Clintonová nebude stíhána kvůli používání soukromé pošty pro pracovní účely

Proti americké demokratické uchazečce o funkci prezidenta Hillary Clintonové nebudou vznesena žádná obvinění za používání soukromého e-mailu v době, kdy byla šéfkou diplomacie, oznámila ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová. Dodala, že se tak rozhodla na základě doporučení Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a prokurátorů pověřených touto kauzou. Rok trvající vyšetřování se tak podle Lynchové definitivně uzavírá.

Inspekce amerického ministerstva zahraničí již v květnu dospěla k závěru, že Clintonová používáním soukromého e-mailu pro pracovní účely porušila vládní pravidla.

Clintonová podle vyšetřovatelů přes soukromý e-mail odeslala nebo přijala řadu tajných informací, přestože podle vládních nařízení podobnou poštu lze rozesílat jen přes bezpečnostně zajištěné kanály. Exministryně ale tvrdila, že její pošta žádná utajovaná data neobsahovala.

FBI v úterý oznámil, že soukromou e-mailovou poštou Clintonové prošlo v době, kdy byla ministryní zahraničí, 110 zpráv obsahujících tajné informace. Zároveň obvinil ji a její podřízené z toho, že s e-maily zacházeli „nesmírně lehkomyslně“. Trestní stíhání Clintonové ale nedoporučil.

Američtí republikáni závěry FBI kritizovali a z případu se snažili politicky co nejvíc vytěžit, aby ukázali Clintonovou jako dostatečně nevěrohodnou k tomu, aby byla s to zastávat prezidentský úřad.

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kongresu USA Paul Ryan požádal ředitele amerických zpravodajských služeb Jamese Clappera, aby Clintonové během volební kampaně nepodával žádné utajované informace. Podle něj by tento krok byl přiměřeným trestem za chybné zacházení s takovými informace v době, kdy působila ve funkci ministryně zahraničí.