Muellerova zpráva: Rusko se pokusilo ovlivnit volby, Trump chtěl získat kontrolu nad vyšetřováním

Bránil Trump vyšetřování? Muellerova zpráva to nepotvrdila, ani nevyvrátila (zdroj: ČT24)

Ministerstvo spravedlnosti Spojených států zveřejnilo zprávu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který se věnoval vlivu Ruska na americké prezidentské volby v roce 2016. Podle agentury AP se ve zprávě mimo jiné píše, že se prezident Donald Trump pokusil nad vyšetřováním získat kontrolu a že usiloval o Muellerův konec v čele vyšetřovacího týmu. Ministr spravedlnosti William Barr prohlásil, že zpráva potvrzuje, že se Rusko pokusilo ovlivnit prezidentské volby v USA v roce 2016, ale že vyšetřování nezjistilo žádný důkaz o spolupráci prezidentova štábu s Ruskem. Celá zpráva je k dispozici zde.

Zprávu, která má 182 stran a i s přílohami 448, zveřejnilo ministerstvo spravedlnosti na svém serveru. Předtím ji ministr Barr dal k dispozici Kongresu USA.

Podle agentury AP zpráva mimo jiné odhaluje, že se Trump opakovaně pokusil získat nad vyšetřováním ruské kauzy kontrolu. Mueller se zmiňuje o deseti incidentech, které prověřoval jako možné bránění průchodu spravedlnosti.

Je mezi nimi například propuštění tehdejšího šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho, o kterém rozhodl šéf Bílého domu. Podle zprávy existuje „množství důkazů“, že Comeyho z čela FBI odvolal Trump kvůli jeho „neochotě veřejně uvést, že prezident osobně není vyšetřován“.

Dalším z incidentů popisovaných ve zprávě je údajná snaha prezidenta přesvědčit bývalého šéfa své předvolební kampaně Paula Manaforta, aby nespolupracoval s vyšetřovateli.

Podle zprávy Trump také nařídil v červnu 2017 svým podřízeným, aby se pokusili zbavit zvláštního vyšetřovatele Muellera. Poradce Don McGahn, který měl Muellera obvinit ze střetu zájmů, to ale podle zprávy odmítl. Právě neochota Trumpových spolupracovníků plnit jeho příkazy a zasahovat do vyšetřování byla podle Muellerovy zprávy příčinou, proč byly Trumpovy pokusy o zásahy „většinou neúspěšné“.

Trump se bál, že vyšetřování bude jeho konec

Podle zprávy měl Trump z Muellerova vyšetřování obavy. Když mu tehdejší ministr spravedlnosti Jeff Sessions oznámil, že bude zahájeno, prezident údajně prohlásil: „Proboha. To je hrozné. To je můj konec v úřadu prezidenta. Jsem v pr…i.“

Na schůzku s ruskou právničkou Nataljí Veselnickou v červnu 2016 šli členové Trumpova týmu včetně jeho syna Donalda, zetě Jareda Kushnera a šéfa kampaně Manaforta podle zprávy s nadějí, že jim Rusové v kampani pomohou. Ti ovšem žádné užitečné informace neposkytli. Zpráva zároveň uvádí, že neexistuje důkaz, že by Trump o schůzce předem věděl.

Setkání Trumpa s tehdejším ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem v dubnu a červenci 2016 byla podle zprávy „krátká, veřejná a nevýznamná“.

Zpráva Trumpa neobviňuje, ale ani neospravedlňuje

V závěrech zprávy se uvádí, že není možné jistě říct, že se prezident Donald Trump dopustil bránění průchodu spravedlnosti. „Pokud bychom po důkladném vyšetřování faktů nabyli přesvědčení, že se prezident jasně nedopustil bránění průchodu spravedlnosti, uvedli bychom to… nejsme ale schopni tento soud vynést,“ stojí ve zprávě.

„A proto tato zpráva sice nedospívá k závěru, že prezident spáchal trestný čin, ale ani ho neospravedlňuje,“ píše se v textu. 

Ministr Barr před zveřejněním zprávy uvedl, že pokud jde o údajné bránění spravedlnosti ze strany prezidenta, je přesvědčen, že na to žádný důkaz neukazuje. Předložené důkazy nepovažuje za dostatečné, aby bylo možné určit, zda se Trump činu dopustil. Stejný názor v této věci má i Barrův náměstek Rod Rosenstein.

Barr: Trump s Ruskem nespolupracoval

Na případnou spolupráci Trumpova štábu s Ruskem neukazuje podle Barra žádný z důkazů, které Mueller nashromáždil. Stejně tak nic nepotvrdilo možnou spolupráci jiných amerických občanů s Moskvou.

