E-maily Clintonové: Šéf FBI porušil zákon, zatáhli ho do politického cirkusu, říká právník

Anýž: Největší slabinou Clintonové je, že jí Američané nevěří (zdroj: ČT24)

Šéf FBI James Comey možná zveřejněním informace o dalším vyšetřování Hillary Clintonové kvůli e-mailové aféře méně než dva týdny před volbami porušil federální zákon. Tvrdí to demokratický lídr v Senátu Harry Reid a za pravdu mu dávají i někteří právníci. Hatch Act z roku 1939 zakazuje federálním činitelům ovlivňovat hlasování. Kauza je pro Clintonovou jednou z největších přítěží před hlasováním. Republikán Donald Trump ji dle posledních průzkumů rychle dohání.

Šéf FBI v pátek 28. října, tedy necelé dva týdny před prezidentskými volbami, oznámil v dopise Kongresu, že jeho úřad prozkoumá další nově objevené e-maily odeslané ze soukromého účtu Clintonové, zda neobsahují tajné informace.

Comey, jenž v předchozích volbách podporoval republikánské kandidáty Johna McCaina a Mitta Romneyho, řekl, že cítil povinnost o novém vyšetřování hovořit.

„FBI obecně nemá ve zvyku věci podrobně komentovat. To, že to napsal kongresmanům, je důsledkem toho, že když v červenci mluvil o vyšetřování a řekl, že neexistuje důvod Clintonovou obvinit, tak vyšetřování uzavřel a byl vyzván Kongresem, že pokud by se objevilo něco nového, má ho informovat. Kdyby nic neřekl a přišlo se na to, byl by pod velkým tlakem, že se snaží ovlivňovat volby zase z druhé strany,“ okomentoval kauzu zpravodaj ČT Martin Řezníček s tím, že FBI se zjevně zabývá novými e-maily už několik týdnů.

Těmto událostem se v Americe říká říjnové překvapení. Tohle je spíš černá labuť. Nikdo nedokáže odhadnout, jestli to nerozhodnuté voliče neodradí (dát hlas Clintonové). Jen se potvrzuje, že kampaň Clintonové a ona osobně stále něco tají a trošku lže.
Daniel Anýž
redaktor Newsweeku

Nadržuje republikánům, opřel se Reid do ředitele FBI

Demokratický senátor Reid se domnívá, že Comey v tomto případě použil dvojí metr s úmyslem nadržovat jedné politické straně. „Prostřednictvím svých předpojatých akcí jste porušil zákon,“ vzkázal Reid v dopise adresovaném šéfovi FBI.

Bývalý šéf FBI James Comey
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Postup FBI kritizoval i minnesotský profesor a bývalý hlavní právník Bílého domu pro oblast etiky Richard Painter, jenž na něj podal stížnost k Úřadu zvláštního poradce. Ten se zaměřuje na porušování zákona Hatch Act, který má zabránit státním úředníkům v konání „škodlivých politických aktivit“.

Nikdy jsem si nemyslel, že by (úřad) FBI mohl být zatažen do politického cirkusu, který vznikl kolem jednoho z jeho vyšetřování. Až do tohoto týdne.
Richard Painter
americký právník a profesor

„Porušení tohoto zákona a vládních etických pravidel o zneužití státních pozic nejsou přípustné za žádných okolností, a to ani v případě federálního činitele exekutivy, který je pod tlakem politicky motivovaných členů Kongresu. Porušení Hatch Act je ještě víc znepokojující, když jde o agenturu FBI,“ podotkl právník s tím, že trestem bývá často ztráta pracovního místa.

Comeyho se zastal končící americký prezident Barack Obama, který věří, že šéf Comey je „bezúhonný člověk, jenž nechce informací o e-mailech Clintonové ovlivňovat volby“, oznámil jeho mluvčí Josh Earnest. Bílý dům ale nemá „nezávislé informace“ o tom, jak ředitel FBI dospěl k rozhodnutí zveřejnit informaci o novém vyšetřování, sdělil mluvčí. Prezident prý neví, jaké faktory bral Comey při svém rozhodování v úvahu.

Zákon Hatch Act platí už 77 let

Legislativa Hatch Act, již schválili američtí zákonodárci v roce 1939, zakazuje federálním činitelům využívat svých pozic k podpoře konkrétní politické strany. Zákon platí i pro některé státy, Washington DC a zaměstnance místních kabinetů.

