Americké tajné služby se bojí vměšování do prezidentských voleb. Ze strany Ruska, Číny a Íránu

Americké tajné služby se obávají vměšování Ruska, Číny a Íránu do nadcházejících voleb prezidenta USA plánovaných na listopad. Každá z těchto mocností přitom svou činností sleduje jiný cíl, uvedl podle agentury AP šéf americké kontrarozvědky William Evanina. Vměšování ze strany Ruska identifikoval už po minulých volbách tým zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera.

„Mnoho zahraničních aktérů upřednostňuje výhru některého z kandidátů, což dávají najevo řadou otevřených a soukromých vyjádření; skryté snahy o ovlivňování jsou vzácnější,“ řekl šéf kontrarozvědky William Evanina. „Primárně máme obavy z případné aktivity Číny, Ruska a Íránu,“ dodal.

Čína pohlíží na Trumpa jako na nepředvídatelného a nechce proto, aby obhájil svůj mandát. Peking se podle Evaniny snaží posílit svůj vliv před volbami a chce formovat americkou politiku a tlačit na politické aktéry, kteří podle něj zaujímají protičínské postoje. Čína v posledních měsících stále více kritizuje americkou reakci na pandemii covidu-19, uzavření čínského konzulátu v Houstonu a další věci.

Rusko se podle americké kontrarozvědky snaží očernit demokratického kandidáta Joea Bidena a tu část jeho podporovatelů, kteří jsou podle Moskvy zaměřeni proti Rusku, uvedl Evanina. Moskva přitom podle něj Bidena kritizovala již v době, kdy byl viceprezidentem kvůli jeho roli v politice USA na Ukrajině a jeho podpoře opozice vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Íran chce údajně rozdělit americkou společnost

Írán se podle tajných služeb USA snaží podrýt americké demokratické instituce stejně jako kampaň prezidenta Trumpa a rozdělit Ameriku v době před listopadovými volbami. „Pokusy Íránu v tomto směru se budou zřejmě nejvíce zaměřovat na ovlivňování lidí na internetu, například šířením dezinformací na sociálních sítích a přeposíláním protiamerického obsahu,“ uvedl Evanina.

Motivací Teheránu je podle něj přesvědčení, že pokud by Trump znovu vyhrál, vyvíjely by USA nadále tlak na Írán s cílem vynutit v zemi změnu režimu.

Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller ve své závěrečné zprávě z loňského roku došel k závěru, že se Rusko snažilo zasahovat do amerických prezidentských voleb z roku 2016 s cílem dosáhnout zvolení Donalda Trumpa prezidentem. Mueller však nenašel důkazy o tom, že by Trumpova kampaň s Ruskem cíleně spolupracovala.