TÉMA

Robert Mueller

Utajené dokumenty v Trumpově sídle a roli exprezidenta v útoku na Kapitol vyšetří nynější prokurátor z Haagu

Přechovávání utajených dokumentů ve svém sídle na Floridě, z něhož je podezřelý americký exprezident Donald Trump, bude vyšetřovat Jack Smith, nynější hlavní prokurátor zvláštního tribunálu v Haagu pro válečné zločiny v Kosovu. Kromě nakládání s tajnými dokumenty se Smith zaměří i na Trumpovu roli v útoku na Kapitol z 6. ledna 2021.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 23:30|

Přituhuje. Biden označil Putina za zabijáka, Kreml stáhl velvyslance

Ruský prezident Vladimir Putin zaplatí za snahu zasáhnout do loňských prezidentských voleb ve Spojených státech, kterou Moskvě připisují americké tajné služby. V rozhovoru s televizí ABC News to řekl šéf Bílého domu Joe Biden, jehož administrativa prý brzy odhalí další kroky. Prezident USA také připustil, že Putina považuje za „zabijáka“. V reakci na rozhovor Rusko povolalo svého velvyslance ve Washingtonu Anatolije Antonova do Moskvy ke konzultacím ohledně dvoustranných vztahů.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 21:35|

Rusko a Írán chtěly ovlivnit prezidentské volby v USA, Čína nikoliv, tvrdí zpráva tajných služeb

Ruská vláda se snažila ovlivnit kampaň před loňskými prezidentskými volbami v USA zavádějícími a nepodloženými obviněními, jež mířily proti tehdejšímu kandidátovi demokratů Joeu Bidenovi. Dělo se to částečně také skrze spojence tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa a činitele jeho administrativy. Ve své zprávě to uvedla kancelář ředitelky amerických tajných služeb (DNI), podle níž se navzdory tvrzení řady republikánů do kampaně nesnažila zasahovat Čína. Naopak Írán se o ovlivnění voleb snažil. Žádná ze zmíněných zemí se k obsahu materiálu zatím nevyjádřila.
16. 3. 2021|

Trump omilostnil patnáct lidí, včetně exporadce odsouzeného v „ruské kauze“

Americký prezident Donald Trump omilostnil svého bývalého poradce pro zahraniční politiku George Papadopoulose odsouzeného v kauze vměšování Ruska. Omilostnění se týká i dalších 14 lidí, včetně dvou někdejších republikánských zákonodárců. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.
23. 12. 2020|

Americký ministr spravedlnosti Trumpa podporoval, volby ale zpochybnit odmítl. Nyní končí ve funkci

Na americkém ministerstvu spravedlnosti končí William Barr. V rezignačním dopise, který v pondělí zveřejnil prezident Donald Trump, chválil končícího šéfa Bílého domu, který podle něj čelil neúprosnému a nesmiřitelnému odporu. Barr patřil mezi Trumpovy spolehlivé spojence, v závěru svého působení na ministerstvu ale zasadil zásadní ránu prezidentovým snahám o zpochybnění výsledků voleb.
15. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 22:16|

Předvolební útoky na kampaň Clintonové nařídil přímo Putin, uvádí zpráva amerického Senátu

Hackerské útoky s cílem zmocnit se informací poškozujících tehdejší prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou před americkými volbami v roce 2016 nařídil přímo ruský prezident Vladimir Putin. Uvádí to zpráva jednoho z výborů Senátu amerického Kongresu, která mapuje „kampaň aktivních opatření“ Ruska a jeho „zásahy“ do minulých prezidentských voleb. Tehdejší aktivity Paula Manaforta, který v létě 2016 vedl prezidentskou kampaň pozdějšího vítěze Donalda Trumpa, označuje za „vážnou kontrašpionážní hrozbu“.
18. 8. 2020|

Americké tajné služby se bojí vměšování do prezidentských voleb. Ze strany Ruska, Číny a Íránu

Americké tajné služby se obávají vměšování Ruska, Číny a Íránu do nadcházejících voleb prezidenta USA plánovaných na listopad. Každá z těchto mocností přitom svou činností sleduje jiný cíl, uvedl podle agentury AP šéf americké kontrarozvědky William Evanina. Vměšování ze strany Ruska identifikoval už po minulých volbách tým zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera.
7. 8. 2020|

Odvolací soud nařídil zastavit proces s Trumpovým exporadcem Flynnem

Odvolací soud USA nařídil federálnímu soudu, aby vyhověl žádosti ministerstva spravedlnosti a zastavil proces s někdejším poradcem prezidenta Donalda Trumpa Michaelem Flynnem. Flynn se původně přiznal, že lhal FBI o svých kontaktech s Rusy, nyní ale společně s prokuraturou žádá zastavení případu, protože ministerstvo spravedlnosti od dalšího Flynnova stíhání upustilo. Federální soud ale rychlé ukončení procesu odmítl, na což si Flynn stěžoval u odvolacího soudu. Trump verdikt přivítal.
24. 6. 2020|

