Biden na sjezdu demokratů přirovnal Trumpa k Putinovi

Projev amerického prezidenta Joea Bidena na demokratickém sjezdu (zdroj: ČT24)

První večer volebního sjezdu americké Demokratické strany patřil nejen její kandidátce na prezidentku Kamale Harrisové, ale také prezidentovi Joeu Bidenovi, který se v projevu ohlížel za svým působením a zároveň předával vedení strany do rukou své viceprezidentky. Ostatní řečníci mu děkovali za jeho vůdcovství a sálem v Chicagu se opakovaně rozléhal pokřik „milujeme tě, Joe“. Biden kromě vyzdvihování Harrisové ostře kritizoval lídra Republikánské strany a svého předchůdce v Bílém domě Donalda Trumpa.

„Vybrat si Kamalu (jako viceprezidentku) bylo moje úplně první rozhodnutí, když jsem se stal naším nominantem (v roce 2020). A bylo to nejlepší rozhodnutí za celou moji kariéru,“ řekl jednaosmdesátiletý prezident, který ve vrcholné politice působí přes padesát let. Hned na úvod svého zhruba hodinového projevu se publika zeptal, zda jsou připraveni zvolit Harrisovou do Bílého domu, a odpovědí mu byl bouřlivý jásot.

Biden původně měl být tím, koho demokraté na předvolebním sjezdu oficiálně označí za kandidáta do listopadových prezidentských voleb. Před měsícem ale někdejší senátor a viceprezident boj o znovuzvolení vzdal poté, co jeho velmi špatný výkon v debatě s Trumpem vyvolal paniku a debatu v Demokratické straně ohledně kondice nejstaršího prezidenta v dějinách USA. Pozici kandidáta rychle převzala Harrisová, která nominaci formálně přijme ve čtvrtek na závěr sjezdu.

Na Bidena na sjezdu zbyla role jakéhosi „předskokana“, agentura AP jeho projev označila za rozlučkový. „Miluju tu práci (prezidenta), ale svou zemi miluju ještě víc,“ prohlásil Biden v narážce na rozhodování o odstoupení z podzimních voleb. „Ameriko, dal jsem ti ze sebe to nejlepší,“ dodal na závěr projevu.

Projev prezidenta Joea Bidena na demokratickém sjezdu (původní znění) (zdroj: EBU)

Před Bidenem se ujala slova i jeho manželka Jill, která vyzdvihla rozhodnutí vzdát se další kandidatury. Uvedla, že také díky tomu se do něj „stále znova zamilovává“. Na pódiu byl krátce i manžel Harrisové Doug Emhoff.

Bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová, kterou rovněž přivítal bouřlivý potlesk, vyzdvihla schopnosti Harrisové a její příležitost prolomit „nejvyšší a nejtvrdší skleněný strop“ a stát se první americkou prezidentkou. Úspěch Harrisové by podle exministryně otevřel mnohé možnosti všem ženám. Sama Clintonová byla v roce 2016 demokratickou kandidátkou, ale prohrála s Trumpem.

Biden ostře kritizoval Trumpa

K velkým tématům v kampani Harrisové patří prosazení práva na potrat v USA, které republikánské státy značně omezily. Na kongresu vystoupily tři ženy, jejichž zdraví poškodily tyto zákazy. Demokraté také promítli video, na kterém se Trump chlubí, že tyto zákazy prosadil.

Biden na sjezdu zároveň zkritizoval exprezidenta a kandidáta republikánské strany do Bílého domu Trumpa. Ten podle něj zlehčoval útoky politických extremistů, protože se je snažil získat na svou stranu. „Musíme zachránit demokracii. Amerika musí jít kupředu,“ apeloval dosluhující prezident na přítomné.

Trumpa označil za „lúzra“, lháře a také jako usvědčeného zločince s odkazem na květnový odsuzující verdikt poroty v New Yorku. Připomenul rovněž vpád Trumpových stoupenců do sídla Kongresu či jeho nelichotivá slova o padlých amerických vojácích. „Kdo si sakra myslí, že je?“ zvolal Biden.

„Jak můžeme mít nejlepší ekonomiku na světě bez nejlepší infrastruktury?“ tázal se Biden za bouřlivého potlesku publika a uvedl, že jeho administrativa infrastrukturu výrazně zlepšila, na rozdíl od Trumpa, který o tom podle Bidena „jen neustále mluvil“.

Trump podle Bidena často tvrdí, že USA jsou nyní prohrávajícím národem. „Stále lže o Americe, on je ten, co prohrál a prohraje,“ prohlásil Biden a vyzval k dalším změnám v pravidlech držení zbraní. Podle současného prezidenta není v USA místo pro ozbrojené násilí.

Biden vyzval k většímu zdanění nejbohatších

Donald Trump se podle Bidena snaží být spíše „diktátor“ než prezident a představuje tak podle něj pro americkou demokracii nebezpečí. Kandidáta Republikánské strany přirovnal k ruskému vůdci Vladimiru Putinovi.

