Protesty kvůli smrti George Floyda se šíří po USA, v Minneapolisu zapálili demonstranti policejní stanici

Události: Nepokoje v USA kvůli smrti Afroameričana (zdroj: ČT24)

Protesty kvůli úmrtí zatýkaného Afroameričana George Floyda ve městě Minneapolis v Minnesotě se rozšířily do velkých měst v dalších amerických státech. Do ulic vyšli lidé například v Memphisu v Tennessee či v Denveru v Coloradu. V Minneapolisu zapálili demonstranti policejní stanici a policie při živém vstupu zatkla afroamerického zpravodaje CNN.

Protesty proti policejní brutalitě vůči Afroameričanům pokračovaly třetí noc. V Minneapolisu tisíce demonstrantů obklíčily policejní stanici a zapálily ji. Personál byl už předtím evakuován.

Policie v Minneapolisu při živém vstupu bez zdůvodnění zatkla černošského zpravodaje televize CNN Omara Jimeneze a spolu s dalšími třemi členy štábu ho odvedla v poutech.

Zpravodaj předtím v reportáži poukazoval na zatčení demonstranta, následně ho obklíčila skupina bělošských policistů v plynových maskách. „Pokud chcete, můžeme se přesunout,“ řekl novinář policistům. „Jdeme vám z cesty,“ dodal s tím, že policisté rozháněli protesty, a spolu s kolegy se proto přesunul dál. Následně ho ale policisté zatkli.

Ředitel CNN Adam Zucker poté mluvil s guvernérem Minnesoty Timem Walzem, který se za zatčení zpravodaje a dalších členů štábu omluvil, a řekl, že dohlédne na jejich okamžité propuštění. CNN zatčení označila za porušení prvního dodatku ústavy s tím, že novinář pouze dělal svou práci.

Rabování a střelba v davu

V sousedním městě St. Paul, které tvoří s Minneapolisem centrum státu Minnesota, se protestující střetli s policií. Obě strany si přehazovaly kanystry se slzným plynem. Podle policie vyrabovali či poničili demonstranti 170 obchodů.

V Memphisu ve státě Tennessee upozorňovali protestující také na případy dalších Afroameričanů, kteří byli v poslední době zabiti. Konkrétně jde o případy Ahmauda Arberyho a Breonny Taylorové, kterou policie zastřelila při razii v jejím domě. Násilné protesty vypukly v Louisville v Kentucky, kde Taylorová žila. Podle policie padly v davu výstřely, postřeleno bylo nejméně sedm lidí.

Lidé vyšli do ulic také v Denveru v Coloradu, ve Phoenixu  v Arizoně nebo v Columbusu v Ohiu a dále v Chicagu, Los Angeles či New Yorku, kde policie podle CNN zatkla či si předvolala přes čtyřicet lidí.

Bouře kvůli policejnímu násilí (zdroj: ČT24)

Trump kritizuje starostu Minneapolisu

Guvernér státu Minnesota Tim Walz povolal místní národní gardu, primátor města Minneapolis Jacob Frey noční rabování a násilí odsoudil.

Odmítl také kritiku prezidenta Donalda Trumpa, který na Twitteru psal o „totální absenci vedení“ a dodal, že pokud „velmi slabý, radikálně levicový“ Frey nedostane město pod kontrolu, pošle tam Národní gardu.

Trump dále na Twitteru kritizoval chování demonstrantů s tím, že guvernéru Walzovi řekl, že má podporu armády. „V případě potíží převezmeme kontrolu, ale kde začíná rabování, začíná střelba,“ dodal prezident.

Twitter poté označil Trumpův tweet za porušující pravidla platformy a „oslavující násilí“, tweet ale nesmazal s tím, že „může být v zájmu veřejnosti, aby zůstal dostupný“. Trump už je s Twitterem ve sporu kvůli tomu, že společnost označila některé jeho tweety za nepřesné.

Pomozte nám zachovat klid v ulicích, apeluje guvernér

Guvernér státu Minnesota Walz svolal v pátek tiskovou konferenci, na které vyzval občany Minneapolisu, aby úřadům pomohli zachovat v ulicích klid. „Jedná se o jeden z nejtěžších týdnů v nedávné minulosti Minnesoty. Máme požáry v ulicích, zasažena je i policie a tyto stopy popela symbolizují generaci bolesti. Nebyli jsme schopni poslouchat umírajícího George Floyda. Generace bolesti nyní demonstruje před světem a svět se dívá,“ prohlásil Walz.

Guvernér rovněž uvedl, že bezpečnostní složky se budou i nadále snažit udržet v ulicích pořádek a že úřady nasadí do služby více policistů. „Nechci odmítat uvědomění si té bolesti, ale jako guvernér mám povinnost zajistit bezpečnost všech občanů. Nemůže se opakovat situace, kdy jsou vypalovány podniky a knihovny,“ dodal Walz.  

Walz se také veřejně omluvil za zadržení štábu CNN během živého vstupu, kdy informoval o násilných protestech v Minneapolisu. Novináři byli později propuštěni, když se do věci guvernér vložil.

Walz: Zadržení novináře CNN se nemělo stát

„Nebyl naprosto žádný důvod, aby se něco takového stalo,“ řekl Walz, který předtím o události hovořil s ředitelem CNN Adamem Zuckerem. „Tohle je upřímná a veřejná omluva štábu. Nemělo se to stát,“ dodal. Guvernér rovněž prohlásil, že za incident, který označil za nepřijatelný, přijímá plnou odpovědnost.

