Trump chce masově vyhošťovat migranty. Začněme s milionem, říká Vance

Události ČT: Trump plánuje v případě vítězství masové deportace (zdroj: ČT24)

Republikánský kandidát na viceprezidenta J. D. Vance slíbil, že v případě vítězství Donald Trumpa v listopadových prezidentských volbách začne masová deportace prvního milionu ilegálních obyvatel USA. Trumpovým cílem je hromadně vyhostit až dvacet milionů imigrantů, kteří ve Státech žijí bez potřebných dokumentů. Mnozí experti varují, že následkem by bylo rozdělení tisíců rodin, negativní hospodářský dopad a zatýkání na základě rasy.

Nejméně jedenáct milionů lidí pobývá v USA ilegálně. Jiný odhad mluví až o 22 milionech, kteří žijí v domácnosti s americkými občany nebo držiteli zelených karet. Obsazují dělnické pozice, do kterých se Američané nehrnou. Od úklidu, pomocných rolí v pohostinství a službách až po sklizeň na polích.

Podle Trumpa tím ale berou práci obyčejným Američanům. „Začneme největší masovou deportaci v historii této země, protože nemáme na výběr,“ tvrdí republikánský prezidentský kandidát.

Trump plánuje provést deportaci milionů lidí, kteří v USA pobývají ilegálně. Hodlá nasadit kromě místní policie také Národní gardu, nebo dokonce armádu. Vyjmenovává případy trestných činů, kterých se dopustili ilegální migranti, a slibuje dokončit stavbu zdi na hranici s Mexikem.

Jeho viceprezidentský kandidát Vance poprvé nastínil, jak v případě vítězství budou postupovat. „Je zajímavé, že se lidé soustředí na otázku, jak deportujete osmnáct milionů lidí. Začněme jedním milionem.“

Kritici varují před dopadem na lidi i ekonomiku

Podle průzkumu CBS s Trumpovým plánem souhlasí přes šedesát procent zaregistrovaných voličů a 52 procent Američanů s hispánskými kořeny. Zbytek je proti. „Dokonce i většina hispánců říká, že chce v přistěhovalectví legální proces. Pokud zákon říká, že je třeba je vyhostit, pak musí být vyhoštěni,“ uvedl republikánský kongresman z Floridy Carlos Gimenéz.

Příslib masových deportací je jedním ze stěžejních témat Trumpovy kampaně, i proto vyvolává silnou kritiku. „Je to nebezpečné z řady důvodů. Nejenže se to dotkne migrantů, ale také ekonomiky a občanů USA. Je opravdu ostudné, že bývalý prezident takto démonizuje naše společenství,“ míní Kenneth Sandoval-Bushur z organizace na podporu migrantů America’s Voice.

I to je jeden z důvodů, proč největší a nejstarší liga na podporu hispánských Američanů – LULAC – vůbec poprvé za téměř sto let své existence rozhodla, že podpoří prezidentského kandidáta. Favorizuje Kamalu Harrisovou. Téměř 140 tisíc členů této organizace je pro kampaň demokratické kandidátky vlivnou podporou v boji o každý hlas.