„Nechtějí být vnímány jako inkubátory,“ tvrdí polský opoziční politik o ženách

Události, komentáře: Radní Varšavy a představitel opozice Marek Szolc (zdroj: ČT24)

„Naprosto ignoruje právo na život a rozhodnutí ženy,“ kritizoval radní Varšavy Marek Szolc v Událostech, komentářích rozhodnutí ústavního soudu zakazující potraty v případě vážných vývojových vad plodu. Polská vláda ho prozatím ve sbírce zákonů nezveřejní. Proti zákonu se ve městech už druhým týdnem konají rozsáhlé demonstrace.

„Protesty jsou všeobecné. Nejdřív vyšly do ulic ženy, které nechtějí být týrány, nechtějí být přinuceny nosit plody, které jsou odsouzeny k smrti, nechtějí být vnímány jako inkubátory,“ popsal radní Szolc.

Kritik současné vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) dodává, že protesty se přerodily už i v široké demostrace proti vedení země. Veřejnosti se podle něj nelíbí, jak vláda reaguje na pandemii. „Máme stovky mrtvých denně z důvodu, že vláda (pandemii) zanedbala. To je naše realita,“ říká Szolc. 

Společnost je podle něj kvůli Jaroslawu Kaczyńskému a jeho straně rozdělená. „Překročili určitou tenkou červenou linku,“ myslí si ve věci interrupcí varšavský radní a dodává, že by protesty mohly mít za důsledek svržení vlády PiS. Kritika navíc dle něj panuje přímo v partaji. „Řada lidí, i ve vládnoucí straně, se domnívá, že to byla chyba a že bychom měli zůstat u zákona, který platil dříve,“ myslí si Szolc. O potratech sice rozhodl ústavní soud, podle kritiků je však pod vlivem PiS.

„Řada homosexuálů se cítí jako občané druhé kategorie“

Szolc, který se netají svojí homosexualitou, mluvil také o tom, že tato menšina má v katolické zemi těžký život. „Násilí proti LGBT komunitě je všeobecně přítomno. Mám to štěstí, že žiji ve velkém městě, jsem samostatný, navíc jsem politik. Pro mě je to snadnější, ale máme údaje o tom, že je pácháno násilí na mládeži,“ komentuje. V souvislosti s tím se vyskytují případy sebevražd mladých lidí, kteří nejsou schopni snést homofobní přístup většinové společnosti.

„Řada homosexuálů se cítí jako občané druhé kategorie a vládnoucí pravice ten pocit ve společnosti ještě prohlubuje,“ popisuje Szolc. Světlo na konci tunelu zatím příliš nevidí, protože v minulých volbách podle něj homofobní útoky mezi voliči rezonovaly.