Inspirující člověk i „útočný pes“, představila Harrisová Walze

Události: Kamala Harrisová vystoupila se svým kandidátem na viceprezidenta Timem Walzem (zdroj: ČT24)

Očekávaná kandidátka demokratů na amerického prezidenta Kamala Harrisová v projevu ve Filadelfii vyzdvihla kvality svého kandidáta na viceprezidenta Tima Walze. Označila ho za člověka, který své okolí inspiruje k „velkým snům“. Walz ve své řeči ukázal, jak byl mohl plnit roli „útočného psa“, která podle agentury Reuters kandidátům na viceprezidenta v kampani náleží. V úterý večer (v noci z úterý na středu středoevropského času) dvojice politiků spolu poprvé vystoupila na předvolebním mítinku v Pensylvánii.

„Je to typ člověka, který dává lidem pocit, že k nim patří, a pak je inspiruje k velkým snům,“ řekla Harrisová na adresu Walze. Následně v projevu k více než desetitisícovému jásajícímu davu připomněla jeho minulost coby středoškolského učitele a trenéra fotbalu, veterána Národní gardy, bývalého kongresmana a současného guvernéra, než prohlásila, že v listopadu získá novou funkci: viceprezidenta Spojených států.

„Byli to moji studenti, kteří mě povzbudili, abych kandidoval,“ sdělil později ve svém projevu Walz. „Viděli ve mně to, co jsem doufal, že jim sám vštípím: odhodlání ke společnému dobru, víru, že jediný člověk může něco změnit,“ prohlásil.

Walz se ve své řeči také pustil do republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa a senátora J. D. Vance, jehož si Trump vybral jako svou dvojku. Poprvé tak naznačil, jak by mohl navzdory svému přívětivému a lidovému stylu přistupovat k roli „útočného psa“, která kandidátům na amerického viceprezidenta tradičně připadá, napsal Reuters.

„Vysmívá se našim zákonům, rozsévá chaos a rozděluje společnost, a to nemluvím o jeho prezidentské minulosti,“ řekl Walz na Trumpovu adresu. „Tváří v tvář covidové krizi ztuhl, naši ekonomiku srazil na kolena a nenechte se mýlit, násilná kriminalita za Donalda Trumpa vzrostla. A to ani nepočítáme zločiny, které spáchal on sám,“ upozornil Walz.

Harrisová a Walz ve Filadelfii společně odstartovali několikadenní kampaň po amerických státech, kde bývají síly demokratů a republikánů vyrovnané a které obvykle rozhodují o výsledku volebního klání. Informují o tom tiskové agentury. Pensylvánie je považována za snad nejdůležitější stát v očekávaném těsném volebním souboji mezi demokraty a republikány.

Proti Trumpovi

Harrisová oznámila svou volbu Walze teprve v úterý během dne. Její volební tým následně večer informoval, že od té chvíle se na jejich kampaň vybralo přes dvacet milionů dolarů. Harrisová se podle Reuters rozhodla pro viceprezidentského kandidáta se zkušenostmi z americké exekutivy i armády, jenž dokáže oslovit bělošské voliče na americkém venkově, kteří v posledních letech tíhli spíše k Trumpovi.

Načítání...

„Tato kampaň – naše kampaň – není jen bojem proti Donaldu Trumpovi,“ prohlásila Harrisová. „Naše kampaň – tato kampaň – je bojem za budoucnost,“ dodala za bouřlivých ovací publika.

Walz původně ve výběru demokratů na viceprezidenta vůbec nebyl. „Dostal se tam náhodou po jednom televizním vystoupení, ve kterém jednoduchým jazykem pojmenoval situaci, se kterou si demokratické týmy stratégů lámou hlavu,“ připomněla americká zpravodajka Deníku N Jana Cieglerová. Na adresu Trumpa a J. D. Vance řekl, že jsou „weird – divní“.

„To slovo se velmi rychle uchytilo, stalo se takovým novým mottem demokratické kampaně,“ dodala Cieglerová. Walz tím podle ní na sebe upoutal pozornost a ukázal, že dokáže být ve veřejných vystoupeních velmi autentický.

Americká zpravodajka Jana Ciglerová o volbě viceprezidenta Kamaly Harrisové (zdroj: ČT24)

Při výběru kandidáta na viceprezidenta podle Ciglerové rozhodla i osobní chemie, kterou má Harrisová s Walzem.

„Vydala jsem se najít partnera, který by mi pomohl tuto lepší budoucnost vybudovat,“ pokračovala Harrisová a zažertovala, že poslední dva týdny, které uplynuly od jejího vstupu do kampaně po odstoupení prezidenta Joea Bidena, byly „jako větrná smršť“. „Dnes jsem tady, protože jsem takového lídra našla,“ dodala.

Reakce voličů

Zahraniční zpravodaj ČT Bohumil Vostal zachytil názory účastníků volebního mítinku Harrisové a Walze. „Ona úplně dodala novou energii celým volbám. Podle mě jsme všichni tak trochu začali ztrácet naději,“ přiznala Skylar, volička Harrisové, a zdůraznila, kolik lidí se na mítinku sešlo.

