Německo zavřelo restaurace a divadla, Řecko pozastavuje lety a „zamkne“ sever země

Události: Koronavirová situace v Německu (zdroj: ČT)

Čím dál více evropských zemí se kvůli rostoucím počtům lidí nakažených koronavirem vydává cestou restrikcí, opatření v pondělí podstatně zpřísnilo například Německo, Belgie nebo švýcarský kanton Ženeva. Řecko se rozhodlo uzavřít do karantény sever země a na některých letištích pozastavilo lety. Vyhlášení nových restrikcích se čeká i u dalších zemí, včetně Itálie, která byla nejvíce postiženou evropskou oblastí na jaře.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Sever Řecka čeká na dva týdny plošná uzávěra a noční zákaz vycházení od půlnoci do pěti ráno, uvedl list Kathimerini. Před odchodem z domu do práce nebo k lékaři bude potřeba se ohlásit přes SMS zprávu. V Soluni bude od úterý na dva týdny platit také až na výjimky zákaz domácích i mezinárodních letů. 

Mezi nejhůře zasažené části Řecka patří Atény a Soluň. V zemi platí povinné nošení roušek na veřejnosti, na rozdíl od jarní karantény se smí cestovat mezi regiony. 

V Německu v pondělí začíná celostátní karanténa, která bude platit do konce měsíce. Během této doby budou uzavřené hospody, bary, restaurace, divadla či kina a omezená bude možnost shromažďování. Otevřené naopak zůstanou školy, školky nebo obchody.

Virolog: Lidé se snaží chránit jenom sebe, na ostatní nemyslí

Přední německý virolog Christian Drosten varoval, že pandemie neskončí ani do Velikonoc. „Nejlepší by bylo, abychom se všichni chovali tak, jako bychom byli nakažení a chtěli od infekce ochránit i ostatní,“ uvedl. Nyní podle něj lidé jednají tak, že chtějí ochránit jen sami sebe před ostatními, sami na ty druhé už ale příliš nemyslí.

Jedním z hlavních bodů karantény je také omezení setkávání. Na veřejnosti se ode dneška mohou setkat nejvýše členové dvou domácností, jejich počet ale nesmí překročit deset lidí. V Bavorsku, jehož premiér Markus Söder zastává cestu co nejpřísnějších protikoronavirových opatření, toto nařízení platí i pro soukromé prostory.

Vláda už také vyzvala veřejnost, aby se vzdala všech soukromých cest, pokud nejsou nezbytné. Pozastaveno je turistické ubytovávání hostů v hotelech a penzionech, přenocovat zde mohou pouze lidé, kteří jsou na nezbytných služebních cestách. Uzavřena jsou i tetovací a kosmetická studia nebo masážní salony, kadeřnictví však dále fungují.

Země eviduje 12 097 nových případů koronavirové nákazy za poslední den, dohromady už 532 930. Počet zemřelých s nemocí covid-19 stoupl za posledních 24 hodin o 29 na celkových 10 481.

Belgie uzavře některé obchody, Itálie nařídí tvrdší restrikce

V Belgii se naproti tomu obchody zavřou a fungovat budou jen ty, které prodávají nezbytné zboží, jako jsou potraviny či léky. Otevřeny zůstanou také knihkupectví a obchody s hobby potřebami. Firmám vláda doporučila nechat zaměstnance pracovat z domova a domácnostem zakázala pozvat si domů více než jednoho hosta. 

Podle zahraničního zpravodaje Lukáše Dolanského je rapidně přibývající množství nakažených v Belgii „hrozivé“. „Na konci minulého týdne v zemi přibylo 21 tisíc infikovaných za den, v pátek už to bylo 24 tisíc. Belgie je přibližně stejně velká jako Česko. Kdybych to měl srovnat s Německem, tak to v ten samý den vykázalo sedmnáct tisíc nakažených a je přitom osmkrát větší,“ popsal Dolanský.

