Údajné vazby Trumpova týmu na Rusy prošetří bývalý šéf FBI. Je to politický hon, míní Trump

Události: Vazby Trumpova týmu na Rusko prošetří exšéf FBI (zdroj: ČT24)

Vyšetřováním možné spolupráce mezi Ruskem a volebním týmem prezidenta Donalda Trumpa se bude zabývat Robert Mueller. Bývalého ředitele FBI tím pověřilo ministerstvo spravedlnosti. FBI nyní vyšetřuje nejméně 18 nezveřejněných telefonických či e-mailových konverzací mezi Trumpovým týmem a lidmi s vazbami na Kreml. Trump vyšetřování považuje za největší hon na amerického politika v dějinách.

Donald Trump původně vyšetřování uvítal s tím, že žádné zákulisní vyjednávání s Moskvou neodhalí. Následně ale na Twitteru napsal: „Je to vůbec největší hon na politika v americké historii! Žádný zvláštní vyšetřovatel přitom nebyl jmenován, když se kampaň (demokratické kandidátky Hillary) Clintonové a administrativy (Baracka) Obamy dopustila tolika nelegálních činů.“

„Nejvyšší prioritou zpravodajské komunity je bojovat proti hrozbám, které míří na naši národní bezpečnost. To činíme v plném souladu se zákonem,“ uvedl Mueller, jenž byl vybrán jako nezávislý vyšetřovatel uprostřed rostoucího tlaku opozičních demokratů, aby se prověření celého případu ujal někdo mimo resort spravedlnosti v naději na objektivnější vyšetření záležitosti.

Někteří republikáni vyzdvihli Muellerovy kvality a zdůraznili, že demokraté by měli být spokojeni. Jiní vyjádřili obavy nad přílišnou nezávislostí takového vyšetřovatele, který by prý mohl zneužít svého postavení. Demokraté přijali zprávu se zadostiučiněním.

V pozici nezávislého vyšetřovatele působil koncem 90. let například Kenneth Starr, který vedl vyšetřování případu intimního vztahu bývalého prezidenta Billa Clintona se stážistkou v Bílém domě Monikou Lewinskou. Clinton byl kvůli aféře málem sesazen. Demokraté si tehdy stěžovali, že Starr překračoval svoje pravomoci.

Podle republikánského senátora Johna Cornyna by jmenování nezávislého vyšetřovatele mělo uklidnit rozjitřenou situaci v Kongresu a usnadnit výběr nového šéfa FBI. Tím by se mohl podle něj stát dlouholetý nezávislý senátor Joe Lieberman, který kdysi kandidoval po boku demokrata Ala Gorea na viceprezidenta USA. 

Demokraté žádají Comeyho svědectví

Vyšetřování možných ruských tlaků přitom podle médií zlomilo vaz bývalému šéfovi FBI Jamesi Comeymu – toho Trump minulý týden z funkce nečekaně odvolal. Údajně v něj ztratil důvěru. Média to ale přičítají spíš tomu, že Comey nechtěl zastavit prověřování někdejšího bezpečnostního poradce Bílého domu Michaela Flynna kvůli jeho ruským kontaktům.

Právě o to ho měl Trump požádat. „Pokud je to pravda, pak je to další znepokojující zpráva o tom, že prezident se mohl snažit zasahovat do vyšetřování. Budeme chtít předvolat ředitele Comeyho k výslechu, aby nám objasnil rozhovor mezi ním a prezidentem Trumpem. A samozřejmě od něj budeme žádat i zápis z tohoto jednání,“ podotkl demokrat Adam Schiff.

Podle zdrojů Reuters se nejméně 18 rozhovorů mezi Trumpovými lidmi a osobami s vazbami na Moskvu odehrálo v době od loňského dubna do listopadových prezidentských voleb.  V šesti případech se jednalo o telefonáty mezi Trumpovými rádci včetně Flynna a ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem.

Flynn v konverzacích pokračoval i po volbách, kdy se podle informací agentury snažil zajistit přímou komunikační linku mezi Trumpem a Putinem, která by obešla bezpečnostní pravidla považovaná Trumpovými lidmi za překážku pro tehdy zamýšlené zlepšení vzájemných vztahů.

Jedním z dalších lidí, s nimiž byl některý z Trumpových poradců v kontaktu, byl ukrajinský oligarcha blízký Putinovi Viktor Medvedčuk, který jakékoli konverzace s volebním týmem současného prezidenta odmítá.

Bobtnající ruská kauza dostává Trumpa pod tlak nejen ze strany demokratů, ale i části republikánů. Někteří z nich to přirovnávají k aféře Watergate, která vedla k pádu prezidenta Richarda Nixona. Většina ale žádá konkrétní důkazy o Trumpových pochybeních a chce si počkat na závěry vyšetřování – část demokratů naproti tomu už teď mluví o zahájení procesu odvolání prezidenta.