„Pocházíme z různých koutů země, ale vážíme si stejných věcí,“ řekla na mítinku s Walzem Harrisová

Vystoupení Kamaly Harrisové a Tima Walze (zdroj: ČT24)

Pravděpodobná kandidátka amerických demokratů do listopadové prezidentské volby Kamala Harrisová si za svého kandidáta na viceprezidenta vybrala guvernéra Minnesoty Tima Walze. Informaci serveru televize CNN potvrdila v příspěvku na Instagramu, kde vyzdvihla Walzovo úsilí o ochranu reprodukčních práv žen či jeho vztah k rodině. Společně pak vystoupili na volebním mítinku ve Filadelfii, kde Harrisová Walze představila jako člověka, který tvrdě pracuje pro svou zemi. Současný guvernér Harrisové poděkoval za důvěru, a za to, že do kampaně „přinesla zpět radost“.

„Je to největší pocta v mém životě,“ uvedl Walz. Dvojice spolu večer (v noci na středu středoevropského letního času) poprvé oficiálně vystoupila na největším dosavadním předvolebním mítinku demokratů ve Filadelfii. Společně tak odstartovali několikadenní kampaň po amerických státech, kde bývají síly demokratů a republikánů vyrovnané a které obvykle rozhodují o výsledku volebního klání. 

Nejprve promluvila Harrisová, která Walze představila jako člověka, který roky slouží americkým občanům, ať už jako učitel, trenér, kongresman, voják nebo guvernér. Mimo jiné zmínila například, že ve Sněmovně reprezentantů pracoval na zvýšení minimální mzdy, chránil svobody dělníků, aby mohli vstoupit do odborů, nebo to, že přispěl ke schválení zákona o dostupné péči, což pomohlo desítkám milionů Američanů. „A za 91 dní bude země znát Tima Walze jako viceprezidenta spojených států,“ řekla na vystoupení Harrisová. 

V kampani, kterou současná viceprezidentka označila za boj za budoucnost, našla ideálního kandidáta. „Každý sice pocházíme z jiného koutu země, ale vážíme si stejných věcí,“ řekla Harrisová. A proto jí právě Tim Walz pomůže tuto lepší budoucnost vybudovat.

Vystoupení Kamaly Harrisové a Tima Walze v originálním znění (zdroj: EBU)

Walz Harrisové poděkoval za důvěru, kterou do něj vložila, a poděkoval jí také za to, že do kampaně „přinesla zpět radost“. Vyjádřil vděčnost, že může kandidovat. „Jsem nadšený, že jsme na této cestě,“ řekl na mítinku v pensylvánské Filadelfii burácejícím davům demokratických voličů.

Ve svém projevu zopakoval některá hlavní témata kampaně a zkritizoval republikánský Projekt 2025. Za jeho hlavního strůjce označil svého viceprezidentského protikandidáta J.D. Vance. Řekl, že se nemůže dočkat, až se s ním utká v debatě a porazí ho.

Podle zpravodajky Deníku N Jany Ciglerové se Walz představil spontánně, energicky, působil uvolněně. Atmosféra na předvolebním mítinku byla absolutně výjimečná, tvrdí novinářka. „Někteří se do haly kam se vejde možná více než deset tisíc lidí ani nedostal,“ řekla ve vysílání ČT24.

„Jednou z věcí, která mě na Timovi zaujala, je jeho hluboké přesvědčení o boji za rodiny střední třídy. Je to osobní,“ uvedla Harrisová poté, co oznámila, že bude kandidovat právě s Walzem. Představila ho jako člověka vyrůstajícího v nelehkých poměrech, učitele a zmínila i jeho působení v Národní gardě. „Vytvoříme skvělý tým. Tyto volby vyhrajeme,“ napsala Harrisová.

Prezident Spojených států Joe Biden výběr Tima Walze na post viceprezidenta označil za skvělé rozhodnutí. Uvedl, že s Kamalou Harrisovou budou silným hlasem pracujících lidí a americké střední třídy. Gratulace a slova chvály k nově oznámenému kandidátovi vyjádřili i další demokraté, mezi nimi například bývalý prezident Barack Obama. Naopak republikáni označili Walze za příliš liberálního či levicového.

Nominaci Walze i Harrisové ještě musí formálně potvrdit Národní sjezd Demokratické strany 19. srpna.