Projev minnesotského guvernéra pro ČT okomentoval Kryštof Kozák z Univerzity Karlovy. Prohlášení ho podle jeho slov nijak nepřekvapilo. „Ta reakce je standardní, jako tomu bylo dříve v jiných případech protestů proti policejnímu rasismu vůči Afroameričanům,“ řekl Kozák.

Podobné masové protesty vzbudilo i zbití Afroameričana Rodneyho Kinga v roce 1992, které bylo rovněž natočeno na video, nebo střelba policistů ve Fergusonu v roce 2014, jež také skončila smrtí Afroameričana.

Obama žádá od Američanů lepší chování

Odlišný přístup k milionům Američanů jen podle barvy kůže nesmí být v dnešních Spojených státech normálem. V pátek to na Twitteru uvedl bývalý americký prezident Barack Obama, který vyzval k lepšímu chování. Uvedl, že v době pandemie nemoci covid-19 je přirozené přát si návrat k normálu.

„Musíme mít ale na paměti, že pro miliony Američanů je tragickým, bolestným a nesnesitelným ,normálemʼ to, že je s nimi zacházeno podle rasy – ať je to ve zdravotnictví, v justičním systému nebo při běhání na ulici či jen při sledování ptáků v parku,“ napsal Obama.

„Tohle by v Americe roku 2020 nemělo být ,normálníʼ. To nesmí být ,normálníʼ. Pokud chceme naše děti vychovávat v zemi, která žije v souladu se svými ideály, pak můžeme a musíme být lepší,“ uvedl bývalý prezident.

Floyd zemřel poté, co mu policista klečel na krku

Šestačtyřicetiletý Floyd zemřel v pondělí ve vazbě poté, co mu při zatýkání klečel bělošský policista několik minut na krku, ačkoliv muž opakovaně říkal, že nemůže dýchat, a strážníka prosil, aby jej nezabíjel. 

Muže se snažila zatknout policie na základě udání, že chtěl v samoobsluze zaplatit padělaným šekem. Podle policejní zprávy se strážníkům vzpouzel a byl pod vlivem alkoholu či drog. Čtyři zasahující policisté už kvůli incidentu přišli o práci, případ podle prezidenta Trumpa vyšetřuje ministerstvo spravedlnosti a Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Policista Derek Chauvin, který klečel na Floydově krku, byl v pátek večer vzat do vazby. Později byl obviněn z vraždy a zabití, prokuratura v současnosti očekává obvinění i dalších třech policistů. Trestní oznámení uvádí, že k smrti Floyda patrně vedlo spojení policejního zákroku, přidružené choroby a možných omamných látek v těle.

Floyd trpěl několika zdravotními problémy, mimo jiné onemocněním koronárních tepen a hypertenzním onemocněním srdce, uvádí trestní oznámení, které odkazuje na předběžné výsledky pitvy. Ohledání zároveň nezjistilo žádné známky traumatická asfyxie, kdy je dušení vyvoláno tlakem na hrudník a břicho, či škrcení.

Podle zpravodaje ČT Davida Miřejovského protestující v Minneapolis sprejují na zdi heslo „Na černých životech záleží“, kterým se snaží upozornit na čin policistů. Mnoho hotelů zabedňuje své provozovny a výkladní skříně.

„To, že byl policista zatčen a obviněn je pro lídry nepokojů pouze prvním krokem. Chtějí vazbu pro více policistů. V pátek se totiž objevilo video, kde na Floydovi v jedné chvíli klečeli tři policisté,“ uvedl Miřejovský v pořadu ČT Události, komentáře.

Události, komentáře: Nepokoje v USA (zdroj: ČT24)

Politici v Minnesotě i Washingtonu chtějí proces

O selhání policistů, jejich vině či rychlém a spravedlivém procesu hovoří politici nejen v americkém státě Minnesota, ale také na federální úrovni ve Washingtonu. „Když vidíte, co se stalo, vypadají zatraceně vinně,“ řekl podle CNN šéf republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell o zasahujících policistech.

Rovněž prohlásil, že násilné protesty, které po Floydově smrti vypukly, musí skončit. „Tohle nesmyslné násilí, které je reakcí na incident, ničemu nepomáhá,“ řekl. McConnella novináři požádali o komentář ke tweetům amerického prezidenta Donalda Trumpa, ten ale odmítl.

„Obecně prezidentovy tweety nekomentuji,“ řekl McConnell s tím, že on hovoří za sebe a ne za šéfa Bílého domu. Vyjádřil se i guvernér Tim Walz, který řekl, že prezidentovy tweety nebyly nápomocné. 

Ministr spravedlnosti státu Minnesota Keith Ellison, který je z titulu funkce i tamním generálním prokurátorem, očekává, že policisté budou brzy obviněni. Jeho kolega John Harrington, který vede minnesotské ministerstvo veřejné bezpečnosti, v pátek smrt Floyda označil za vraždu. 

Ellisonův protějšek z Wisconsinu Josh Kaul, jehož stát s Minnesotou sousedí, v prohlášení označil Floydovu smrt rovněž za vraždu a také za mučení.