Zabití černocha otřásá USA, podezřelé zatkli až po měsících. Prokurátor žádá vládní prošetření

Generální prokurátor státu Georgie vyzval federální vládu k prošetření smrti pětadvacetiletého Ahmauda Arberyho. Ten byl zastřelen už na konci února, větší pozornosti se ale případu dostalo až v květnu po zveřejnění znepokojivého videa zachycujícího poslední momenty jeho života. Krátce nato byla zatčena dvojice už dříve vyslýchaných mužů, kteří nyní čelí obvinění z vraždy. Podle starostky Atlanty je zločin součástí hlubšího problému s rasismem, který podle ní legitimizuje rétorika Bílého domu. Aktivisté za práva menšin viní justici z rasisticky motivované nečinnosti.

„Zavazujeme se k transparentnímu prošetření případu Ahmauda Arberyho,“ řekl generální prokurátor státu Chris Carr. „Rodina, veřejnost a stát Georgie si zaslouží znát odpovědi a hodláme spolupracovat s policií i federální vládou, abychom se jich dočkali,“ dodal.  

Arbery přišel o život 23. února nedaleko svého bydliště v Brunswicku v jihovýchodním státě Georgie. Podle rodinných příslušníků se chtěl jít proběhnout, dva muži jej ale následně na ulici konfrontovali, údajně proto, že jej považovali za pachatele dřívějšího vloupání. Na videu, které podle televize CBS natočil další přítomný muž, je vidět následná potyčka, zaznívají tři výstřely, po nichž se napadený mladík hroutí k zemi.

Více než dva měsíce policie v souvislosti s Arberyho smrtí nikoho nezatkla, zveřejnění asi půlminutového záznamu z místa činu ale přineslo zlom ve vyšetřování. O dva dny později skončili ve vazbě 64letý bývalý policista Gregory McMichael a jeho 34letý syn Travis. Vyšetřovatelé předtím uvedli, že otec a syn měli při setkání s Arberym dvě střelné zbraně a že mladší z dvojice mladíka tmavé pleti zastřelil. Případ vyvolal sérii protestů pod vedením lidskoprávní organizace NAACP.

Reakce úřadů pod palbou kritiky

Donald Trump
Zdroj: Leah Millis/Reuters

„Viděl jsem to video a je to velmi, velmi znepokojivé,“ komentoval v pátek vývoj americký prezident Donald Trump. Podle televize CNN dodal, že v Georgii je policie velmi schopná a „jsem si jistý, že zjistí, co se přesně stalo“.

Starostka Atlanty Keisha Lance Bottomsová zkritizovala rétoriku, kterou Bílý dům v otázce rasismu používá. „Myslím, že lidé, kteří mají sklony k rasismu, dostávají svolení se tak chovat naprosto otevřeně,“ řekla. Podle ní je tragická smrt Arberyho součástí hlubšího problému, se kterým se Spojené státy potýkají.

Úřady v Georgii ale za prvotní postup čelí kritice a zaznívá volání po rezignaci činitelů, kteří měli původně případ na starosti. „Novodobé zlynčování, které postihlo pana Arberyho, je jen další připomínkou nechutného a podlého rasismu, který přetrvává v částech naší země,“ řekl lídr státní pobočky celoamerické asociace NAACP bojující za práva nebělošského obyvatelstva James Woodall. „Lenivost a nečinnost justice u tohoto případu je hrozivým důkazem privilegovanosti bílé rasy, kterou jsou naše země a naše instituce nasáklé,“ pokračoval.  

K rychlému a transparentnímu prošetření případu vyzval také Trumpův soupeř v boji o prezidentskou funkci Joe Biden.