Soud v USA nepovolil vydání celé Muellerovy zprávy o ruském vlivu na prezidentské volby

Nejvyšší soud USA prozatím nepovolil vydat justičnímu výboru Sněmovny reprezentantů neredigovanou zprávu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera o ruském vlivu na americké prezidentské volby v roce 2016. Podle agentury Reuters nepadne konečné rozhodnutí v této věci před příštími prezidentskými volbami v USA, které se konají v listopadu.
20. 5. 2020Aktualizováno20. 5. 2020, 23:07|

Trump obvinil Obamu ze zločinu. Neřekl ale z jakého

Americký republikánský prezident Donald Trump pokračuje ve slovních výpadech proti svému demokratickému předchůdci Baracku Obamovi. Obama podle Trumpa spáchal zločin, na pondělní tiskové konferenci ale Trump neupřesnil, z jakého porušení zákonů svého předchůdce obviňuje. Nynější prezident dlouhodobě prohlašuje, že Obama stojí za vyšetřováním jeho prezidentské kampaně kvůli možné spolupráci s Ruskem a že se snaží podkopat jeho vládu.
12. 5. 2020|

Soud nařídil Trumpově vládě vydat plné znění Muellerovy zprávy

Odvolací soud ve Spojených státech nařídil vládě prezidenta Donalda Trumpa vydat Kongresu USA neredigovanou zprávu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera o ruském vlivu na prezidentské volby. Vláda se předání zprávy zákonodárcům dlouhodobě brání, proto lze očekávat, že se ve sporu odvolá až k nejvyššímu soudu.
10. 3. 2020|

Rusko se do voleb vměšuje, není ale jasné, v čí prospěch, upozornila CNN s odkazem na tajné služby

Rusko zasahuje do letošní americké prezidentské volební kampaně, není však jisté, v čí prospěch. Televizi CNN to v neděli řekli tři nejmenovaní zástupci amerických tajných služeb. Reagovali tím na páteční zprávu amerických médií o tom, že Moskva chce opět pomoci k vítězství současnému prezidentovi Donaldu Trumpovi.
24. 2. 2020|

Trumpův exporadce Stone dostal čtyřicet měsíců vězení, prokuratura žádala až devítiletý trest

Bývalý poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa byl odsouzen ke čtyřiceti měsícům vězení. Roger Stone byl loni shledán vinným v sedmi bodech obžaloby včetně lhaní Kongresu, ovlivňování svědka a maření vyšetřování. Prokuratura původně požadovala trest v rozmezí sedmi až devíti let. Trump navržený trest kritizoval jako příliš přísný a ministr spravedlnosti William Barr doporučil nižší trest. Trump na rozsudek reagoval sdělením, že bude případ sledovat a v určité chvíli učiní patřičné rozhodnutí. Stone má podle něj velkou šanci na „naprosté očištění“.
20. 2. 2020Aktualizováno20. 2. 2020, 22:01|

Ministr spravedlnosti USA Barr dostal dopis žádající, aby odstoupil

Více než tisíc někdejších činitelů z amerického ministerstva spravedlnosti v neděli vyzvalo ministra spravedlnosti Williama Barra, aby rezignoval. Za důvod k odstoupení považují ministrovy kroky týkající se soudu s někdejším poradcem prezidenta Donalda Trumpa Rogerem Stonem, informovala agentura Reuters.
16. 2. 2020|

Znemožňuje mi práci, kritizoval Trumpovo tweetování překvapivě ministr spravedlnosti Barr

Americký ministr spravedlnosti William Barr prohlásil, že ho prezident Donald Trump svými tweety podkopává a znemožňuje mu vykonávat jeho práci. Barrovo vyjádření se týká soudního procesu s Trumpovým exporadcem Rogerem Stonem. Prezident nejprve opakovaně útočil na aktéry procesu včetně soudkyně a státního zástupce. Poté, co Barrem vedené ministerstvo navrhlo snížení trestu pro Stonea, naopak chválil ministra za to, že se v případu „ujal velení“. Trumpův spojenec Barr tak čelí kritice, že ustupuje prezidentovu tlaku. Bílý dům uvedl, že prezidentovi Barrovy výtky nevadí.
14. 2. 2020|

„Prezident USA není král.“ Trumpův exporadce musí svědčit v Kongresu, rozhodla soudkyně

Americký federální soud rozhodl, že bývalý poradce nynějšího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa Don McGahn musí vypovídat před kongresovým výborem o prezidentově snaze bránit nyní již ukončenému vyšetřování ruské role v amerických prezidentských volbách v roce 2016. Podle komentáře CNN jde o překvapivý verdikt, který se týká obecnější debaty ohledně prezidentské moci v USA a mohl by ovlivnit i vyšetřování Trumpa v ukrajinské kauze. McGahn se proti verdiktu zřejmě odvolá.
26. 11. 2019|

