Bidenův odkaz je nevídaný, řekla Harrisová

Projev Kamaly Harrisové v Bílém domě a reakce zpravodajky Denníku N Ciglerové na něj (zdroj: ČT24)

Odkaz amerického prezidenta Joea Bidena nemá v moderní historii obdoby, prohlásila viceprezidentka Kamala Harrisová na předem plánovaném vystoupení u Bílého domu. Očekávalo se však, že se vyjádří k záměru získat demokratickou nominaci do listopadových amerických prezidentských voleb. O post usiluje od neděle, kdy Biden pod tlakem vzdal svou kandidaturu a podpořil právě Harrisovou.

„Odkaz prezidenta Bidena je skutečně nevídaný v moderním období. Už v jednom funkčním období překonal odkaz mnohých prezidentů, kteří sloužili období dvě,“ řekla Harrisová.

„Prezidenta Bidena jsem poprvé poznala díky jeho synovi Beauovi,“ uvedla Kamala s odkazem na období, kdy byla generální prokurátorkou Kalifornie. „Vlastnosti, které Beau u svého otce ctil, jsou tytéž vlastnosti, které jsem každý den viděla u našeho prezidenta – jeho čestnost, poctivost, oddanost víře a rodině, jeho velké srdce a láska, hluboká láska k naší zemi,“ uvedla Harrisová.

Ve svém projevu se však vyhnula otázce, jak se staví k odstoupení Joea Bidena z prezidentské kandidatury. Většinu času se soustředila na poselství k mladým sportovcům, pro které byla akce před Bílým domem naplánovaná.

Harrisová ale těsně před vystoupením oznámila, že se v pondělí odpoledne vydá do Wilmingtonu ve státě Delaware za svým štábem. Představitelé kampaně a její spojenci již jejím jménem uskutečnili stovky telefonátů a vyzvali delegáty sjezdu Demokratické strany, který se bude konat příští měsíc, aby se připojili k její nominaci na prezidentku, napsala agentura Reuters.

Před projevem Harrisová i Biden na sociální síti X připomněli svým příznivcům význam sounáležitosti. „Jsme Spojené státy americké – není nic, co bychom nedokázali, pokud to uděláme společně,“ uvedl prezident a dodal, že tomuto pocitu zasvětil své prezidentství a bude v tom „pokračovat dnes, zítra a každý den, kdy budu mít tu čest být vaším prezidentem“. „Společně to vyhrajeme,“ napsala Harrisová.