Zpravodaj ČT Bohumil Vostal o volebním mítinku Kamaly Harrisové a Tima Walze i pokračování kampaně (zdroj: ČT24)

„Její důraz na přístup k potratu je velmi důležitý, líbí se mi, že jí na tom záleží. Líbí se mi její názor na ochranu životního prostředí, na zdravotní péči a smazávání studentských dluhů,“ reagovala Nina, jedna z voliček Harrisové na její proslov.

Další reagovali na Walze. Podle většiny oslovených voličů si Harrisová vybrala správně, Walz je podle nich zkušeným politikem. Jedna z voliček, Carole, ho označila za velmi důvěryhodného a schopného kandidáta.

„Je silný ve vládnutí, přináší zkušenost obyčejných lidí, ví, co to znamená být trenérem, učitelem,“ popsala svůj dojem účastnice volebního shromáždění Moniquet Hanna. „Je to obří kontrast vůči tomu, co se odehrává na druhé straně,“ dodala.

Guvernér Walz

Šedesátiletý Walz byl v roce 2006 zvolen do Sněmovny reprezentantů USA v obvodu, který je nakloněn republikánům. Ve funkci působil dvanáct let, než byl v roce 2018 zvolen guvernérem státu Minnesota. Během svého působení ve sněmovně, kde zastupoval venkovský okres, hájil zájmy zemědělců a podporoval práva na držení zbraní.

„Ve velmi polarizované americké společnosti ještě zcela nevymřela myšlenka centrismu,“ míní Kryštof Kozák z Institutu mezinárodních studií Univerzity Karlovy. Podle něj Walz jako demokrat v otázce potratů pracuje s republikánsko-libertariánským argumentem, že vláda by neměla zasahovat do života lidí.

Studio ČT24: Demokratický kandidát na viceprezidenta Tim Walz (zdroj: ČT24)

„Pokud je někdo homosexuál, tak je to jeho osobní věc,“ citoval Kozák Walzovi názory. „Podobně ženy – zase je to poněkud republikánská myšlenka – mají právo rozhodovat o tom, co se děje s jejich tělem,“ dodal.

Vstup Harrisové do volebního klání rychle změnil průběh kampaně a průzkumy nyní ukazují, že Harrisová již smazala náskok, který si Trump předtím vytvořil při nepřesvědčivém Bidenově výkonu v kampani.

Ve Sněmovně reprezentantů, kde zasedal od roku 2007, působil v zemědělském výboru, ve výboru pro záležitosti veteránů a ve výboru pro ozbrojené služby. Komentátoři ho často hodnotili jako centristu, jeho postoje pak jako umírněné až liberální. V Kongresu patřil k těm politikům, kteří hlasovali pro návrhy zákonů předložené jak demokraty, tak republikány.

Mimo jiné se postavil proti plánu prezidenta George W. Bushe na zvýšení počtu amerických vojáků v Iráku, hlasoval ale pro pokračování financování vojenských operací v Iráku i v Afghánistánu. Loni po 7. říjnu odsoudil útoky teroristického hnutí Hamás v Izraeli. Kritizuje dopad izraelských vojenských aktivit na civilisty a podporuje příměří v Gaze.

Do zájmu médií se dostal například v souvislosti s protesty po smrti Afroameričana George Floyda v květnu 2020. Floyd zemřel při zatýkání v minnesotském Minneapolisu a videozáznam jeho smrti vyvolal v USA vlnu protestů proti policejnímu násilí. Walz se v Minnesotě mimo jiné zasadil o přijetí legislativy týkající se reformy policie a její odpovědnosti. V souvislosti s násilnými demonstracemi také plně mobilizoval národní gardu.

Walz se narodil 6. dubna 1964 ve West Pointu ve státě Nebraska v rodině správce veřejné školy a komunitního aktivisty. Po střední škole pracoval v zemědělství a začal sloužit v Národní gardě. Poté, co vystudoval společenské vědy na vysoké škole v Chadronu, začal učit, mimo jiné v indiánské rezervaci či v Číně.

V roce 1994 se s manželkou Gwen Whippleovou odstěhovali do Minnesoty, kde žila. Tam Walz dále učil a působil i jako fotbalový trenér. Na Minnesotské státní univerzitě v Mankato poté získal další pedagogické vzdělání.

Členem Národní gardy byl 24 let, sloužil mimo jiné v Arkansasu, Minnesotě i za polárním kruhem. Byl nasazen i v zámoří, do boje se však nezapojil. Působil i v Evropě, kde bylo jeho úkolem podpořit operaci Trvalá svoboda v Afghánistánu.

Do politiky se aktivně zapojil jako dobrovolník v rámci prezidentské předvolební kampaně Johna Kerryho v roce 2004. V roce 2006 oznámil svou kandidaturu do Kongresu a ve volbách v listopadu téhož roku porazil úřadujícího republikánského poslance Gila Gutknechta. Mandát pak obhájil v letech 2008, 2010, 2012, 2014 a 2016.

Tim Walz
Zdroj: Reuters/Elizabeth Frantz/File Photo