, ne čtyři roky chaosu,“ nechal se slyšet Obama.

Vystoupil i manžel Harrisové

Někdejší první dáma USA Michelle Obamová Harrisovou označila za jednoho z „nejkvalifikovanějších a nejslušnějších“ uchazečů o prezidentský mandát v dějinách země a dodala, že viceprezidentka svůj život věnovala službě veřejnosti.

Manžel Harrisové, právník Doug Emhoff, ve svém vystoupení hovořil o schopnosti své choti vést, její lásce k rodině, službě veřejnosti a houževnatosti. Také poznamenal, že ve čtvrtek, kdy od jejich svatby uplyne deset let, Harrisová v závěru sjezdu oficiálně přijme nominaci strany do prezidentských voleb.

První večer demokratického sjezdu v Chicagu Harrisovou v projevu podpořil úřadující prezident Joe Biden. Jedenaosmdesátiletý politik před měsícem svou kampaň ukončil pod tlakem spolustraníků, kteří se obávali, že by pro svůj pokročilý věk nebyl schopen řádně vládnout další čtyři roky.

K ukončení Bidenovy kandidatury významně přispěla předvolební debata s Trumpem z 27. června, v níž se prezident často zadrhával. Biden po odstoupení z kampaně ihned jako náhradního kandidáta navrhl Harrisovou, jejíž nominaci do voleb strana potvrdila na začátku srpna.

První večer demokratického sjezdu sledovalo podle společnosti Nielsen 20,3 milionu televizních diváků, republikánský nominační sjezd sledovalo minulý měsíc v první večer 18,3 milionu lidí.

Eisen: Harrisová má smysl pro humor, je chytrá a soucitná

Zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal mluvil na sjezdu demokratů s Normanem Eisenem, který za Obamy býval velvyslancem v Praze. Zeptal se ho mimo jiné, jak vnímá Kamalu Harrisovou, se kterou se osobně zná od roku 2007.

„Měl jsem tehdy to potěšení se setkat s tehdejší prokurátorkou Kamalou Harrisovou, když jsem pracoval na kampani Obamy v Iowě, kde jsme měli náš první politický souboj. Chodili jsme od dveří ke dveřím pro tehdejšího senátora Baracka Obamu – mého a jejího přítele. Měl jsem tu příležitost s ní trávit čas, když byla státní prokurátorkou, senátorkou, viceprezidentkou,“ uvedl Eisen.

„Je přesně taková, jak ji vidíte na veřejnosti. Má úžasný smysl pro humor. Je silná. Je to tvrdá osoba. Je velmi chytrá. Je to velmi soucitná osoba. A byla velmi efektivní viceprezidentkou. Hodně se naučila, vyrostla ve funkci. A myslím, že ta osoba, kterou jsem poznal, bude fantastickou prezidentkou, pokud uspěje ve volbách,“ je přesvědčen Eisen.

Zpravodaj Vostal se také zeptal Eisena, jako bývalého amerického velvyslance v Česku, na význam amerických voleb pro střední Evropu. „Ukrajina bojuje proti ruské agresi ve prospěch východní, střední a západní Evropy a celého NATO. A opravdu, všech demokracií po celém světě. Trump a (jeho kandidát na viceprezidenta J. D.) Vance naznačili slabou nebo žádnou podporu pro Ukrajinu, slabou podporu pro NATO. Kdo ví, jestli Trump bude chtít zůstat v NATO,“ uvedl Eisen.

Trumpa i Vance označil za agenty chaosu. „Je to opak amerického partnerství s našimi spojenci. To je špatné partnerství, které nabízejí. Takže si myslím, že je to velmi negativní pro transatlantické vztahy a vztahy Česko–USA, i když děti bývalého prezidenta Trumpa jsou napůl Češi,“ dodal Eisen.

Rozhovor s bývalým velvyslancem USA v ČR Normanem Eisenem (zdroj: ČT24)