Trump chtěl propustit vyšetřovatele ruského vlivu Muellera, píše deník. „Fake news,“ reaguje prezident

Americký deník The New York Times (NYT) napsal, že americký prezident Donald Trump chtěl propustit zvláštního vyšetřovatele v aféře kolem ruského vlivu Roberta Muellera. Podle listu si tento krok ale na poslední chvíli rozmyslel poté, co odchodem pohrozil i právní poradce Bílého domu Don McGahn. Podle Trumpa jde o „fake news“, tedy falešnou zprávu.

Podle NYT se Trump loni v červnu chystal propustit Muellera, který byl pověřen vedením zvláštního vyšetřování možného ruského ovlivňování předloňské prezidentské předvolební kampaně, „kvůli různým konfliktům zájmů“.

Už vydané nařízení propustit Muellera ale na poslední chvíli zrušil poté, co právní poradce Bílého domu McGahn odmítl předat ministerstvu spravedlnosti žádost o Muellerovo propuštění a pohrozil, že raději sám odstoupí. McGahn se prý domníval, že propuštění Muellera by mělo „katastrofální důsledky“, uvádí list.

Trump podle něj požadoval Muellerovo propuštění jen několik týdnů poté, co ho jmenoval náměstek ministra spravedlnosti Rod Rosenstein. Mueller vede vyšetřování od poloviny loňského května.

Trump podle NYT tvrdil, že Mueller nemůže být nestranný například kvůli sporu o dluh vůči jeho golfovému klubu ve virginském Sterlingu. Kromě toho se prezident domníval, že je Mueller v konfliktu zájmů, protože pracoval pro stejnou advokátní kancelář, která zastupovala Trumpova zetě a poradce Jareda Kushnera.

Fake news, reagoval stručně Trump

Samotný americký prezident informace respektovaného listu jednoznačně odmítl. „Fake news, vážení, fake news,“ reagoval Trump ve švýcarském alpském středisku v Davosu na dotaz ohledně článku.

Muellerovo vyšetřování se opírá o obvinění amerických tajných služeb vůči Rusku, že se mimo jiné hackerskými útoky vměšovalo do americké předvolební kampaně s cílem pomoci Trumpovi a uškodit jeho vyzyvatelce v boji o Bílý dům Hillary Clintonové.

Bývalý šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Mueller se konkrétně zaměřuje na otázku, zda případně existovala nezákonná ujednání mezi Trumpovým volebním týmem a Moskvou. Trump vyšetřování opakovaně označil za hon na čarodějnice.