Trump odvolal šéfa FBI. Nechce vyšetření svých vazeb na Kreml, tvrdí demokraté

Trump odvolal šéfa FBI. Demokraté ho za to kritizují (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump propustil s okamžitou platností šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho. Oznámil to Bílý dům, podle kterého prezident jednal na návrh ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse. FBI se pod Comeyho vedením věnovala mimo jiné vyšetřování lidí kolem hlavy státu či údajných zásahů Ruska do prezidentských voleb. Podle demokratů je právě to důvodem Comeyho odvolání.

James Comey jako ředitel FBI kvůli několika různým excesům a možná neopatrným komentářům byl v poslední době trnem v oku jak demokratům, tak republikánům.
Martin Řezníček

„FBI je jednou z nejvíce respektovaných institucí naší země,“ uvedl prezident Trump v prohlášení. Úřad podle něj nyní potřebuje nové vedení, aby znovu získal ztracenou důvěru veřejnosti. S hledáním Comeyho nástupce se začne podle Bílého domu okamžitě.

Zbavit Comeyho funkce ředitele FBI se Trump podle světových agentur rozhodl na základě doporučení ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse a jeho zástupce Roda Rosensteina. Oficiální zdůvodnění říká, že Comey nezvládl vyšetřování aféry kolem elektronické pošty bývalé ministryně zahraničí Hillary Clintonové. Její postup při rozesílání služební pošty ze soukromého serveru vyvolal vyšetřování FBI, které ale skončilo pouhou důraznou výtkou, nikoli stíháním. 

„S ministerstvem spravedlnosti se plně shoduji v tom, že nejste schopen FBI efektivně řídit,“ napsal Trump v dopise adresovaném Comeymu. Sessions podle agentury Reuters v doporučení Trumpovi uvedl, že v čele FBI musí stát někdo, kdo se drží pravidel a zásad ministerstva spravedlnosti. Úřad podle Sessionse potřebuje „nový začátek“.

Vyšetřování zásahů Moskvy

Velká část amerických médií nepochybuje, že vyhazov Comeyho souvisí s pátráním FBI po ruském vlivu na americké prezidentské volby. Trump na toto vyšetřování tvrdě útočil a v minulých dnech ho označil za „šarádu“ za peníze daňových poplatníků. „Nevíme, jak blízko k Donaldu Trumpovi toto vyšetřování sahá,“ podotknul zpravodaj ČT ve Spojených státech Martin Řezníček.

„Bude důležité, jestli Donald Trump vybere někoho ze svého ranku v tom smyslu, že to bude člověk jemu věrný, někdo z kampaně,“ okomentoval Řezníček výběr Comeyho nástupce. „Pak by hlasy, které říkají, že je to celé politické a že tam chce dosadit svého člověka, nabraly na síle,“ dodal.

Sesazení Comeyho by mohlo protáhnout vyšetřování údajného ruského vměšování do amerických voleb, připustil předseda výboru Senátu pro zpravodajské služby, republikán Richard Burr, kterému nedává načasování a zdůvodnění tohoto kroku smysl. Naopak viceprezident Mike Pence hájil prezidenta, že „učinil správné rozhodnutí ve správnou dobu“, a ujišťoval, že Comeyho odvolání nesouvisí s Ruskem.

Nemáme s tím nic společného, ozval se Putin

Rusko komentovalo odstranění Comeyho prohlášením, že jde o vnitřní záležitost Spojených států, která vztahy s Ruskem nepoškodí. „Je to svrchované rozhodnutí prezidenta USA, které absolutně nemá a nemělo by mít žádný vztah k Ruské federaci,“ řekl v Moskvě novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Sám Putin později prohlásil, že sesazení šéfa FBI Comeyho nijak neovlivní rusko-americké vztahy. Dotaz je podle něj směšný, protože Rusko s tím nemá nic společného.

Velká chyba, zní od demokratů

Podle parlamentních zdrojů citovaných agenturou AP nelze očekávat, že Comeyho nástupce bude jmenován brzy. FBI prozatímně povede Comeyho zástupce Andrew McCabe. Nový šéf vyšetřovací služby může pátrání po vlivu Ruska na prezidentské volby úplně zastavit, nebo zbrzdit. Může podle AP rovněž ukončit spolupráci se třemi výbory Kongresu, které skandál vyšetřují a které jsou na informacích od FBI závislé.

Řada politiků Demokratické strany už vyzvala, aby se vyšetřování údajných ruských zásahů do hlasování ujal nezávislý vyšetřovatel. Šéf demokratické menšiny v americkém Senátu Chuck Schumer podle svých slov Trumpovi po telefonu řekl, že dělá „velkou chybu“.

„Víme, že sněmovna vyšetřuje vměšování do volební kampaně ve prospěch Trumpa, to samé i Senát, víme, že FBI se zajímala, zda Trumpův volební štáb neuzavřel tajnou dohodu s Moskvou. To je velmi vážné obvinění a možná šlo šetření příliš blízko k Trumpovi,“ zauvažoval Schumer.

