Bývalý kongresman Santos přiznal vinu v kauze podvodů v kampani

Někdejší člen americké Sněmovny reprezentantů George Santos, který byl loni vyloučen kvůli skandálu kolem podvodné kampaně, se v pondělí v této souvislosti přiznal ke zločinům u soudu ve státě New York. Podle agentury Reuters mu hrozí nejméně dva roky vězení.

U soudu se 36letý Santos přiznal k finančnímu podvodu a ke krádeži identity. Původně veškerá obvinění odmítl a v kauze byl na září naplánovaný začátek hlavního líčení. Nyní soudkyně Joanna Seybertová avizovala na 7. února oznámení výše trestu, informovala televize CBS News.

Pád vycházející republikánské hvězdy

Santos byl do sněmovny v jednom z newyorských obvodů zvolen v listopadu 2022 a byl kdysi brán jako vycházející republikánská hvězda. Ještě před nástupem do funkce se však ocitl v centru nevídaného skandálu, když newyorský tisk zjistil, že si vymyslel zásadní části životopisu, s nímž se prezentoval v kampani – včetně toho, že absolvoval vysokou školu a pracoval pro renomované banky.

Sněmovní etický výbor krátce nato zahájil vyšetřování jeho kampaně a newyorské úřady Santose postupně obvinily ve více než dvaceti bodech včetně krádeže osobních údajů dárců nebo praní špinavých peněz. Podle loňské obžaloby politik zneužíval peníze na kampaň pro osobní účely, účtoval peníze z platebních karet dárců bez jejich vědomí a pobíral dávky pro nezaměstnané, jakkoli měl práci.

Sněmovna jej loni v prosinci zbavila mandátu poté, co etický výbor shledal, že o jeho trestné činnosti existují „drtivé důkazy“.

„Zradil jsem důvěru svých voličů a podporovatelů. Hluboce svých činů lituji,“ prohlásil nyní Santos u soudu, když přiznával vinu. Za krádež identity zákony podle médií požadují nejméně dvouletý trest, podle agentury AP Santosovi celkově hrozí více než šest let za mřížemi.