Horizont ČT24: Kandidátem na viceprezidenta Kamaly Harrisové bude Tim Walz (zdroj: ČT24)

Bývalý pedagog a veterán americké národní gardy Walz je guvernérem Minnesoty už druhé funkční období v řadě a předsedá Asociaci demokratických guvernérů, v rámci níž se angažuje v předvolební kampani, ve které byl původním demokratickým kandidátem současný prezident Biden. Předtím Walz působil dvanáct let v Kongresu, kde reprezentoval konzervativně orientovaný venkovský okres, který dříve tradičně ovládali republikáni.

Jako guvernér prosazoval progresivní program, který zahrnuje bezplatné školní stravování, boj proti změně klimatu či za snížení daní pro střední třídu a rozšíření placené dovolené.

Walz se rovněž dlouhodobě zasazuje o reprodukční práva žen a je známý i podporou práv LGBT komunity. Během svého působení ve Sněmovně reprezentantů hájil zájmy zemědělců a podporoval práva na držení zbraní, připomněla agentura Reuters.

Ve Sněmovně reprezentantů, kde zasedal od roku 2007, působil v zemědělském výboru, ve výboru pro záležitosti veteránů a ve výboru pro ozbrojené služby. Komentátoři ho často hodnotili jako centristu, jeho postoje pak jako umírněné až liberální. V Kongresu patřil k těm politikům, kteří hlasovali pro návrhy zákonů předložené jak demokraty, tak republikány.

Mimo jiné se postavil proti plánu prezidenta George W. Bushe na zvýšení počtu amerických vojáků v Iráku, hlasoval ale pro pokračování financování vojenských operací v Iráku i v Afghánistánu. Loni po 7. říjnu odsoudil útoky teroristického hnutí Hamás v Izraeli. Kritizuje dopad izraelských vojenských aktivit na civilisty a podporuje příměří v Gaze.

Do zájmu médií se dostal například v souvislosti s protesty po smrti Afroameričana George Floyda v květnu 2020. Floyd zemřel při zatýkání v minnesotském Minneapolisu a videozáznam jeho smrti vyvolal v USA vlnu protestů proti policejnímu násilí. Walz se v Minnesotě mimo jiné zasadil o přijetí legislativy týkající se reformy policie a její odpovědnosti. V souvislosti s násilnými demonstracemi také plně mobilizoval národní gardu.

Walz se narodil 6. dubna 1964 ve West Pointu ve státě Nebraska v rodině správce veřejné školy a komunitního aktivisty. Po střední škole pracoval v zemědělství a začal sloužit v Národní gardě. Poté, co vystudoval společenské vědy na vysoké škole v Chadronu, začal učit, mimo jiné v indiánské rezervaci či v Číně.

V roce 1994 se s manželkou Gwen Whippleovou odstěhovali do Minnesoty, kde žila. Tam Walz dále učil a působil i jako fotbalový trenér. Na Minnesotské státní univerzitě v Mankato poté získal další pedagogické vzdělání.

Členem Národní gardy byl 24 let, sloužil mimo jiné v Arkansasu, Minnesotě i za polárním kruhem. Byl nasazen i v zámoří, do boje se však nezapojil. Působil i v Evropě, kde bylo jeho úkolem podpořit operaci Trvalá svoboda v Afghánistánu.

Do politiky se aktivně zapojil jako dobrovolník v rámci prezidentské předvolební kampaně Johna Kerryho v roce 2004. V roce 2006 oznámil svou kandidaturu do Kongresu a ve volbách v listopadu téhož roku porazil úřadujícího republikánského poslance Gila Gutknechta. Mandát pak obhájil v letech 2008, 2010, 2012, 2014 a 2016.

Tim Walz
Zdroj: Reuters/Elizabeth Frantz/File Photo

Snaha oslovit levicovější venkovské voliče, kteří dali hlas Trumpovi

Harrisová si podle amerického tisku Walze vybrala zřejmě s cílem oslovit širší okruh bělošských voličů z venkova, kteří v minulých letech dali svůj hlas republikánovi Donaldu Trumpovi, se kterým se viceprezidentka zřejmě utká v letošních volbách 5. listopadu. Agentura AP poznamenala, že Harrisová chce posílit své postavení zejména v kritickém regionu severu amerického středozápadu. Zásadní podporu by Walz mohl získat v takzvaných státech modré zdi, včetně Wisconsinu a Michiganu.

Podle amerikanisty Jakuba Lepše (TOP 09) je Tim Walz relativně překvapivá volba. „On na úvod nebyl zmiňován, ale je to výsledkem toho, že u všech dalších kandidátů se objevily vážnější překážky,“ podotkl odborník. Například mnohokrát zmiňovaný guvernér Pensylvánie Josh Shapiro je velmi proizraelský, což je pro řadu demokratických voličů potenciální překážkou, zmínil.