Vyzval také ke jmenování „nebojácného, nezávislého zvláštního prokurátora“, který by se po propuštění šéfa FBI zabýval údajnými zásahy Ruska do amerických voleb. Vytvoření zvláštní komise požadoval také republikánský senátor John McCain. Nečekané odstranění Comeyho z čela FBI podle něj „jen potvrzuje potřebu takové komise“.

Myslím si, že je skandální a zcela nevhodné, aby prezident Spojených států ředitele FBI vyhodil, zvlášť poté, co nedávno uvedl, že probíhá vyšetřování o možných vazbách jeho kampaně na ruskou vládu.
Bob Casey
demokratický senátor

Comey podle Trumpa ztratil důvěru téměř všech lidí ve Washingtonu, republikánů stejně jako demokratů. „Až se věci zklidní, poděkují mi,“ myslí si prezident. Demokraté prý o Comeyovi říkali to nejhorší a žádali, aby byl vyhozen. „A teď se tváří posmutněle!“ postěžoval si Trump.

Za možného kandidáta pro vedení FBI označuje americký tisk Trumpova spojence a guvernéra státu New Jersey Chrise Christieho, který v minulosti pracoval jako prokurátor. Objevují se i jména veterána newyorské policie Raye Kellyho, šerifa z Milwaukee Davida Clarka nebo Treye Gowdyho, který vedl vyšetřování smrti čtyř Američanů v libyjském Benghází v roce 2012.

  • Donald Trump na sociální síti Twitter: „James Comey bude nahrazen někým, kdo bude pracovat mnohem lépe a FBI vrátí ducha a prestiž.“

Comeyho opravené svědectví

Oznámení Bílého domu přišlo jen krátce poté, co FBI zaslala americkému Kongresu dopis, ve kterém opravila nedávné svědectví Comeyho v případu Humy Abedinové, blízké spolupracovnice Trumpovy soupeřky z prezidentských voleb Hillary Clintonové.

Comey se podle tohoto dopisu minulý týden špatně vyjádřil, když tvrdil, že Abedinová přeposlala „stovky a tisíce“ e-mailů do počítače svého manžela Anthonyho Weinera. Jen „malé množství“ e-mailů nalezených v jeho elektronickém zařízení bylo podle aktuálního prohlášení FBI skutečně přeposlaných. Většina z nich se do počítače dostala jako zálohy z jiných elektronických zařízení, uvedla FBI.

Šestapadesátiletého Comeyho do funkce ředitele FBI nominoval v roce 2013 bývalý americký prezident Barack Obama. Jeho funkční období mělo být desetileté. Trump Comeyho v lednu po nástupu do funkce prezidenta požádal, aby v čele úřadu zůstal.

Vyhazov přes bodyguarda

Podle serveru Politico prezident Trump zvažoval Comeyho odchod týden. Když padlo rozhodnutí, nesdělil ho přímo šéfovi FBI, ale poslal svého bodyguarda, aby propouštěcí dopis odnesl do sídla Comeyho úřadu. Sám Comey v té době přednášel v Los Angeles a zprávy o svém vyhazovu prý nejdřív označil za směšný žert.

Trump po ohlášení verdiktu nad Comeyem sledoval v televizi ohlasy a rozčiloval se, že jeho rozhodnutí nikdo neobhajuje, napsal server Politico. Poradci se vzájemně obviňovali, že nechápou vážnost situace. Bílý dům očividně neměl žádnou komunikační strategii. FBI odmítal vyhazov komentovat a odkazoval novináře na ministerstvo spravedlnosti.

„Propuštění šéfa FBI ve stodesátém dnu po převzetí prezidentského úřadu je dalším náhlým obratem Bílého domu, který se už zbavil úřadující ministryně spravedlnosti, bezpečnostního poradce a nyní i šéfa FBI, kterého Trump donedávna chválil a posílal mu během lednové inaugurace vzdušné polibky,“ podotýká Politico.

Je to patrně nejdůležitější věc, která se v USA odehrála od listopadových voleb. James Comey byl nezávislým šéfem FBI. Byl posledním a jediným nejvyšším představitelem Spojených států, který nebyl dosazen Trumpovou vládou a byl to on, kdo vedl vyšetřování, jestli se Trump a jeho lidé před volbami nespojili s ruskou vládou, aby zkoordinovali postup. To, že Trump Comeyho odvolal, svědčí, že má máslo na hlavě.
Theodor Marjanovič
komentátor Hospodářských novin
  • Comey výrazně zasáhl do boje před loňskými prezidentskými volbami v USA, když se rozhodl v říjnu informovat dopisem Kongres o obnově vyšetřování Clintonové v kauze používání soukromého e-mailového serveru během výkonu funkce ministryně zahraničí. Dva dny před listopadovými volbami Comey oznámil, že FBI nenašla dostatek důkazů, aby Clintonovou obvinila. Bývalá první dáma před týdnem Comeyho vystoupení označila za jeden z důvodů své porážky v klání s Trumpem. Sám Comey své rozhodnutí ale obhajoval.