Zároveň uvedl, že belgické úřady se uklidňují tím, že zatím příliš neroste počet zemřelých s covidem-19. Od začátku pandemie v zemi zemřelo přes jedenáct tisíc nakažených, tamní regiony si přitom ještě do minulého týdne mohly přijímat vlastní opatření.

Studio ČT24: Lukáš Dolanský o koronavirové situaci v Belgii (zdroj: ČT24)

„Belgie je komplikovaná země. Je rozdělena na šest částí, z toho každá má vlastní parlament, vládu a přijímá i vlastní opatření. Zatímco dříve v různých regionech platila různá omezení, v pátek belgická federální vláda rozhodla, že zavede jednotná opatření po celé zemi,“ uvedl zpravodaj.

V Belgii nově platí také dva rozdílné zákazy nočního vycházení. Ve Valonské části země nemohou lidé vyjít mimo domov mezi desátou hodinou večerní a pátou ranní. Ve Vlámsku byl stanoven jinný čas – ven se nemůže od půlnoci až do 6:00.

Starosta vlámského města odmítl poskytnout péči nakaženým z Bruselu

Pozdvižení na belgické politické scéně vyvolal starosta vlámského města Aalst Christoph D'Haese, který kandidoval za nacionalistickou vlámskou stranu Nová vlámská aliance (nizozemsky Nieuw-Vlaamse Alliantie). Uvedl, že odmítá přijímat infikované pacienty z frankofonního Bruselu, řekl Dolanský.

„Výrok vzbudil velké pozdvižení v celé Belgii. Aalst, který je od hlavního města vzdálený asi 30 kilometrů, má dvě nemocnice a obě patří do společenství bruselských nemocnic. Starostovo prohlášení tak spíše směřovalo k voličům. Mezi jednotlivými součástmi země existuje velká nevraživost,“ dodal zpravodaj. 

Restaurace, muzea, divadla a některé obchody se od pondělního večera zavřou také ve švýcarském kantonu Ženeva.

Hrozí kolaps italského zdravotnictví?

Tvrdší restrikce nařídí také vláda v Itálii. Premiér Guiseppe Conte v pondělí oznámil, že země zavře mimo jiné nákupní centra o víkendech a zavede noční zákaz vycházení. „(Epidemická) situace je velmi znepokojivá a v některých regionech kritická,“ prohlásil Conte v dolní komoře parlamentu, když obhajoval zpřísnění restrikcí. Varoval také, že 15 z 20 regionů by se mohlo do měsíce dostat na kritickou úroveň v počtu lůžek intenzivní péče.

Conte ale zatím neuvedl, od kolika hodin by měl v celé zemi platit zákaz nočního vycházení, který už dříve zavedly některé regiony. Místní média píší o 21. nebo o 18. hodině.

Itálie minulý týden registrovala výrazný nárůst v počtu denně potvrzených nákaz koronavirem. V sobotu zaznamenala téměř 32 tisíc případů, což byl nejvyšší počet za den od počátku pandemie, i v neděli v této zemi se 60 miliony obyvatel přibylo skoro 30 tisíc potvrzených nákaz. V Itálii se dosud potvrdilo na 709 300 nakažených.

Nakazil se i princ William

Zpravodajský server BBC v pondělí informoval, že koronavirem se už v dubnu nakazil také britský princ William. Odkazoval se na své zdroje z okolí královské rodiny. Kensingtonský palác, který je sídlem Williama a jeho rodiny, odmítl informaci komentovat, zároveň ji ale nepopřel. 

William podle BBC tajil, že se koronavirem nakazil, protože nechtěl, aby si o něj někdo dělal starosti. Podle bulvárního listu The Sun se s rodinou odebral do izolace na venkovském sídle Anmer Hall a svěřil se do péče soukromých lékařů. List s odvoláním na svůj zdroj uvedl, že princ William měl problémy s dýcháním. 

Na konci března se virem SARS-CoV-2 infikoval i Williamův otec, princ Charles. Samotná královna Alžběta značnou část letošního roku strávila v dobrovolné izolaci na hradě Windsor. V dubnu se koronavirem nakazil také britský premiér Boris Johnson, kterého museli na několik dní převézt do nemocnice.