Barr rovněž řekl, že Bílý dům s Muellerem plně spolupracoval, ačkoli Trump měl vůči vyšetřování výhrady, neboť byl přesvědčen, že ho doprovázejí nelegální úniky informací. Trump v minulosti opakovaně vyšetřování označoval za hon na čarodějnice.

K otázce, zda uzavřel Trump během kampaně tajnou dohodu s Ruskem, zpráva uvádí, že se vyšetřovatelům podařilo „identifikovat četná spojení mezi jednotlivci s vazbami na ruskou vládu a jednotlivci spojenými s Trumpovou kampaní, důkazy nejsou ale dostatečné pro obvinění z trestného činu“.

V Muellerově zprávě se dále mimo jiné píše, že vyšetřovatelé byli nespokojeni s písemnými odpověďmi, které dostali od Trumpa, rozhodli se ale, že si jej nepředvolají. Obávali se totiž zdlouhavé právní bitvy.

Trump utajení nežádal

Ministr zdůraznil, že dokument nebyl obsahově nijak editován, začerněny v něm ale jsou pasáže související s utajovanými skutečnostmi či se třetími osobami, které neměly k vyšetřování přímý vztah. Neveřejné jsou i výpovědi obviněných před velkou porotou.

Zprávu včetně začerněných pasáží dostal ještě před chystaným zveřejněním k posouzení Bílý dům, který žádné další úpravy podle Barra nežádal. Ministr také řekl, že Trump se rozhodl nevyužít svých pravomocí, které ho opravňují k utajení některých pasáží.

Trump: Konec hry

Prezident Trump v reakci na zveřejnění Muellerovy zprávy uvedl, že má dobrý den. Znovu popřel, že by během kampaně před prezidentskými volbami v roce 2016 jakkoli spolupracoval s Rusy. „Tato kachna, to by se nemělo už nikdy stát žádnému prezidentovi,“ uvedl.

Už předtím na Twitteru napsal, že „hra skončila“. V textu na fotomontáži odkazuje na oblíbený seriál stanice HBO Hra o trůny, jehož poslední série se začala vysílat tuto neděli.

„Žádná tajná dohoda. Žádné bránění spravedlnosti. Pro nenávistníky a radikální levicové demokraty – hra skončila,“ zní nápis na fotomontáži, na níž stojí americký prezident zády k divákovi zahalen v bílém dýmu.

V příspěvku bylo použito písmo nápadně podobné tomu, jaké používá stanice HBO. Stejně jako v anglickém originálu názvu Game of Thrones je i v anglickém nápisu Game Over na Trumpově fotomontáži proškrtnuto třemi čárami písmeno O.

Trump zveřejnil u příležitosti zveřejnění Muellerovy zprávy sérii tweetů. Je mezi nimi například i video, na kterém je sestřih prezidentových výstupů, ve kterých trvá na tom, že s Rusy v kampani nespolupracoval.

Demokraté odmítají, že se Trump nedopustil bránění spravedlnosti

Předáci demokratů ve Sněmovně reprezentantů a Senátu Nancy Pelosiová a Chuck Schumer uvedli, že Barrovo tvrzení, že prezident Trump nebránil průchodu spravedlnosti, jsou v rozporu s tím, co se píše v Muellerově zprávě.

„Rozdíly mezi tím, co o bránění průchodu spravedlnosti řekl generální prokurátor Barr a co o bránění průchodu spravedlnosti řekl zvláštní vyšetřovatel Mueller, jsou jasné,“ uvedli ve společném prohlášení Pelosiová a Schumer. Zatímco Barr podle nich tvrdil, že se prezident bránění průchodu spravedlnosti nedopustil, „zdá se, že Muellerova zpráva toto tvrzení podkopává“.

Také podle šéfa právního výboru Sněmovny reprezentantů, demokrata Jerryho Nadlera, Muellerova zpráva nastiňuje „znepokojivé důkazy, že se prezident Trump zapojil do bránění průchodu spravedlnosti a dalších pochybení“. „Je nyní povinností Kongresu, aby pohnal prezidenta za jeho činy k zodpovědnosti,“ dodal Nadler.

Řada analytiků upozornila, že podle nich Muellerova zpráva nepřímo vyzývá k tomu, aby se prezidentovým chováním ve vztahu k vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby v roce 2016 zabýval Kongres. Odkazují přitom na větu na straně 381, ve které autoři zprávy uvádí, že podle nich „Kongres může účinně regulovat výkon oficiálních povinností prezidenta“ ve snaze „zakázat činy motivované zkorumpovaným záměrem bránit průchodu spravedlnosti“.