Bývalý Trumpův poradce Stone je vinen. Podle poroty lhal a mařil vyšetřování

Americká porota uznala bývalého poradce Donalda Trumpa Rogera Stonea vinným ze sedmi trestných činů včetně maření vyšetřování, ovlivňování svědka a lhaní Kongresu. Stone podle prokuratury lhal o snaze Trumpovy volební kampaně získat e-maily, které byly ukradeny ze serverů Demokratické strany s cílem poškodit protikandidátku Hillary Clintonovou.
15. 11. 2019|

Americké ministerstvo spravedlnosti má vydat výboru sněmovny celou Muellerovu zprávu

Federální soud ve Washingtonu nařídil americkému ministerstvu spravedlnosti vydat do Sněmovny reprezentantů do 30. října neredigovanou zprávu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Informovala o tom agentura Reuters. Dokument shrnuje vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby s důrazem na pozadí kampaně nynějšího prezidenta Donalda Trumpa.
25. 10. 2019|

Republikáni se snaží mařit přípravy na Trumpův impeachment. Došlo i na slovní potyčky

Republikánští příznivci prezidenta Donalda Trumpa se vzbouřili proti neveřejným výslechům, které podniká trojice kongresových výborů v rámci příprav na možnou ústavní žalobu na hlavu státu. V uzavřených sálech padla slova, která podle demokratů potvrzují, že sesazení šéfa Bílého domu je na místě.
25. 10. 2019|

Clintonová viní Rusko ze zásahů do kampaně před americkými volbami

Bývalá americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová obvinila Rusko, že se vměšuje do nadcházejících voleb. Moskva podle ní zasahuje do primárek Demokratické strany a snaží se, aby proběhly tak, že výsledkem bude znovuzvolení stávajícího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. Zásahy do předchozího hlasování v roce 2016 opakovaně potvrdil zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller. Kreml to odmítá.
19. 10. 2019|

Trumpa jsme neočistili, zdůraznil v Kongresu vyšetřovatel ruských zásahů do voleb Mueller

Vyšetřovatel ruského vlivu na prezidentské volby v USA Robert Mueller vypovídal v americkém Kongresu. Zákonodárcům sdělil, že nemůže prezidenta Donalda Trumpa plně zprostit viny z bránění spravedlnosti. Trumpovo tvrzení, že jej zpráva plně očišťuje, není podle Muellera správné. Trump může být obviněn, až odejde z úřadu, dodal. Prezident vinu odmítá.
24. 7. 2019|

Assange stál za únikem e-mailů před volbami v USA. Byl ve spojení s Ruskem, píše CNN

Únik e-mailů demokratů před prezidentskými volbami v USA řídil podle španělské bezpečnostní agentury Julian Assange, a to přímo ze svého azylu na ekvádorské ambasádě v Londýně. Dokládají to záznamy z kamer, které exkluzivně získala americká televize CNN. Mají potvrzovat i to, co tvrdil už zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, a sice, že elektronickou poštu získal zakladatel WikiLeaks od ruských hackerů.
16. 7. 2019|

Britský velvyslanec v uniklých depeších označil Trumpa za neschopného. Ten s ním už nepromluví

Britský ministr obchodu Liam Fox se při setkání s dcerou amerického prezidenta Ivankou Trumpovou omluví za únik depeší, v nichž britský velvyslanec ve Spojených státech Kim Darroch označil současnou americkou vládu za „nešikovnou“ či „naprosto nefunkční“. Velvyslancovo hodnocení podle ministra neodpovídá postoji britského kabinetu. Šéf britské diplomacie Jeremy Hunt pak vyjádřil nesouhlas s „některými názory“ v uniklých zprávách. Prezident Donald Trump mezitím oznámil, že jeho administrativa s Darrochem již nebude jednat.
8. 7. 2019Aktualizováno8. 7. 2019, 21:07|

Kdybychom si byli jisti, že Trump nespáchal zločin, tak bychom to řekli, komentoval Mueller ruskou kauzu

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller poprvé veřejně promluvil o závěrech svého dvouletého pátrání. Uvedl, že k ruským zásahům do amerických prezidentských voleb v roce 2016 došlo. Mueller se zaměřil i na někdejší štáb amerického prezidenta Donalda Trumpa. Prohlásil, že obvinění prezidenta ze spáchání zločinu není na stole. Vyšetřovatel na druhou stranu uvedl, že „pokud bychom byli přesvědčeni, že prezident nespáchal trestný čin, tak bychom to řekli“. Trump v reakci uvedl, že Mueller důkazy proti němu nenašel a kauza je skončená.
29. 5. 2019Aktualizováno29. 5. 2019, 22:52|