Zdůraznil, že prioritou jeho vlády byla pomoc a zlepšení postavení střední třídy. „Wall Street nevybudovala Ameriku. Byla to střední pracující třída,“ nechal se slyšet prezident, který zavzpomínal, jak podporoval stávkující dělníky. „Byl jsem kvůli tomu označován za přívržence odborů a takovou nálepku přijímám,“ sdělil.

V USA je podle Bidena přes tisíc dolarových miliardářů a ti prý neplatí dostatečně vysoké daně. Trumpova administrativa se jim podle Bidena obávala na peníze sáhnout. „Kamala (Harrisová) a Tim (Walz) je přimějí platit,“ avizoval.

Amerikanista z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Kryštof Kozák ve vysílání ČT24 uvedl, že plán americké vlády na boj proti umělému navyšování cen základních potravin způsobil u voličů „zdvižené obočí“. Plán totiž začali kritizovat republikáni, kteří tvrdí, že podobné opatření zavání státními intervencemi do ekonomiky, socialismem, či dokonce komunismem. „Myslím si, že o cenách potravin a jejich umělém navyšování ještě uslyšíme,“ je přesvědčen Kozák.

Amerikanista Kryštof Kozák o sjezdu Demokratické strany v Chicagu (zdroj: ČT24)

USA se podle Bidena nachází v klíčovém dějinném okamžiku, kdy rozhodnutí voličů určí vývoj nejen na domácí scéně, ale i v zahraničí na další desetiletí. Apeloval na voliče, aby pomohli Harrisové k vítězství, aby mohla „dál vést Ameriku kupředu“. „Udělali jsme neuvěřitelný pokrok, ale stále nám zbývá práce,“ zdůraznil.

Biden mluvil zřetelně a energicky, ale jeho dlouhý projev vedl ke skluzu v naplánovaném programu. Kvůli hodinovému zpoždění bylo například zrušeno hudební vystoupení zpěváka a kytaristy Jamese Taylora. Projevy trvaly do noci a byly tak dlouhé, že před koncem toho Bidenova část delegátů odešla ze sálu, popsala AP.

Události: Protesty na demokratickém sjezdu v Chicagu (zdroj: ČT24)

Protesty před dějištěm sjezdu

Sjezd Demokratické strany v Chicagu provázela demonstrace tisíců lidí, kteří prošli městem a vyjádřili nesouhlas s americkou podporou izraelského tažení v Pásmu Gazy. Protest se obešel bez vážnějších problémů, ale malá skupina demonstrantů se oddělila od průvodu a prolomila jednu z bezpečnostních bariér kolem dějiště sjezdu. Policie zadržela čtyři osoby, napsala agentura Reuters.

„Protestující v ulicích mají v něčem pravdu. Na obou stranách je zabíjeno mnoho nevinných lidí,“ řekl Biden na sjezdu v reakci na protesty. Zopakoval, že izraelská armáda a teroristické hnutí Hamás by se měly vrátit k vyjednávání o příměří a propuštění rukojmí, která teroristické hnutí 7. října 2023 uneslo při útoku na jih Izraele, uvedla agentura AFP.

Expert: Harrisová a Walz se musí více představit

Amerikanista Jan Beneš z Filozofické fakulty Ostravské univerzity připomněl, že na demokratickém sjezdu bylo přítomno velké množství řečníků. „Byli tam docela levicově smýšlející lidé,“ sdělil ve vysílání ČT24 Beneš s tím, že se „standardně levicovými“ názory nebyl na sjezdu problém.

První projevy Kamaly Harrisové podle Beneše naznačují, že pokud ve volbách porazí Trumpa, prioritou v ekonomice pro ni budou sociální věci. „Je to otázka snížení cen potravin, bydlení, zdravotnických materiálů a léků,“ uvedl s tím, že v plánu by také měla mít i daňové úlevy pro rodiny s dětmi a pro pracující Američany.

Amerikanista Jan Beneš o demokratickém sjezdu v Chicagu (20. srpna 2024) (zdroj: ČT24)

Beneš odhaduje, že v případě vítězství Harrisové nedojde k odklonu od Bidenova kurzu, ale v některých otázkách by se současná viceprezidentka mohla oproti němu posunout ještě o něco více doleva. „Nijak radikálně, ale zjevně se chce minimálně vymezit proti tvrzení Republikánské strany, že oni jsou ti, kteří bojují za pracující Američany,“ dodal amerikanista.

Podle Beneše se Kamala Harrisová a její předvolební souputník a kandidát na viceprezidenta Tim Walz musí ještě o něco více představit Američanům. „Problém je v tom, že v Americe, alespoň ještě před měsícem, to bylo tak, že předvolební kampaň probíhala ze strany demokratů v těch státech, kde je to pro ně klíčové,“ je přesvědčen odborník. To je podle něj problém, protože nyní se dvojice demokratických kandidátů musí prezentovat veřejnosti také ve státech, které byly dříve pro demokratickou stranu téměř jisté, ale nyní by mohly být pro volby důležité.