Nařízení dostalo jméno po demokratickém senátorovi za stát Nové Mexiko Carlu Hatchovi, který brojil proti politické činnosti federálních zaměstnanců během předvolební kampaně. Na začátku byla kauza kolem údajného využívání pracovníků Rooseveltem založené agentury pro nezaměstnané Works Progress Administration (WPA) místními demokraty během voleb do Kongresu v roce 1938.

V roce 1993 došlo k upřesnění zákona – nově se mohli federálové zúčastnit stranické kampaně, ovšem pouze ve volném čase.

Trump a Rusové? FBI mlčí

Reid také obvinil šéfa FBI z toho, že nezveřejnil „výbušné informace o úzkých vazbách Donalda Trumpa a jeho hlavních poradců na ruskou vládu“. „Veřejnost má právo tyto informace znát. Psal jsem vám pár měsíců zpátky a vyzýval k jejich zpřístupnění veřejnosti,“ uvedl Reid.

FBI v současné době vyšetřuje hackerské útoky na nejrůznější americké instituce včetně ústředí Demokratické strany, přičemž Rusko je hlavním podezřelým.

„Představte si možnou souvislost mezi kandidátem na prezidenta USA a ruskými kybernetickými útoky. Představte si, že kandidát má obchodní vztahy na Rusko a veřejně vyzývá Rusy, aby se nabourali do schránky jeho soupeře. Nebylo by překvapivé, kdyby FBI tohoto kandidáta a jeho tým začlenil do vyšetřování, bylo by ale velmi nevhodné – a šlo by o zneužití moci – kdyby FBI prováděla takové vyšetřování na očích veřejnosti, a to ještě v předvečer voleb,“ upozornil Painter. „Úkolem FBI je vyšetřovat, nikoli ovlivňovat výsledek voleb,“ dodal právník.

„Harry Reid je vůdcem demokratické menšiny v Senátu. Je to člověk, který končí se svou politickou kariérou. Pochází z Nevady a je znám svým postojem ranaře. Nevíme, jestli má informace, že FBI skutečně vyšetřuje Trumpa z přímého napojení na ruskou vládu,“ podotkl zpravodaj ČT Řezníček.

Trump: FBI možná našel „hlavní tepnu“

Znovuotevření kauzy hraje do karet Trumpovi. Fakt, že FBI 11 dní před volbami otevírá další vyšetřování, podle něj naznačuje, že jde o „největší politický skandál od Watergate“. 

Trump věří, že FBI našel „hlavní tepnu“ e-mailů Clintonové. „Děkuji Humo, dobrá práce, děkuju Anthony Weinere,“ konstatoval Trump, který doufá, že se nyní „objeví“ 33 tisíc smazaných zpráv. Nové e-maily byly nalezeny v zařízení, jež patřilo poradkyni Clintonové – Humě Abedinové a jejímu manželovi Anthonymu Weinerovi. Ten je vyšetřován kvůli obscénní komunikaci s 15letou dívkou.

„Comey pouze doplňuje své předchozí výpovědi o nejnovější údaje, což by měl dělat. Hillary Clintonová nemůže obviňovat nikoho jiného než sebe za tento nepořádek. To ona tenhle problém vytvořila, ne Comey,“ zdůraznil republikánský předseda parlamentního výboru pro dohled a vládní reformu Jason Chaffetz.

Podle mediánu posledních pěti průzkumů vede Clintonová už jen o tři procentní body, zatímco ještě v minulých týdnech to byl rozdíl v některých sondážích i 14 procent, píše BBC. „Už se stalo v této kampani mnohokrát, že když udělá Trump nějaký velký přešlap, tak se od něj část lidí odkloní, ale pak se pomalu vracejí, jako by si říkali, že to je šílené, ale není to tak hrozné, abychom mu nedokázali dát hlas,“ připomněl redaktor Newsweeku Daniel Anýž.

Vyšetřovatelé prý musí projít na 650 tisíc zpráv

Clintonová žádá po FBI vysvětlení. Demokratka používala soukromý mail v době, kdy byla ministryní zahraničí, a za své pochybení se opakovaně omluvila. Sama je přesvědčená o tom, že nová zjištění nepřinutí FBI změnit svůj červencový verdikt o tom, že používáním soukromého e-mailu pro pracovní účely neporušila zákon.

Na notebooku Abedinové a Weinera je údajně přes 650 tisíc e-mailů, takže je nepravděpodobné, že vyšetřovatelé řeknou více před 8. listopadem, kdy Američané volí hlavu státu. „Je možné, že to jsou kopie e-mailů, které již byly prozkoumány a které FBI měla, ale je také možné, že tam je pár nových věcí, které přijdou s nějakou důležitou informací,“ podotkl Anýž.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org