Znemožňuje mi práci, kritizoval Trumpovo tweetování překvapivě ministr spravedlnosti Barr

Americký ministr spravedlnosti William Barr prohlásil, že ho prezident Donald Trump svými tweety podkopává a znemožňuje mu vykonávat jeho práci. Barrovo vyjádření se týká soudního procesu s Trumpovým exporadcem Rogerem Stonem. Prezident nejprve opakovaně útočil na aktéry procesu včetně soudkyně a státního zástupce. Poté, co Barrem vedené ministerstvo navrhlo snížení trestu pro Stonea, naopak chválil ministra za to, že se v případu „ujal velení“. Trumpův spojenec Barr tak čelí kritice, že ustupuje prezidentovu tlaku. Bílý dům uvedl, že prezidentovi Barrovy výtky nevadí.

Barr v rozhovoru s televizí ABC News prohlásil, že jej Trump nikdy nepožádal o to, aby zasáhl do jakékoliv kriminální kauzy. Dodal však, že prezidentovy příspěvky na Twitteru „pro mě činí nemožným dělat svou práci“.

„Myslím, že je načase přestat tweetovat o kriminálních případech ministerstva spravedlnosti,“ dodal Barr s tím, že se nenechá od prezidenta ovlivňovat. Ministr má ohledně aféry vypovídat v březnu před komisí demokraty kontrolované Sněmovny reprezentantů.

Trump kritizoval proces, ministerstvo požaduje nižší trest

Obvinění proti Stoneovi vzešla z práce zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který objasňoval vliv Ruska na americké prezidentské volby v roce 2016. Stone podle Muellerova týmu lhal v případě e-mailů ukradených Demokratické straně s cílem poškodit Trumpovu soupeřku Hillary Clintonovou.

Soud Stonea loni uznal vinným v sedmi bodech obžaloby, k nimž patří lhaní v Kongresu, ovlivňování svědků a maření vyšetřování.

Když prokurátoři v pondělí zveřejnili svůj požadavek na výši trestu v rozpětí sedmi až devíti let, Trump na Twitteru kritizoval soudkyni a státní zástupce a napsal, že jde o „hroznou a velmi nespravedlivou situaci“.

Ministerstvo spravedlnosti pak oznámilo, že hodlá dosáhnout snížení délky trestu s tím, že požadovaný trest je „přehnaný a nezdůvodnitelný“. Resort tvrdí, že názor úřadu nesouvisí s Trumpovým tweetem a že to, že se prezident vyjádřil krátce předtím, je jenom shoda náhod.

Trump Barrovi blahopřál, prokurátoři na protest odstoupili

Trump ve středu v reakci na Twitteru napsal, že oceňuje, že se Barr ujal případu, v němž je obviněn jeho přítel a poradce Stone. „Blahopřeji ministru spravedlnosti Billovi Barrovi za to, že se ujal případu, který se zcela vymkl kontrole a zřejmě neměl ani vzniknout,“ napsal Trump.

Všichni čtyři prokurátoři pracující na případu na protest proti neobvyklé intervenci ministerstva spravedlnosti odstoupili a postup Trumpa i Barra hlasitě kritizují také opoziční demokraté, podle kterých prezident zasahuje do pravomocí justice.

Trump později zopakoval, že s ministerstvem spravedlnosti o kauze přímo nekomunikoval a trval na tom, že jeho příspěvky nebyly politickým vměšováním. Znovu přitom úřadu poděkoval, že do kauzy vstoupil. 

Ve čtvrtek pak Trump veřejně vyjádřil pochyby o nestrannosti předsedkyně 12členné poroty, která případ soudí. Ve svém příspěvku na Twitteru se odvolával na zprávu jemu nakloněné zpravodajské stanice Fox News, jež některé členy poroty obviňovala z politické předpojatosti vůči Stoneovi.

„Tohle pro ministerstvo 'spravedlnosti' nevypadá dobře,“ napsal Trump, který svou poznámkou zastává postoj obhajoby, jež se napadáním nestrannosti poroty snažila dosáhnout nového soudního procesu. Tuto její žádost však ve středu soudkyně odmítla.

CNN: Barr mohl s Trumpem svůj postup koordinovat

V reakci na poslední Trumpův tweet pak Barr v televizi ABC pronesl výše uvedené výroky na adresu prezidenta, což například web stanice CNN označil za „překvapivě vzácnou ukázku nesouhlasu ze strany vrchního náčelníka (Trumpova) kabinetu“.

Barr, který je ve funkci od loňského února, totiž platí za Trumpova blízkého spojence – narozdíl od svého předchůdce Jeffa Sessionse, se kterým měl prezident napjaté vztahy, připomněl web BBC.

CNN v této souvislosti dodává, že za Barrovými výtkami na adresu šéfa Bílého domu mohou být motivy, které nemusejí být na první pohled zřejmé. Web spekuluje, že může jít o snahu zmírnit tlak, pod kterým se ministerstvo nyní nachází, nebo o snahu obnovit dojem nezávislosti ministerstva, aniž by zpřetrhal vazby s Trumpem. Píše také, že Barr mohl s Trumpem svůj postup koordinovat. 

Mluvčí Bílého domu v reakci na Barrovy výtky uvedla, že „prezidentovi tyto komentáře vůbec nevadí a že (prezident) má jako každý americký občan právo vyjadřovat veřejně své názory“. Uvedla také, že hlava státu má plnou důvěru v to, že „Barr dělá svou práci a prosazuje právo“.