Vetujeme unijní finanční balík, pokud nás bude EU dál vydírat, hrozí Kaczyński

Polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński, který je považován za nejmocnějšího politika v zemi, pohrozil, že Varšava vetuje konečné schválení finančního balíku EU na pomoc ekonomikám a dlouhodobý unijní rozpočet. V rozhovoru pro pravicový list Gazeta Polska Codziennie řekl, že to udělá, pokud EU nepřestane Polsko vydírat kvůli jeho snaze hájit svou kulturní identitu.

„Instituce EU, její nejrůznější úředníci, nějací politici, které Poláci nikdy nezvolili, po nás chtějí, abychom přehodnotili celou naši kulturu, abychom odmítli všechno, co je pro nás arcivážné, protože jim se to tak líbí,“ řekl Kaczyński, předseda vládnoucího národně-konzervativního Práva a spravedlnosti.

Plán na podporu ekonomik sedmadvacítky zasažených koronavirovou krizí musí schválit Evropský parlament a ratifikovat národní parlamenty jednotlivých členských zemí.

Evropská komise kritizuje polskou vládu mimo jiné kvůli jejím výpadům proti lidem usilujícím o zlepšení právního postavení příslušníků sexuálních menšin. Politici Práva a spravedlnosti vystupují jako ochránci tradiční rodiny a konzervativních hodnot, které jsou podle nich součástí polské národní identity.

„Pokud hrozby a vydírání budou pokračovat, budeme tvrdě bránit životní zájem Polska,“ řekl Kaczyński. „Budeme bránit naši identitu, naši svobodu, suverenitu za každou cenu. Nedáme se terorizovat penězi,“ prohlásil politik.

Evropská komise vede už několik let spory s Polskem a Maďarskem kvůli porušování principů právního státu v těchto středoevropských zemích. Varšava i Budapešť vyhrožují, že zablokují schválení balíku na podporu ekonomik, pokud nebude zrušena podmínka, že výplata peněz z něj bude záviset na dodržování unijních demokratických standardů.