Stav britského premiéra se zhoršil, je na jednotce intenzivní péče

Stav britského premiéra Borise Johnsona, který je nakažený koronavirem, se podle jeho kanceláře odpoledne zhoršil. V londýnské nemocnici jej přemístili na jednotku intenzivní péče. Rusko hlásí zatím rekordní nárůst počtu nakažených v zemi, za posledních 24 hodin eviduje téměř tisíc nových případů. Nejvíce nakažených koronavirem mají ze všech zemí světa USA. Slovensko, které má první dva případy úmrtí v souvislosti s koronavirem, oznámilo, že od středy na deset dnů obnoví kontroly na hranicích. Země také na šest dní omezí volný pohyb lidí.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi, který byl v neděli večer přijat do nemocnice, se přitížilo. Na doporučení lékařského týmu byl přesunut na jednotku intenzivní péče.
  • Celosvětově byla nákaza novým typem koronaviru potvrzena u více než 1,3 milionu lidí, přes 73 tisíc lidí v souvislosti s ním zemřelo a více než čtvrt milionu pacientů se uzdravilo. Uvádí to americká Univerzita Johnse Hopkinse.
  • Aktuální data naznačují, že Itálie i Španělsko mají vrchol epidemie za sebou. Počty obětí i nově nakažených stoupají pomaleji než v předchozích dnech. Naopak Spojené státy dál hlásí výrazný nárůst nakažených.
  • Slovensko má první dva případy úmrtí v souvislosti s koronavirem.  V neděli přibylo 49 infikovaných, celkový počet nakažených tak přesáhl hranici 500 pacientů. Na šest dnů počínaje středou omezí země volný pohyb lidí a na deset dnů obnoví kontroly na hranicích.
  • V pevninské Číně v neděli přibylo 39 nových potvrzených případů nákazy koronavirem.

Zdravotní stav britského premiéra Borise Johnsona se během odpoledne zhoršil, oznámila jeho kancelář. Předseda vlády byl na doporučení jeho lékařského týmu přesunut na jednotku intenzivní péče. Jeho povinnosti přebírá šéf britské diplomacie Dominic Raab, který v rozhovoru s BBC ujišťoval o „silném týmovém duchu“ vlády.

„Premiér požádal ministra zahraničí Dominika Raaba, aby jej zastupoval tam, kde je to nutné. Premiérovi se dostává prvotřídní péče, děkuje všem pracovníkům (státního zdravotnického systému) NHS za jejich namáhavou práci a nasazení,“ dodává prohlášení úřadu vlády.

Do nemocnice St Thomas' Hospital se 55letý Johnson přesunul v neděli večer poté, co se už déle než týden potýkal s nemocí. Vládní prohlášení tehdy hovořilo o „preventivním kroku“ a „rutinních“ vyšetřeních.

Na jednotce intenzivní péče je premiér podle britských médií přibližně od 19:00 místního času (20:00 SELČ). Lékaři se jej tam rozhodli přemístit pro případ, že by potřeboval plicní ventilaci. Mluvčí premiérovy kanceláře dodal, že Johnson „zůstává v tuto chvíli při vědomí“. 

WHO se nelíbí nošení profesionálních roušek běžnou populací

Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) znepokojuje používání profesionálních ochranných pomůcek běžnou populací. Šéf organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondělí upozornil, že lékařské roušky a respirátory by měly být přednostně vyhrazeny zdravotníkům v první linii boje s koronavirovou pandemií. Používání respirátorů běžnými lidmi by podle něj mohlo zvýšit nedostatek těchto ochranných pomůcek pro lidi, kteří je potřebují nejvíce.

Organizace se minulý týden vyslovila pro širší používání podomácku vyráběných roušek. Podle koordinátora krizové pomoci z WHO Michaela Ryana není zahalování nosu a úst, které má chránit před kašlem nebo kýcháním, špatný nápad. WHO dříve obecné nošení roušek nedoporučovala.

Tedros nyní rovněž zdůraznil, že samotné roušky nemohou zastavit pandemii a nejsou „zázračným řešením“. Jejich obecné nošení je podle něj oprávněné jen v případech omezeného přístupu k vodě na mytí rukou nebo tam, kde je obtížné dodržovat fyzické odstupy mezi lidmi. „Roušky samotné nemohou zastavit pandemii COVID-19,“ citovala šéfa WHO agentura AFP.

