Obama s vervou podpořil Clintonovou v jejím boji o Bílý dům

Americký prezident Barack Obama se poprvé přímo zapojil do kampaně Hillary Clintonové na mítinku v Charlotte v Severní Karolíně. Kandidátku demokratů vyzdvihl v projevu plném chvály jako zdaleka nejvhodnější osobu pro to, aby ho nahradila v Bílém domě. „Jsem tu dnes, protože věřím v Hillary Clintonovou, a chci, abyste pomohli zvolit ji za příští prezidentku Spojených států amerických,“ prohlásil Obama.

Podle agentury Reuters šlo pravděpodobně o jedno z mnoha dalších budoucích vystoupení Baracka Obamy ve prospěch Clintonové.

Obama tak oplatil Clintonové její podporu v roce 2008, kdy podlehla právě jemu v závěrečném zápolení o kandidaturu demokratů na prezidenta.

Podle jeho mínění už tehdy viděl, že Clintonová je „chytrá a připravená“. V době jeho prvního prezidentského mandátu, kdy sloužila jako ministryně zahraničí, musela podle Obamy přijímat těžká rozhodnutí. I to z ní učinilo „nejlépe připraveného kandidáta pro prezidentský úřad, jakého kdy Spojené státy měly“.

Clintonová opětovala pochvalná slova příslibem shromážděným příznivcům, že „společně navážeme na vizi Ameriky, kterou hájí prezident Obama,“ řekla někdejší šéfka americké diplomacie. Demokratickou nominaci si zajistila již v červnu, Obamovo zapojení do její kampaně však zdržel masakr, který se odehrál 12. června v gay klubu v Orlandu na Floridě.

Clintonová na mítinku předtím srovnávala Obamu s jejím republikánským soupeřem Donaldem Trumpem. Řekla, že Obama je prezident, který ví, jak udržet bezpečné a silné Spojené státy.

Obama podpořil Clintonovou na předvolebním mítinku v Charlotte (zdroj: ČT24)

Vybídla voliče, aby si představili Trumpa, jak sedí v Oválné pracovně ve chvíli, kdy musí přijmout zásadní rozhodnutí. Tvrdila, že svět visí prezidentovi USA na rtech. A už z toho podle ní vyplývá, že Trump není způsobilý k tomu, aby byl „vrchním velitelem“.