Šéf FBI o nových e-mailech: Clintonová neporušila zákon, stíhat ji nebudeme

Nově nalezené e-maily od nynější demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové z doby, kdy vedla americkou diplomacii, neukazují na žádné porušení zákonů. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) tedy neplánuje uchazečku o Bílý dům stíhat. Kongresu to sdělil šéf FBI James Comey, uvedla agentura Reuters. Podle republikánského favorita Donalda Trumpa Clintonovou chrání zmanipulovaný režim.

Comey minulý týden v pátek oznámil Kongresu nález nového balíku pracovní elektronické pošty, kterou Clintonová odesílala proti pravidlům ze svého soukromého poštovního účtu. Svým prohlášením vyvolal kritiku proti federální agentuře kvůli možnému ovlivnění voleb.

Republikánský kongresman Jason Chaffetz potvrdil, že Comey ho o výsledcích prověřování e-mailů informoval. „Na základě prověřování jsme nezměnili závěry, které jsme sdělili v červenci,“ citoval Chaffetz z Comeyho dopisu pro Kongres. Nejmenovaný vyšetřovatel agentuře Reuters řekl, že dopis znamená, že FBI pro nynějšek opětovně otevřené vyšetřování elektronické pošty Clintonové uzavřela.

Podle demokratů je teď důležité, aby se zpráva dostala k lidem. Budou se snažit ji šířit, protože si uvědomují, že možná přišla pozdě a že nové vyšetřování už nadělalo škodu, kterou za dva dny nenapraví.
Katarína Sedláčková
zpravodajka ČT v USA

Mluvčí Clintonové Brian Fallon na sociální síti Twitter napsal, že jiný závěr štáb demokratické kandidátky ani nečekal.

Donald Trump prohlásil, že demokratická kandidátka je pod ochranou zmanipulovaného systému. Šéfka jeho kampaně Kellyanne Conwayová na Twitteru napsala, že i když po prověření nových e-mailů zůstává stanovisko FBI stejné, znamená to, že Clintonová lhala a chovala se lehkovážně a neopatrně.

  • FBI v červenci dospěla k závěru, že Clintonová používáním soukromého e-mailu pro pracovní účely jako ministryně zahraničí neporušila zákon, ačkoli si počínala krajně nedbale.

Nové e-maily nalezli vyšetřovatelé v počítači Anthonyho Weinera, manžela blízké spolupracovnice Clintonové Humy Abedinové. FBI byla schopna je prostudovat tak rychle, protože šlo z velké části o duplikáty těch z původního vyšetřování, vysvětlila zpravodajka ČT ve Washingtonu Katarína Sedláčková.

Hodiny před volbami vede Clintonová

Clintonová, která do znovuvypuknutí aféry o několik procentních bodů vedla nad svým rivalem Donaldem Trumpem, svou pozici ztratila a v průzkumech ji realitní magnát předstihl. Nyní sondáže ukazují, že Clintonová je opět mírně favorizovaná.

Podle posledního zveřejněného průzkumu listu The Washington Post a televize ABC má Clintonová před Trumpem náskok pěti procentních bodů, hlas jí dalo 48 procent dotazovaných. O čtyři procentní body vede Clintonová podle sondáže deníku The Wall Street Journal a televize NBC. Náskok Clintonové podle aktuálního průměru celostátních průzkumů zveřejňovaném serverem RealClearPolitics činí 1,8 procentního bodu.

Téma Horizontu: Vrcholí kampaň před americkými volbami (zdroj: ČT24)