Události: Šíření koronaviru ve světě (zdroj: ČT24)

Slovensko ohlásilo první mrtvé

Na Slovensku celkový počet nakažených přesáhl hranici pěti set. V neděli v zemi přibylo 49 infikovaných, o prvních úmrtích v souvislosti s koronavirem informoval tamní ministr zdravotnictví Marek Krajčí.

Jednou z obětí pandemie je pacient, který zemřel již minulý týden, pouhý den po propuštění z nemocnice. Úřady pak několik dnů zkoumaly přesnou příčinu úmrtí.

Ve snaze zabránit šíření nemoci Slovensko od středy na deset dnů obnoví kontroly na hranicích. Otevřeny budou jen vybrané hraniční přechody, například s Českem deset z 15 silničních přechodů. Země také na šest dní omezí volný pohyb lidí - a to mezi 8. a 13. dubnem.

Epidemie v New Yorku by mohla být podle politiků na vrcholu

Zatímco v Číně už šíření koronaviru podle oficiálních údajů doznívá, v jiných světových velmocích se vážně rozvíjí.

Pandemie se naplno rozvíjí ve Spojených státech. Ty podle Univerzity Johnse Hopkinse evidují již téměř 340 tisíc tisíc lidí s koronavirem, nejvíce na světě. Experti Bílého domu předpověděli, že by mohlo zemřít až 240 tisíc Američanů. Nejnovější údaje ale podle prezidenta Donalda Trumpa naznačují, že tyto odhady mohly být nadhodnocené.  

Jedním z nejpostiženějších států USA je New York, který za neděli zaznamenal 599 úmrtí na koronavirus, což je podobný údaj jako za sobotu, kdy mu podlehlo 594 lidí. Místní představitelé se s poukazem na lepšící se čísla domnívají, že nákaza je v New Yorku na vrcholu či se k němu přiblížila.

„Možná je to dobré znamení,“ reagoval na vyvíjející se situaci Trump. Dodal ale, že se tím nelze těšit v době, kdy umírá tolik lidí.

Guvernér amerického státu Wisconsin Tony Evers v pondělí nařídil přeložit úterní prezidentské primárky republikánů a demokratů na 9. června. Opatření podle agentury Reuters zdůvodnil zdravotními riziky, které v době pandemie koronaviru hrozí. Místní republikánští činitelé reagovali oznámením, že se proti guvernérovu dekretu okamžitě ohradí u wisconsinského nejvyššího soudu.

Rusko uvolňuje šrouby, přestože se potýká s rekordním nárůstem nemocných

Nákaza se nebezpečně šíří také v Rusku. Kreml registruje rekordní denní nárůst. Počet nemocných se za 24 hodin navýšil o téměř tisíc. Dohromady je v zemi 6343 případů infekce koronaviru.

I přes tuto statistiku několik ruských regionů v pondělí uvolnilo přísný protiepidemický režim. Rozhodnutí vychází ze zájmů ruských průmyslových podniků.  

Rakousko omezí pohyb do konce dubna

Rakousko už má vizi, jak se budou vyvíjet vládní opatření v souvislosti s pandemií. Je vůbec první evropskou zemí, která zveřejnila konkrétní termíny. Kancléř Kurz oznámil, že omezení pohybu v zemi bude do konce dubna. Už po Velikonocích se ale otevřou menší obchody. Hotely a restaurace zůstanou zavřené minimálně do poloviny května. Až do konce června se nebudou konat v Rakousku žádné veřejné akce.

V Německu počet potvrzených případů nákazy stoupl za minulých 24 hodin o více než tři a půl tisíce. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Institut Roberta Kocha (RKI). Podle něj za totéž období přibylo 92 úmrtí. Německo eviduje skoro 100 tisíc nakažených a 1434 mrtvých. 

V Itálii zemřelo za poslední den 636 nakažených. To je přibližně o sto více, než úřady hlásily v neděli. Celkem země eviduje 132 547 potvrzených případů.

Vedle Itálie se nemoc COVID-19 v Evropě nejvíce promítla ve Španělsku. Jen během pouhého dne si tam vyžádala dalších 637 obětí. V zemi přišlo o život přes 13 tisíc lidí. Nakažených je přes 135 tisíc. 

