Kennedy zvažuje konec kandidatury a koketuje s Trumpem

Horizont: Kennedy zvažuje konec kandidatury a koketuje s Trumpem (zdroj: ČT24)

Nezávislý americký prezidentský kandidát Robert F. Kennedy mladší uvažuje o tom, že odstoupí z kampaně a ve volbách podpoří republikánského nominanta Donalda Trumpa. Americká ABC s odkazem na „zdroje obeznámené s rozhodnutím“ informovala, že synovec zavražděného amerického prezidenta Johna F. Kennedyho své odstoupení zveřejní v pátek.

ABC se zprávou přišla krátce poté, co se na webu Kennedyho kampaně objevilo oznámení, že právě v pátek učiní ve Phoenixu prohlášení „o historickém okamžiku a cestě vpřed“. Spekulace zesílily i poté, co jeho potenciální viceprezidentka Nicole Shanahanová připustila, že Kennedy mladší ukončení kandidatury zvažuje.

Podle Shanahanové totiž Kennedy a další nezávislí kandidáti v tuto chvíli riskují, že odčerpají hlasy možných voličů Trumpa, což by otevřelo cestu k listopadovému volebnímu vítězství demokratky Kamaly Harrisové, která se uchází o křeslo v Bílém domě poté, co svou kampaň za znovuzvolení ukončil současný prezident Joe Biden.

Kennedy má podle Shanahanové dvě možnosti – podpořit Trumpa, nebo se pokusit získat pět procent hlasů, aby měl nárok na odpovídající finanční prostředky ve volbách v roce 2028.

Shanahanová, kdysi významná donátorka demokratů, dala zároveň najevo, že nyní tuto stranu považuje za hrozbu pro budoucnost USA, kvůli níž by pokračování Kennedyho kampaně nebylo moudré.

Role v Trumpově administrativě

Trump její prohlášení obratem kvitoval a televizi CNN řekl, že by byl „rozhodně otevřený“ možnosti, aby měl Kennedy v jeho administrativě roli, pokud by ho podpořil a kampaň ukončil. „Mám ho rád, respektuji ho. Je to moc chytrý chlap, kterého znám hrozně dlouho,“ dodal republikánský exprezident.

Sám Kennedy na sociální síti X napsal, že je „jako vždy ochoten hovořit s představiteli jakékoli politické strany, aby podpořil cíle, kterým sloužil čtyřicet let ve své kariéře i v aktuální kampani."

Kennedy byl v kontaktu s Trumpem již několik týdnů. V červenci se na veřejnost dostala nahrávka jejich telefonního hovoru během republikánského národního sjezdu, kdy bývalý prezident žádal Kennedyho o podporu a kdy oba diskutovali o možnosti vstupu nezávislého kandidáta do Trumpovy budoucí administrativy. Jen pár dní poté, co Trump přežil pokus o atentát.

Trump během hovoru podpořil i některé antivakcinační konspirační teorie, které Kennedyho mladšího výrazně zviditelnily nejen během pandemie covidu-19. Syn zavražděného prezidentského kandidáta Roberta Kennedyho se totiž mimo jiné zabývá ochranou životního prostředí, vystupoval proti očkování během pandemie, podporoval některé další konspirační teorie a během kampaně se nechal slyšet, že peníze určené na pomoc Ukrajincům by raději viděl u Američanů, kteří trpí depresemi a závislostmi.

Události, komentáře: Amerikanista Jakub Lepš (TOP 09) a zpravodajka Deníku N Jana Ciglerová o amerických volbách (zdroj: ČT24)

Trumpův viceprezidentský kandidát J. D. Vance v rozhovoru pro NBC News přiznal, že mezi Trumpem a Kennedym komunikace probíhala.

Kostlivci ve skříni

Kennedy chtěl původně vyzvat amerického prezidenta Bidena v souboji o demokratickou nominaci, ale nakonec odstartoval kampaň jako nezávislý. Orámovala ji nicméně celá řada skandálních příběhů, které podkopaly jeho snahu prezentovat se jako seriózní kandidát.

V červencovém článku na webu Vanity Fair se například objevilo obvinění, že osahával rodinnou chůvu, na což nereagoval popřením, ale slovy „nejsem chlapec z kostela“. Dodal, že má ve skříni tolik kostlivců, že kdyby všichni mohli volit, mohl by kandidovat na krále celého světa.

Na začátku srpna magazín The New Yorker popsal, jak Kennedy před lety nechal v newyorském Central Parku mršinu mrtvého medvěda a postavil k ní kolo, aby to vypadalo jako nehoda. Sám prezidentský kandidát na sociální síti X zveřejnil video, v němž v rozhovoru s americkou herečkou a komičkou Roseanne Barrovou epizodu s medvědem v dobrém rozmaru vypráví.

Jeho kampaň, kterou od samého počátku těžce nesou jeho bratři Max, Chris, Joseph II. a sestry Kerry a Rory, se zároveň po vstupu Harrisové do pomyslného závodu o prezidentské křeslo dostala v posledních týdnech do finančních problémů kvůli poklesu ve volebních průzkumech. V červenci se Kennedyho dluh za kampaň vyšplhal do výše 3,5 milionu dolarů (79 milionů korun), přičemž k dispozici už má kandidát jen necelé čtyři miliony dolarů.