Walz přijal nominaci na viceprezidenta

Guvernér Minnesoty Tim Walz na sjezdu Demokratické strany v Chicagu oficiálně přijal nominaci na viceprezidenta do prezidentských voleb, které Spojené státy čekají v listopadu. Jako svého volebního partnera si ho vybrala Kamala Harrisová, současná americká viceprezidentka a kandidátka demokratů na hlavu státu.

„Je pro mě ctí přijmout vaši nominaci na viceprezidenta Spojených států,“ prohlásil Walz před spolustraníky. V děkovném projevu, který stanice CNN označila za „největší ve Walzově kariéře“, se šedesátiletý bývalý voják a pedagog věnoval svým kořenům. Mluvil například o svém dřívějším působení na pozici středoškolského trenéra amerického fotbalu. Nastínil také, co mohou Američané očekávat od Kamaly Harrisové v případě, že si ji zvolí do čela země.

Harrisová podle něj bude usilovat o snížení daní pro střední třídu nebo zpřístupnění vlastního bydlení a postaví se farmaceutickým společnostem. „Ať už jste kdokoliv, Kamala Harrisová bude bojovat za vaši svobodu žít takový život, jaký chcete,“ prohlásil Walz.

Americký tisk podotkl, že před rozhodnutím Harrisové nominovat Walze na možného viceprezidenta o něm „mnozí Američané mimo Minnesotu nikdy neslyšeli“. Třetí večer demokratického sjezdu tak pro něj byl příležitostí představit se široké veřejnosti.

Události: Walz na sjezdu demokratů přidal nominaci (zdroj: ČT24)

Harrisová s Walzem budou ve volbách stát proti republikánským kandidátům exprezidentovi Donaldu Trumpovi a jeho potenciálnímu viceprezidentovi J. D. Vanceovi.

Bývalý náměstek ministra obrany USA Colin Hackett Kahl v rozhovoru pro ČT chválil Harrisovou a zdůraznil, že v případě zvolení bude široce respektovaná v zahraniční politice. „Ona už je silnou lídryní na světové scéně. Víte to z vaší zkušenosti v Evropě. Kdo byl americkou zástupkyní každý rok na Mnichovské bezpečnostní konferenci? Viceprezidentka Harrisová. Kdo se setkal s prezidentem Zelenským, aby ho varoval ohledně války? Kdo stál po boku Joea Bidena, když se snažil získat ve světě podporu pro Ukrajinu? Ona,“ zdůraznil Kahl.

„Navštívila jednadvacet států, setkala se s více než 120 světovými lídry, je široce respektovaná po celém světě. Jistě také naši spojenci mají mnohem větší důvěru k ní než k Donaldu Trumpovi,“ dodal.

Podpora demokratických exprezidentů

„Když budete hlasovat pro tenhle tým a zvolíte je, budete na to hrdí do konce života,“ prohlásil ve středu večer exprezident USA Bill Clinton, který šéfoval Bílému domu mezi lety 1993 a 2001. Po Baracku Obamovi byl druhým exprezidentem demokratů, který na sjezdu promluvil. „Potřebujeme Kamalu Harrisovou, prezidentku radosti, aby nás vedla,“ dodal. Viceprezidentku podpořila také moderátorka Oprah Winfreyová, podle níž by zvolení dcery dvou imigrantů ukázalo „to nejlepší z Ameriky“.

Vedle chvály Harrisové opět nechyběly výpady proti Trumpovi, které přicházely také od někdejších spojenců. Republikán Geoff Duncan, který dříve působil jako zástupce guvernéra Georgie, označil svou vlastní stranu za „sektu vzývající zločinného grázla“.

„Být v Trumpově Bílém domě bylo děsivé,“ prohlásila Olivia Troyeová, která pracovala jako poradkyně Trumpova viceprezidenta Mikea Pence. „Ale co mi nedá spát, je to, co by se stalo v případě, že by se tam vrátil,“ dodala. Demokraté na sjezdu dávají prostor několika takovým hlasům a během čtvrtečního, posledního večera by měl promluvit také někdejší republikánský kongresman Adam Kinzinger.

Atmosféru sjezdu si pochvaloval i předseda mladých Demokratů ve státě Georgia Parker Short. „Cítím se, jako bych byl ve své rodině. Dlouho jsem Demokratem v Georgii, mládí jsem strávil organizováním, a přišel jsem sem a vidím ty úžasné delegáty z celé země, skvělé mladé lidi ve volených úřadech, stranických pozicích. Vidím změnu, jakou lidé provádí od Arkansasu po Aljašku, tak to vše mě činí šťastným,“ řekl pro ČT Short.

„Příležitost pro Američany v Česku“

Listopadový souboj mezi Trumpem a Harrisovou je „bitvou o demokracii“, řekla v rozhovoru pro ČT místopředsedkyně výboru pro demokraty žijící v Česku Julia Bryanová. „Opravdu je pro nás důležité se sebrat a jít volit,“ upozornila.

Místopředsedkyně výboru pro Demokraty žijící v ČR Bryanová k americkým volbám (zdroj: ČT24)

V tuzemsku podle ní v současnosti žije odhadem dvanáct tisíc Američanů, z nichž zhruba osm tisíc může volit. Reálně však toto právo využívá kolem patnácti set voličů. „Takže nyní máme skvělou příležitost a jsem nadšená, že mohu pomoci a budeme růst a budeme mít víc lidí,“ myslí si.

Od chvíle, kdy úřadující šéf Bílého domu Joe Biden oznámil, že se znovu o prezidentský úřad ucházet nebude, se podle Bryanové atmosféra mezi Američany žijícími v Česku změnila. „Hodně lidí mi volalo a říkalo, jak jsou nadšení – z toho, co se nyní odehrává v souboji ve Spojených státech,“ tvrdí.

Propalestinské demonstrace v Chicagu

V dějišti sjezdu pokračovaly protesty proti izraelskému tažení v Pásmu Gazy. Podle deníku The Washington Post v Chicagu opět pochodovaly tisíce propalestinských demonstrantů. Účastníci kritizují Bidenovu vládu za pokračující podporu Izraele a z podílu na „genocidě“ Palestinců viní také Harrisovou.

V hlavním programu demokratického sjezdu tyto hlasy prostor nedostaly, což někteří účastníci kritizují. „Stejně jako musíme uctít lidskost rukojmí, musíme také zdůraznit lidskost 40 tisíc Palestinců zabitých při izraelském bombardování. Popírat tento příběh znamená podílet se na dehumanizaci Palestinců,“ napsala na sociální síti X v noci na čtvrtek prominentní kongresmanka Alexadria Ocasiová-Cortezová.

Mezi řečníky vystoupili ovšem Jon Polin a Rachel Goldbergová, jejichž 23letý syn je jedním z rukojmí zadržovaných teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Rodiče v projevu vyzvali k uzavření příměří mezi Hamásem a Izraelem, které by umožnilo návrat rukojmí domů a „ukončilo utrpení nevinných civilistů v Gaze“.

Propalestinská demonstrace v Chicagu
Zdroj: Reuters/Cheney Orr