Francie ohlásila 8911 úmrtí způsobených nákazou. Údaj o počtu obětí od neděle narostl o 833 případů. V zemi je kvůli koronaviru hospitalizováno téměř třicet tisíc lidí, z nichž více než sedm tisíc je ve velmi vážném stavu. Nová čísla o počtu obětí znamenají podle agentury Reuters prudší nárůst bilance než v několika předchozích dnech.

Z politika znovu lékařem

Irský premiér Leo Varadkar se vrací ke své původní profesi lékaře. V rámci boje proti koronaviru se opět zaregistroval na seznam praktiků, potvrdila irská zdravotní služba HSE. Pracovat bude jednu směnu týdně, a to přes telefon. Právě HSE v březnu spustila iniciativu „Buď pro Irsko na telefonu“. Akce vyzývá odborníky, bývalé doktory či sestřičky, aby vypomohli jako dobrovolníci. Za měsíc se zaregistrovalo přes 60 tisíc lidí.

Varadkar vystudoval medicínu na irské Trinity College v roce 2003. Poté se profesi věnoval sedm let, než vstoupil do politiky. Od roku 2017 zastává funkci premiéra země. Část jeho rodiny jsou také lékaři.

Z údajů zveřejněných americkou Univerzitou Johnse Hopkinse vyplývá, že je v Irsku na pět tisíc lidí nakažených koronavirem, k pondělnímu odpoledni 158 pacientů nákaze podlehlo a 25 se vyléčilo.

Kanadské provincie zavádí kontroly vnitřních hranic

Kanadské provincie a teritoria zavádějí na společných hranicích kontroly, na kterých místní policie zakazuje vstup obyvatelům z jiných částí země.

Informovala o tom televize CBC, která poukázala, že tato restriktivní opatření nemusí být ve shodě s kanadskou ústavou. Ta totiž každému občanovi i držiteli trvalého pobytu zaručuje volný pohyb po celé zemi včetně práva usadit se kdekoli na kanadském území. Země podle americké Univerzity Johnse Hopkinse eviduje asi 16 tisíc nemocných, přes 280 lidí na COVID-19 zemřelo. 

Eurokomisaři chtějí záchranný koronavirový fond pro celou EU

V Evropské unii se hovoří také o ekonomických opatřeních. Eurokomisaři pro vnitřní trh a ekonomiku Thierry Breton a Paolo Gentiloni navrhli, že členské státy by měly vytvořit nový společný fond, který by pomohl unijním ekonomikám zotavit se z následků krize. Státy by do něj mohly získávat peníze například vydáváním společných dlouhodobých dluhopisů nebo do něj nasměrovat část svých daňových příjmů.

Nástroje ke zmírnění očekávané recese budou v úterý hledat během videokonference unijní ministři financí a takzvané koronové dluhopisy budou jedním z diskutovaných témat. 

Korea hlásí nejmenší nárůst nákazy za posledních šest týdnů

Pozitivní zprávy přicházejí z Jižní Koreje. Země hlásí nejmenší nárůst nových případů za posledních šest týdnů. 

Japonsku se naopak situace příliš nelepší. Vláda zvažuje, že vyhlásí nouzový stav. Měl by začít platit již od úterý a trvat šest měsíců. V celé zemi evidují 6654 infikovaných. 

Čína hlásí mírný vzestup nových případů nákazy. Jedná se ale jen o 39 nově nemocných. Singapur naopak zaznamenal rekordní nárůst.

Izraelské ministerstvo zdravotnictví vyzvalo nemocnice, aby vyčlenily 80 procent svých zdrojů pro pacienty nakažené koronavirem. Izrael má přes 8600 případů nákazy a více než padesát úmrtí. U 141 pacientů je stav vážný.

Austrálie uzavírá velké množství pláží. Tamní úřady se tak rozhodly potom, co se na pobřeží o víkendu vyskytovaly davy lidí. Na Novém Zélandu je až 100 tisíc turistů, kteří tam uvázli kvůli koronaviru. Země před 12 dny vyhlásila s ohledem na epidemii přísnou uzávěru a až koncem minulého týdne úřady podmínky zmírnily, aby daly turistům možnost zajistit si lety domů.

Egyptské úřady kvůli epidemii koronaviru zakázaly lidem pořádat iftár, slavnostní večeři konanou po soumraku během muslimského postního měsíce ramadánu. 

Jižní Súdán oznámil první případ nemoci COVID-19. Etiopie už první úmrtí.