Amerikanista Jakub Lepš o Timu Walzovi (zdroj: ČT24)

Tim Walz je podle Lepše z možných kandidátů nejvíce levicový, liberální. Podporují ho například odbory, které jsou na severu USA velmi silné a u jeho výběru tak hrálo roli to, že může zapůsobit na voliče s nižším vzděláním, pracující a levicovější voliče, míní amerikanista.

„Kariérně je středový demokrat, ale od doby, co je guvernérem, začal přijímat více progresivní témata, snaží se mluvit také k mladším voličům, a právě proto si ho možná Kamala Harrisová vybrala,“ navázal amerikanista z Institutu mezinárodních studií FSV UK Jan Hornát.

Zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal podotkl, že Walz je oblíbeným politikem i v rurálních oblastech, v prostředí, ze kterého také vzešel. Možného kandidáta na viceprezidenta označil za „otcovský, rodinný typ“, který z ničeho nedělá vědu a působí nesmírně sympaticky. „Je to člověk, který dokáže mluvit jasně,“ dodal korespondent. Podobně jako amerikanista Lepš Vostal míní, že Walz dokáže oslovit voliče z předměstí, voliče, kteří mají dělnickou profesi, a kteří musí žít od výplaty k výplatě.

Zpravodaj ČT Bohumil Vostal o možném demokratickém kandidátovi na viceprezidenta USA Timu Walzovi (zdroj: ČT24)

V souvislosti s Walzem je hojně citován výrok, se kterým přišel do kampaně, kdy názory a výroky republikánského kandidáta Donalda Trumpa a jeho kandidáta na viceprezidenta J. D. Vance označil za „divné“, aniž by si ale znepřátelil republikánské voliče, o které chce podle korespondenta usilovat. Právě to bude podle Vostala hlavním potenciálem Walze a důvodem, proč si ho Kamala Harrisová vybrala.

Profesor historie a mezinárodních vztahů na Boston University Igor Lukeš označil výběr Walze za odvážné rozhodnutí, je totiž na veřejnosti méně známý. Roli mohlo sehrát i to, že Harrisové se s Walzem dobře pracuje a mají v sebe vzájemnou důvěru, míní Lukeš.

Tim Walz je podle Lukeše symbolem Ameriky, pochází ze střední vrstvy a vypadá a mluví jako normální lidé, chodil do místních škol, byl v armádě, ale nebyl ani důstojníkem, pouze seržantem. To je podle něj v ostrém kontrastu s viceprezidentským protikandidátem J. D. Vancem, který má sice oslovovat obyčejné Američany, ale přitom vystudoval na nejelitnější univerzitě a dosáhl i vysoké pozice v armádě. „Všechno, co má J. D. Vance za republikány představovat, demokratický protikandidát skutečně představuje,“ řekl Lukeš.

90' ČT24: Kamala Harrisová chce kandidovat s Timem Walzem (zdroj: ČT24)

Podle publicisty z Občanského institutu Romana Jocha, který působí také na CEVRO Institutu, udělala Harrisová ve výběru svého kandidáta na viceprezidenta chybu, protože zvolila člověka z tradičně demokratického státu. Kdyby si vybrala guvernéra Shapira z Pensylvánie, která je pro vítezství v prezidentských volbách klíčová, udělala by podle Jocha lépe. Pokud totiž Harrisová nezíská převahu v Pensylvánii, bude mít problém vyhrát volby jako celek.

To, že může volba viceprezidenta pomoci s výhrou v konkrétním státě, pokud jde například o úspěšného guvernéra, potvrzuje i amerikanista Jiří Pondělíček z Institutu mezinárodních studií FSV Univerzity Karlovy. Proto byl favorizován Josh Shapiro, vysvětlil odborník.

„Tim Walz je z nich možná nejprogresivnější, nejlevicovější, ale každý z těch kandidátů by byl vhodným doplňkem ke Kamale Harrisové,“ řekl Pondělíček k výběru kandidáta na viceprezidenta v pořadu Události, komentáře. Zároveň ale podotkl, že tím, jak vystupuje, nebo že trénoval americký fotbal a podporuje právo na držení zbraně, by mohl zapůsobit i na některé voliče s konzervativnějšími hodnotami.

Události, komentáře: Kampaň před prezidentskými volbami v USA (zdroj: ČT24)