Výrok Jourové o nemocné demokracii v Maďarsku má dohru. Tamní ministryně ji vyzvala k rezignaci

„Pan Orbán rád říká, že buduje neliberální demokracii. Já bych řekla, že vytváří nemocnou demokracii,“ uvedla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová pro německý Der Spiegel a vzbudila nevoli u vlády v Budapešti. Maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová vyzvala Jourovou k rezignaci.

Jourová kritizovala vládu Viktora Orbána v časopisu Der Spiegel. „Obávám se, že lidé v Maďarsku by jednoho dne mohli zjistit, že jejich poslední volby byly poslední svobodné,“ řekla německým novinářům. V roce 2018 Orbánova strana Fidesz přitom obhájila ústavní většinu v parlamentu.

Místopředsedkyně Evropské komise se vymezila i vůči maďarským médiím. „Stav sdělovacích prostředků v Maďarsku je alarmující,“ poukázala na fakt, že velkou část médií kontroluje mediální nadace KESMA, která je blízká tamnímu premiérovi.

Maďarská ministryně vyzvala Jourovou k rezignaci

Na kritiku české zástupkyně v Evropské komisi zareagovala maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová a v ostrém útoku na unijní exekutivu vyzvala Jourovou k rezignaci. Vše se děje v době, kdy Komise dokončuje hodnocení stavu demokracie ve všech zemích. 

„Žádná demokratická instituce by neměla tolerovat lídra, který používá takové urážky jako ona v rozhovoru se Spiegelem,“ napsala Vargová na Twitteru. Jourová podle ní musí rezignovat, neboť výrokem o nemocné demokracii urazila Maďary a zostudila Komisi.

Unijní orgány s Maďarskem dlouhodobě vedou řízení kvůli porušování evropských hodnot. Komise považuje za problematické mimo jiné omezování plurality médií či ataky na nevládní organizace, které pomáhají uprchlíkům. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Maďaři se ve snaze postavit kritice EU spojili s Poláky

Maďarsko a Polsko v této atmosféře oznámily, že společně založí institut pro výzkum právního státu v jednotlivých zemích Evropské unie. Nechtějí čelit obviňování z porušování principů demokratické vlády. 

„Cílem tohoto institutu pro komparativní právo je, aby z nás nedělali blázny,“ řekl šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó po schůzce se svým polským protějškem Zbigniewem Rauem. Dodal, že „má dost toho, že nás někteří západoevropští politici používají jako fackovacího panáka“.

Institut bude zkoumat, jak jsou principy právního státu dodržovány napříč Evropskou unií ve snaze zabránit „dvojitým standardům“. Podle agentury MTI Szijjártó také řekl, že cílem instituce bude spojit síly proti „potlačování názorů ze strany liberální ideologie“.