Republikán Santos končí v Kongresu kvůli skandálu kolem podvodné kampaně

Americká Sněmovna reprezentantů v pátek zbavila mandátu svého republikánského člena George Santose, jehož méně než roční úřadování od počátku provází nevídaný skandál kolem klamání voličů a dárců během kampaně. Pro jeho vyloučení se vyslovila potřebná dvoutřetinová většina zákonodárců. Učinila tak dva týdny poté, co sněmovní etický výbor ve zprávě uvedl, že Santosův tým zneužíval volební příspěvky na osobní výdaje. Politik zvolený ve státě New York se stal teprve šestým vyloučeným členem v dějinách sněmovny.

Problémy kongresmana začaly těsně poté, co byl ve svých třiceti čtyřech letech loni v listopadu zvolen. Newyorský tisk v prosinci přinesl informace o tom, že si vymyslel zásadní části životopisu, s nímž se prezentoval voličům, včetně toho, že absolvoval vysokou školu a pracoval pro renomované banky. Etický výbor krátce nato zahájil vyšetřování jeho kampaně a newyorské úřady Santose postupně obvinily z více než dvou desítek bodů včetně krádeže osobních údajů nebo praní špinavých peněz.

Na začátku listopadu Santos ještě hlasování o vyloučení ze sněmovny ustál, když jej drtivá většina republikánů podpořila, po vydání závěrů etické komise však pro jeho potrestání zvedlo ruku 105 z 221 stranických kolegů. V součtu se členy Demokratické strany návrh na Santosovo vyloučení prošel poměrem 311 hlasů ku 114. Dosavadní zástupce obvodu na jihovýchodě New Yorku byl mandátu zbaven s okamžitou platností.

Sněmovní republikánské vedení se za Santose těsně před hlasováním postavilo. Předseda komory Mike Johnson médiím řekl, že bude hlasovat proti návrhu. Santosovo vyloučení mu komplikuje již tak složitou pozici, neboť republikánská většina se ztenčila na 221 mandátů z celkových 435. Santosovo křeslo zůstane prázdné, dokud se v daném obvodu neuspořádají doplňovací volby. Uskuteční se někdy během následujících tří měsíců. Podle analytiků v nich budou mít demokrati značnou šanci posílit svůj sněmovní klub.

Johnson se bezprostředně po hlasování odmítl ke kauze vyjádřit, uvádí zpravodajská společnost BBC. Bez komentáře jednací sál opustil také Santos, který v obklopení novinářů nasedl do auta a odjel.

Ze sněmovny bylo před pátkem za více než dvě stě let její existence vyloučeno pouze pět členů. Tři politici byli takto potrestáni v roce 1861 za podporu jižanské Konfederace během americké občanské války. Další dvě vyloučení v letech 1981 a 2002 se týkala kongresmanů odsouzených za korupci a jinou finanční trestnou činnost.

Podvodné chování

Santos zatím souzen nebyl a veškerá obvinění u soudu odmítl. Dva jeho bývalí spolupracovníci už ale přiznali vinu a podle zprávy etického výboru ho jeho vlastní podřízení považovali za „fabulátora“, který by se měl kvůli neustálému lhaní léčit. Po loňských prvotních zjištěních tisku vyvstaly otázky kolem celé řady jeho výroků včetně tvrzení o rozsáhlém majetku, židovském původu nebo o útěku jeho prarodičů před nacisty.

Zpráva etické komise tuto falešnou image popisuje jako součást Santosových snah vylákat peníze od dárců. Příspěvky pak podle sněmovního vyšetřování putovaly na hrazení pobytů v Las Vegas a Atlantic City, luxusní zboží nebo splácení osobních dluhů. Kolik peněz mohla Santosova kampaň celkem takto zpronevěřit není jasné, podle dostupných informací se však jednalo o statisíce dolarů.

I po vyloučení ze sněmovny Santosovi zůstávají některé výsady bývalých kongresmanů, jako například přístup do sídla Kongresu, píše BBC. Nemá však nárok na parlamentní penzi, která vzniká až po pěti letech ve funkci. Zdiskreditovaný republikán do sněmovny může znovu kandidovat, před dvěma týdny však vyhlásil, že o znovuzvolení příští rok nebude usilovat.